Gdje su nestali kavaliri? Reviewed by admin on . Urbana legenda kaže da je žena, u jednom restoranu, ozbiljno zamjerila nepoznatom muškarcu koji je, primetivši da je prišla susjednom stolu, ustao kako bi joj p Urbana legenda kaže da je žena, u jednom restoranu, ozbiljno zamjerila nepoznatom muškarcu koji je, primetivši da je prišla susjednom stolu, ustao kako bi joj p Rating: 0

Gdje su nestali kavaliri?

Pretty young woman exiting a limosine with the driver assisting her.

Urbana legenda kaže da je žena, u jednom restoranu, ozbiljno zamjerila nepoznatom muškarcu koji je, primetivši da je prišla susjednom stolu, ustao kako bi joj privukao stolicu. Uvjerena da ju je htio odnijeti, upravo kada se ona spremala da je zauzme, žena ga je izvrijeđala. Kada joj je dotični objasnio da joj je izvukao stolicu kako bi lakše sjela, i kako bi je ispoštovao, žena je zanijemila. Mislila sam da su kavaliri izumrla vrsta, rekla je, zbunjena, postiđena, ali istovremeno i polaskana.

Što znači biti kavalir?

Riječ kavalir se odnosi na muškarca koji je lijepo odgojen, zna se pristojno ponašati, i ima lijepe manire u svakoj situaciji. Kavalir se prepoznaje po tome što je uvijek ljubazan, pristojan, što iskazuje poštovanje prema drugim ljudima, posebno ženama, što se umije lijepo i dopadljivo prema istima ophoditi. Bliska su mu sva pravila bontona, kojih se vjerno pridržava, neovisno o tome koliko ga ista ugrožavaju, ili koliki mu napor izazivaju. Lako uočava tuđe vrline i ne oklijeva da udijeli kompliment. Istovremeno, kavalire odlikuje snažan i dominantan stav, zaštitničko držanje, izostanak malograđanštine i snobizma, uzdržavanje od hvalisanja i isticanja vlastitih vrijednosti, ali i od oplakivanja zle sudbine. Od kavalira se očekuje da instinktivno prepozna potrebe dama i da reagira u cilju njihovog ispunjavanja, učtivo i uljudno, bez skrivenih motiva.

Gdje su moderni vitezovi?

Opće je uvjerenje da je kavalirsko ponašanje izumrlo, da nije na cijeni, da prevladava sebičnost, davanje prednosti vlastitim potrebama, kao i odbacivanje lijepih manira i pravila bontona. Teško se sreću muškarci koji ustupaju mjesto ženama u autobusima, pridržavaju im kapute, udjeljuju komplimente, čine usluge, plaćaju račune, stavljaju njihove potrebe ispred svojih. Suvremeni muškarci se, čak, ne ustručavaju da se fizički obračunavaju sa ženama, da im se rugaju, vrijeđaju ih i psuju. Dječaci se ne uče kavalirštini, to je izostalo kao dio odgoja. Nepristojnost se ne sankcionira. Međutim, ako se muškarac odvaži i pribjegne kavalirskom ponašanju, zaslužit će poštovanje kako svog, tako i suprotnog spola. Uprkos uvriježenom shvaćanju i onome što realnost oslikava, kavalirština je još uvijek na cijeni. I sve je nužnije i poželjnije.

alternativa.rs

Leave a Comment

%d bloggers like this: