4 načina da vratite magiju kreativnosti Reviewed by admin on . . Koliko puta smo stajali pred zatvorenim vratima  nadajući se da će se u jednom trenutku otvoriti? Koliko puta smo maštali da se baš iza  tih vrata nalazi sve  . Koliko puta smo stajali pred zatvorenim vratima  nadajući se da će se u jednom trenutku otvoriti? Koliko puta smo maštali da se baš iza  tih vrata nalazi sve  Rating: 0

4 načina da vratite magiju kreativnosti

dena1.

Koliko puta smo stajali pred zatvorenim vratima  nadajući se da će se u jednom trenutku otvoriti? Koliko puta smo maštali da se baš iza  tih vrata nalazi sve  što  nam je potrebno?  Negde uz put, usvojili smo ideju da nikada ne odustanemo od svojih snova, da vjerujemo i budemo uporni. Inspirirani ovom velikom istinom stajali smo pred  tim vratima i čekali i čekali i čekali… Iscrpljeni od čekanja neki od nas su se okrenuli zaključivši da je taj san, ta velika ideja  o tome kako  život treba da izgleda možda prevelika  za nas, možda pogrešna. Drugi su opet odlučili da je vjera sve što nam treba pa su čekali još malo.  Na kraju sve se svelo na izbor  odustati ili čekati?  Što  ako postoji treća opcija?

Hajdemo razmotriti tu mogućnost, ali prvo se trebamo umiriti i oslušnuti. Čujete li to? Negdje u daljini škriputavi zvuk nagovještava otvaranje nekih drugih vrata.  Možda mislite: „To su nečija tuđa vrata, moja su ovdje preda mnom zaključana“. Krenimo zajedno duž hodnika i pronadjimo  ta  odškrinuta vrata. Potražimo snop svjetlosti koji se probija do nas. Okrenimo se još jednom i pogledom potražimo  vrata pred kojim smo toliko dugo stajali, pustimo ih sada da ostanu iza nas.  Dok se naše zjenice ispunjavaju novootkrivenim svjetlom, zakoračimo i prođimo kroz ta nova vrata. Možda shvatimo da je ono što se tu nalazi baš ono što nam treba. Ponekad dok smo obuzeti stajanjem ispred zaključanih vrata ne vidimo da su se neka druga vrata otvorila za nas. Zaboravljamo da je život fleksibilan, kreativan i da postoji monogo više od jednog načina da manifestiramo ono što želimo. Dogodi se da sve što nam je nekad potrebno je jedna kreativna ideja da nas pokrene i promijeni nam život.  Kreativnost nam pomaže da se izrazimo, fizički, emotivno, mentalno. Pomaže nam da ostvarimo harmonične  veze, da pronađemo posao, zaradimo novac, oslobodimo se straha i slobodno stupimo  u interakciju sa svijetom koji nas okružuje. Kreativnost nam pomaže da od nekog tko se nalazi na funkciji autopilota, postanemo aktivan  stvaratelj vlastitog života i da se zabavimo. Pogledajte djecu, ona se svakako najbolje zabavljaju . Djeca svijet istražuju očima razigrane  znatiželje. Svaki trenutak za njih je ispunjen  morem mogućnosti. Tamo gdje odrasle osobe vide stari, polomljeni predmet djece vide igračku. Uzmimo na primjer  nekakvu staru metlu. Dok za nas ta metla predstavlja predmet za čišćenje prljavštine, za djecu ona je mnogo više od toga. Može poslužiti kao mač, vještičja metla, magični štap i tko zna šta sve još. Odraslima šešir služi da se zaštitimo od sunca ili hladnoće, da sakrijemo lošu frizuru ili da istaknemo svoju ljepotu, a djeci šešir može  poslužiti da skupljaju bombone   ili ga mogu pretvoriti u  leteći tanjur. Mogućnosti su neograničene.

Postoje mali trikovi kojie imaju moć da nam vrate magiju kreativnosti i poprave nam raspoloženje. Ovo su neki od njih :

  1. VIZUALIZACIJA: Na početku svakoga dana postavimo sebi pitanje: Kako bi želio/ la da ti ovaj dan izgleda?  Zamislimo sve  počev od  spremanja za posao, školu ili neke druge aktivnosti, pa sve do razgovora koje ćemo danas voditi. Što više detalja unesemo u našu sliku savršenog dana to bolje. Zamislimo osjećaje sreće, zadovoljstva, ispunjenosti ili što god da nam je u tom trenutku potrebno. Ovo ima za cilj ne samo da potakne kreativnost u nama, već i da nas podsjeti da smo mi kreatori vlastite stvarnosti, a ne rezultat  tijeka sudbine.
  1. UČINIMO NEŠTO NA DRUGAČIJI NAČIN: Svakoga dana obavljamo gomilu aktivnosti. Jedne te iste radnje uvijek nas vode do jednog te istog rezultata. Pitanje je što bi se dogodilo ako bismo  samo jednu od tih aktivnosti  učinili na drugačiji način? Na primjer ako bismo  na posao otišli pješke umjesto autom ili izabrali drugačiji put.  Možda možemo  namrgođenom susjedu kojeg srećemo svakoga jutra pokloniti najblistaviji osmijeh  ili da  isprobamo nekakav novi recept za ručak. Ako smo osoba koja dosta priča, provedimo čitav dan tako što ćemo više slušati sugovornike. Ako volimo da naša odjeća bude jarkih boja, opredijelimo se za mirnije pastelne tonove. Mogućnosti su neograničene. Kada promijenimo tok stvari, mijenjamo i krajnji rezultat, a to je ono što život čini raznovrsnim i zanimljivim.
  1. OBOJIMO CRTEŽ: Da, zaista! Svejedno je hoćemo li bojati ono što smo sami nacrtali ili ćemo se poslužiti dječjom bojankom. Ova aktivnost je visoko meditativna, opuštajuća i zabavna. Svaki put kada smo uznemireni ova aktivnost nam može pomoći da izađemo iz tog stanja i da vratimo jasnoću misli. Odabir boja potiče kreativnost, a isto tako nam daje prikaz našeg trenutnog mentalnog stanja. Tako na primjer ako više koristimo zelene il smeđe nijanse može upućivati na našu potrebu da se „spustimo na zemlju“ i prizemljimo. Interesantno je da jedan te isti crtež  svakog dana možemo obojiti  drugim bojama u ovisnosti od našeg mentalnog i emocionalnog stanja. Bojenje je sjajan način da pustite vašeg unutarnjeg buntovnika na svjetlo dana, pa ako su vas kao dijete učili da uvijek crtate u okviru crta, sada je idealna prilika da to pravilo prekršite, izlazeći iz okvira.  Budite nevaljali, ali ovako nestašno, razigrano, tko zna na koju stranu uživanja vas to može odvesti.4. ZAPLEŠIMO: Imate omiljenu pjesmu? Pritisnite play i zaplešite svojim koracima. Ako ste u mogućnosti stanite ispred ogledala, pojačajte muziku i pustite neka vas vaše unutarnje biće vodi. Otpustite tog kritičara koji vam kaže da ne znate plesati, odbacite razum na te tri, četiri minute i beskrajno uživajte  u kretanju svog tijela kroz prostor. Primjetite  kako vaš dah postaje plići, a obrazi rumeniji, primetite taj sjaj u očima, jer muzika je most između nas i Boga, Univerzuma ili kako god da nazivate silu koja nas je stvorila.

Raširenih ruku dočekajte  povratak kreativnosti i promatrajte kako život postaje  vredniji življenja. Otvorimo se i pustimo da se kreativnost  poput vode prelije iz jednog područja u drugo, sve dok ne postane  potreba  svakog našeg dana. Upozoreni ste jednom kada  je pokrenemo ona postaje visoko „zarazna“.

– Sanja Todorović-Gajić

lotoslife.com

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: