Vi ste u potpunosti u kontroli svojih čula i misli Reviewed by admin on . . Kad god postoji vezivanje, sve što je povezano s tim donosi beskrajnu nesreću. ~ Gampopa Tvoj ego je skup misli koje definiraju tvoj svijet. To je kao poznat . Kad god postoji vezivanje, sve što je povezano s tim donosi beskrajnu nesreću. ~ Gampopa Tvoj ego je skup misli koje definiraju tvoj svijet. To je kao poznat Rating: 0

Vi ste u potpunosti u kontroli svojih čula i misli

čula.

Kad god postoji vezivanje, sve što je povezano s tim donosi beskrajnu nesreću. ~ Gampopa

Tvoj ego je skup misli koje definiraju tvoj svijet. To je kao poznat prostor napravljen za misli; vi vidite svijet kroz svoje prozore. Vi ste sigurni u njemu, ali do toga da se plašite da izađete vani, ono postaje zatvor. Ego vas je prevario. Vi vjerujete da vam trebaju specifične misli da biste preživjeli. Ego vas kontrolira strahom od gubitka identiteta. Vi biste napustili ove misli, ali vam se čini da bi vas uništile i zato se držite njih.

Postoji alternativa. Ne morate uništiti ego da biste izbjegli njegovu tiraniju. Vi možete zadržati taj poznat prostor, koristiti ga kada želite i možete biti slobodni da dođete i odete. Prvo treba da znate da ste vi mnogo više od ego prostora kojim ste definirali sebe. Jednom kada to spoznate, vi imate moć da promijenite ego od zatvora do slobode.

Razmislite o buđenju uobičajenog jutra. Budilica zvoni, izađete iz sna, fokusirani na budilicu i dohvatate je da bi je isključili. Vaše misli mogu biti ovakve:

“Vrijeme je da ustaneš. Moram u toalet. Toplo mi je ovdje. Osećam li miris kave? Mogla bih spavati još 10 minuta. Zaboravila sam oprati suđe sinoć. Moram do toaleta. Odvratan mi je okus u ustima. Mogla bih spavati još samo 10 minuta. Što li sam sanjala? Tko je bila osoba u mojim mislima? Pitam se je li toplo vani. Baš sam gladna. Kakav je to zvuk u drugoj sobi? Zaista moram u toalet. Voljela bih kad bih mogla ostati u krevetu cijeli dan.”

Misli o tome što čujete, o mirisima, o okusima, o tome što vidite, što osjećate, što ste zapamtili i što ste planirali. Samo dolaze i dolaze. Uzburkane rijeke misli nadiru kroz vas: Misli na mene, misli na mene, misli na mene, ja, ja, ja, ja, ja prvi, misli na mene. I tako cijeli dan, sve dok ne odete na spavanje.

Vi ste u potpunosti u kontroli svojih čula i misli. Alarm zvoni i hvata našu pažnju, privlači našu pozornost na to. Ali ‘vi’ niste vaše uši koje slušaju sat. Vi ste svijest koja prisustvuje vašem slušanju. To je kao da čitate nešto tako apsorbirajuće da ne uspijete čuti kada netko uđe u sobu. Zvuk njihovih koraka pokreće proces slušanja, a vi i dalje ne čujete. Jer vi ste zauzeti čitanjem i razmišljanjem. Kao što vi niste uši koje slušaju, niste ni vaša druga čula. Vi niste oči koje vide, nos koji miriše, jezik koji mjeri okuse ili koža koja osjeća. Ostaju samo vaše misli. Ovdje većina ljudi ne može pobegne. Zato što se totalno identificiraju sa svojim mislima. Oni ne mogu odvojiti čistu svijest od misli koje su objekti. Meditacija vam daje tu mogućnost da prekinite ovu identifikaciju između svjesnosti i objekta svijesti. Vaša svjesnost se razlikuje od vaših mislli i vaših čula. Možete biti slobodni da postavite svjesnost gdje želite umjesto tamo gdje je odgurnuto ili povučeno svakim osjećajem impresije i misli. Meditacija oslobađa vašu svijest.

Biće čija je svijest potpuno slobodna, koja se ne vezuje za bilo što, je oslobođeno. ~ Ram Dass

Izvor: forensicsoul.comramdass.org

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: