Sve češća kombinacija jake žene i muškarca vječnog dječaka Reviewed by admin on . Odnos u ravnopravnosti Kakve god bile varijacije uloga „snažna žena i muškarac-dječak“, na ženi je da otkrije i upozna sebe u svojoj slabosti i ranjivosti, a na Odnos u ravnopravnosti Kakve god bile varijacije uloga „snažna žena i muškarac-dječak“, na ženi je da otkrije i upozna sebe u svojoj slabosti i ranjivosti, a na Rating: 0

Sve češća kombinacija jake žene i muškarca vječnog dječaka

Power Struggle Between a Man and a Woman

Odnos u ravnopravnosti

Kakve god bile varijacije uloga „snažna žena i muškarac-dječak“, na ženi je da otkrije i upozna sebe u svojoj slabosti i ranjivosti, a na muškarcu je da razvije snagu i samostalnost. To nije jednostavan proces i lako se uplesti u zamku u kojoj se od partnera traži ono što on ili ona ne može dati. Snažnoj je ženi potrebno da muškarac primijeti kako joj je teško i da joj pomogne, ali kako je on predugo u svojoj ulozi u kojoj je orijentiran na to da je on taj kojemu se pomaže – ona to od njega neće dobiti.

Muškarcu-dječaku potrebno je da žena vjeruje u njega, da u njemu vidi snažnog, kompetentnog muškarca koji će svašta postići, ali žena mu to ne može dati jer njegovo ponašanje i rezultati koje (ne) postiže nisu u skladu s tom slikom.

I u jednom i u drugom slučaju postoji potreba da drugi vidi ono što oni sami kod sebe tek trebaju otkriti. No, samo onda kad žena upozna slabu i ranjivu sebe (radi sebe, radi svog boljeg, senzibilnijeg osjećaja života) i kad muškarac upozna snažnog sebe (radi sebe, radi svog boljeg, stabilnijeg osjećaja života), moći će se upoznavati izvan svojih uloga i nastaviti graditi svoj odnos u ravnopravnosti.

Izgubljena nježnost

Općenito gledano, možemo reći da su suvremene žene sustigle muškarce te dokazale i sebi i drugima da po intelektualnim i poslovnim sposobnostima mogu parirati muškarcima, ali muškarci nisu pokazali da su u stanju odustati od svoje naučene uloge u kojoj im se povlađuje, iako više ne nose teret hranitelja obitelji.

Trenutačno su društveni trendovi takvi da žene postaju grublje, kompetitivnije pa partnerski i obiteljski odnosi pate zbog nedostatka mekoće i nježnosti koje čine dom.

U nekim obiteljima ili vezama partneri uspiju osvijestiti svoje nezadovoljstvo i shvate kako je izgradnja ugodnog emotivnog ozračja nešto esencijalno i da se neće stvoriti samo od sebe, nego se trebaju zajedno orijentirati na to da ga stvore. Neke obitelji pronađu načina da idu u tom pravcu iako im društveno ozračje ne ide u prilog.

Kad žena i muškarac rade i još k tome imaju malu djecu, jedva se stignu dogovoriti oko svakodnevnih obaveza i ostaje im vrlo malo vremena u kojem se mogu posvetiti razgovoru o njima i njihovom odnosu, tako da je balast neizraženih osjećaja u većini obitelji nešto što se stalno povlači i dodatno otežava funkcioniranje. Jedini lijek u ovim situacijama je što više zajedničkih, obiteljskih aktivnosti i njegovanje otvorene, iskrene komunikacije kad god je to moguće.

Jedno, a opet ne isto

Žene i muškarci se u osnovi razlikuju – različita im je fiziologija mozga, hormonalno funkcioniranje, a i odgojne mjere u djetinjstvu su za većinu muškaraca i žena bile različite. Te različitosti ostaju, samo je pitanje u kojoj ćemo se mjeri na njih orijentirati kao na crtu razdvajanja, a koliko smo spremni uvažavati razlike među nama i međusobno se, u svim tim različitostima, povezivati i ­nadopunjavati.

Stalno isticanje razlika između muškaraca i žena vodi samo odvajanju i izgradnji stereotipa. Osim što su različiti, muškarci i žene su također i vrlo slični samim time što su ljudi – spajaju ih osjećaji, razmjena mišljenja, komunikacija tijelom. Imamo puno više sličnosti nego razlika. Dubljim razumijevanjem svojih i partnerovih emotivnih potreba i motiva koji stoje iza različitih odluka i ponašanja možemo se upoznavati kao ljudi, a ne samo kao muškarci i žene. Samim time, partnerstvo i bliskost postaju put za upoznavanje cjelovite ljudske prirode.

– Tomica Šćavina, psihologinja

Leave a Comment

%d bloggers like this: