Srce može zacijeliti samo, čak i nakon infarkta Reviewed by admin on . . Divne vijesti iz svijeta medicine stižu za sve ljude koji pate od kardiovaskularnih bolesti. Konačno je osmišljena terapija koja će našem najvažnijem organu p . Divne vijesti iz svijeta medicine stižu za sve ljude koji pate od kardiovaskularnih bolesti. Konačno je osmišljena terapija koja će našem najvažnijem organu p Rating: 0

Srce može zacijeliti samo, čak i nakon infarkta

srce.

Divne vijesti iz svijeta medicine stižu za sve ljude koji pate od kardiovaskularnih bolesti.

Konačno je osmišljena terapija koja će našem najvažnijem organu pomoći da se oporavi, čak i ako je došlo do srčanog zastoja…

Milijuni ljudi širom planete žive sa značajno oslabljenom srčanom funkcijom i srčanim zatajenjem, stanjima za koje do sada nije bilo lijeka. Ali, sada je tim naučnika s Oxforda i UCL-a pokrenuo revoluciju u kardiologiji koja će promijeniti sve!
Oni su osmislili tretman koji će potaknuti srce da se, nakon infarkta, zacijeli i oporavi kao od šale! Iako ovo zvuči kao naučna fantastika, uz pravi poticaj, srčani mišić se može vrlo brzo obnoviti sam od sebe, i to na prirodan način.

Akademski stručnjaci sada rade na ubrzavanju ovog procesa, pomoću jednog proteina, a očekuju da će njihovo otkriće dovesti do potpuno nove generacije lijekova za kardiovaskularna oboljenja.

Čisto da pojasnimo, do zastoja srca najčešće dolazi nakon infarkta miokarda, kada srce postaje sve slabije i nesposobnije da “pumpa” krv kroz organizam. Nažalost, četvrtina pacijenata koji su dobili dijagnozu oslabljene srčane funkcije premine u roku od pet godina, a zaista je malo medikamentoznih tretmana ili operacija koje mogu da uspore ili zaustave ovaj degenerativni proces.

U svojim eksperimentima u laboratoriji, naučnici su otkrili da nakon srčanog udara srce prirodnim putem počinje zacjeljivati i izgrađivati nove limfne sudove, koji su ključni za transport mrtvih stanica i bakterija, a samim tim i reparaciju srca. Međutim, prirodno je ovaj proces toliko spor, da najčešće ne dođe do opravka dok ne bude kasno za ostatak organizma.
Ipak, ovaj proces je moguće ubrzati uz malu pomoć proteina po imenu VEG FC. Naučnici se nadaju da će, na osnovu dosadašnjih nalaza, vrlo brzo uspjeti razviti proteinsku terapiju koja bi potakla srce da se u potpunosti oporavi u što kraćem roku.

“Dokazali smo da kod pacijenata koji su doživjeli srčani udar, uz pravi stimulans, može doći do fantastičnih rezultata. Pomoću ovog proteina aktivira se limfni sistem koji tjera srčani mišić da zacijeli.

Pritom da sva načinjena šteta od infarkta bude svedena na minumum, a da se funkcija pumpanja krvi u značajnoj mjeri poboljša”,  rekao je oksfordski profesor Paul Riley.

Njegova kolegica s UCL-a, Linda Klock, smatra da dobiveni nalazi o važnoj ulozi limfnog sistema predstavljaju ogroman i uzbudljivi korak u budućnosti regenerativne medicine, koji će omogućiti otkrivanje mehanizma kako da se, nakon traume, zacijele i drugi organi.

narodnamedicina.info

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: