Oprez! Izuzetno zdravo laneno ulje NIJE za svakoga! Reviewed by admin on . . Laneno sjeme i laneno ulje postaju sve češći dodatak ishrani zbog brojnih blagotvornih učinaka. Međutim, kao i s drugim suplementima treba biti oprezan u neki . Laneno sjeme i laneno ulje postaju sve češći dodatak ishrani zbog brojnih blagotvornih učinaka. Međutim, kao i s drugim suplementima treba biti oprezan u neki Rating: 0

Oprez! Izuzetno zdravo laneno ulje NIJE za svakoga!

lan.

Laneno sjeme i laneno ulje postaju sve češći dodatak ishrani zbog brojnih blagotvornih učinaka. Međutim, kao i s drugim suplementima treba biti oprezan u nekim slučajevima…

Laneno ulje dobiva se iz sjemena lana (Linum usitatissimum, L.), a u prehrani je značajno zato što sadrži i omega-3 i omega-6 masne kiseline, neophodne za ljudsko zdravlje. Ovo ulje sadrži visok postotak alfa-linolenske kiseline, koju tijelo pretvara u eikosapentaensku EPA i udokosaheksaenskau DHA koje inače nalazimo u ribi i ribljem ulju.

Za ove masne kiseline je dokazan blagotvoran učinak na različite upalne procese, a laneno ulje i laneno sjeme savjetuju se u detoks tretmanima, za bolju probavu, kao i kod simptoma menopauze. Generalno, ovo ulje poboljšava imunitet organizma, a koristi se i u preventivi arterioskleroze i moždanog udara.

Međutim, kao i kod drugih suplemenata, i za laneno ulje vrijedi pravilo da ga ne treba uzimati bez konzultacije s liječnikom.

Laneno ulje može usporiti apsorpciju medikamenata koje uzimate oralno, kao i nekih hranljivih tvari ukoliko ih uzimate istovremeno.

Kod pacijenata koji pate od dijabetesa ili shizofrenije, moguć je poremećaj zbog kojeg organizam nije sposoban konvertirati alfa-linolensku kiselinu u EPA i DHA. Za njih je bolje da uzimaju omega-3 masne kiseline iz ribe i ribljeg ulja.

Premda studije pokazuju da riba bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti rizik od degeneracije makule, neki nalazi upozoravaju da alfa-linolenska kiselina može imati suprotan efekat. Neophodna su dalja ispitivanja, upozoravaju istraživači. Za sada, osobama koje pate od degeneracije makule preporučuje se da za snabdijevanje organizma omega-3 kiselinama koriste ribu ili riblje ulje, a ne laneno ulje.

Osobe s redovnom medikametoznom terapijom trebaju konzultirati liječnika prije nego što počnu uzimati laneno ulje. To se posebno odnosi na one koji uzimaju antikoagulante. Kombinacija aspirina i omega-3 masnih kiselina može pomoći kod kardiovaskularnih oboljenja, ali se ne smije uzimati bez liječničke kontrole.

Omega-3 masne kiseline mogu, također, pojačati potrebu za lijekovima koji snižavaju nivo šećera u krvi.

Izvor: Lovesensa

Leave a Comment

%d bloggers like this: