Napokon stiže zamjena za plastične boce: Pogledajte genijalnu inovaciju, nas je osvojila! Reviewed by admin on . . Jedan od većih zagađivača prirode je proizvodnja i nagomilavanje odbačene plastične ambalaže. Samo za plastične boce za flaširanje vode svake godine se utroši . Jedan od većih zagađivača prirode je proizvodnja i nagomilavanje odbačene plastične ambalaže. Samo za plastične boce za flaširanje vode svake godine se utroši Rating: 0

Napokon stiže zamjena za plastične boce: Pogledajte genijalnu inovaciju, nas je osvojila!

.

back

Jedan od većih zagađivača prirode je proizvodnja i nagomilavanje odbačene plastične ambalaže. Samo za plastične boce za flaširanje vode svake godine se utroši oko 17 miliona barela nafte, a kako se reciklira samo oko 20 posto upotrebljenih boca to je veliki faktor ugrožavanja života na našoj, još uvijek, plavoj planeti.

Količina plastičnog otpada koji proizvodimo svakog dana postaje sve ozbiljniji problem. Preko 700 morskih životinjskih vrsta su u opasnosti od izumiranja zbog zapanjujuće količine smeća u morima i oceanima. Slično se događa i na kopnu, što jasno ukazuje na to da moramo što prije promijeniti svoje navike.

Za sada najprivlačnije alternativno rješenje za pakiranje vode kreirao je tim iz “Skipping Rocks Lab” iz Londona, koji je prošle godine osvojio prvu nagradu u svijetu za tehnologiju u kategoriji “Životna sredina”. Sferni balon, sa simpatičnim imenom “Ooho!”, vrlo jednostavno se proizvodi, izdržljiv je i higijenski siguran. Osnovne sirovine za proizvodnju su morska trava i kalcij klorid, što čini ovu ambalažu do te mjere sigurnom da je čak i jestiva.

Ooho! baloni se proizvode tako što se kuglice leda presvlače smjesom u tekućem stanju. Kada mebrana očvrsne i led se otopi, ambalaža za vodu je spremna za tržište. Pored toga što ne zagađuje okolinu, proračuni kažu da će i proizvodnja biti jeftina.

Hoće li ovi simpatični jestivi vodeni balončići pomoći da se okonča epidemija odbačenih plastičnih boca?

back2nature

Leave a Comment

%d bloggers like this: