Logoped savjetuje: Ovih 6 vježbi će pomoći vašem djetetu u savladavanju pisanja Reviewed by admin on . . Nepravilno držanje olovke, nepreciznost, miješanje slova, preveliki razmaci između riječi, samo su neki od problema pri pisanju s kojima se susreće veliki bro . Nepravilno držanje olovke, nepreciznost, miješanje slova, preveliki razmaci između riječi, samo su neki od problema pri pisanju s kojima se susreće veliki bro Rating: 0

Logoped savjetuje: Ovih 6 vježbi će pomoći vašem djetetu u savladavanju pisanja

dijete.

Nepravilno držanje olovke, nepreciznost, miješanje slova, preveliki razmaci između riječi, samo su neki od problema pri pisanju s kojima se susreće veliki broj djece. Evo savjeta kako da im pomognete…

Pisanje nije laka stvar i prije nego što dijete krene u školu, treba postojati izvjesna “podloga” da bi ga ono moglo savladati. Nekoj djeci je potrebno više vježbe, te je zato poželjno da, ukoliko primjetite da dijete teže savladava pisanje, potražite savjet logopeda, psihologa ili reedukatora psihomotorike.

Problemi se često ogledaju u nepravilnom držanju olovke, nedovoljno preciznim potezima olovkom, teškoća u prisjećanju načina na koji se slova pišu, teškoćama u praćenju crte po kojoj se piše, razlikama u veličini slova, prevelikim razmacima između riječi ili razmacima između slova unutar riječi i sličnom.

Mi vam predlažemo par vežbi koje mogu biti korisne za neke od ovih teškoća.

1. Grafomotorne vežbe

Možete naći veliki broj vježbi na internetu s primjerima crta koje dijete može spajati, primjera s precrtavanjem oblika, dopunama oblika ili slova, crtanjem druge polovine dane figure i slično. Da bi djetetu aktivnost duže držala pažnju, iskoristite zanimljive oblike (da na primjer, spajanjem crta dijete može dobiti lik životinje koju voli ili lik crtanog junaka). Ovakve vježbe odlične su za uzrast od četiri do sedam godina, jer spremaju dijete za pisanje slova. Od toga koliko dijete pravilno drži olovku, ostvaruje ujednačen pritisak na papir, prati zadanu crtu, imitira figuru koja joj je nacrtana, ovisi i kako će kasnije moći da iscrta slovo.

2. Vježbe indigom

Indigo nije samo kancelarijski materijal koji odrasli vole koristiti. Ovaj materijal oduševljava djecu! Vi ga možete iskoristiti za uvježbavanje preciznosti pokreta olovkom.

Nađite neke zanimljive crte, oblike, figure, ili likove iz njihovih omiljenih crtića. Dijete ima zadatak da prati zadane crte, na taj način ih precrtavajući indigom. Možete pratiti poboljšanje u spretnosti, i promjenu pritiska olovke na papir.

3. Suprotnost slovu

Ova aktivnost korisna je za djecu koja miješaju velika i mala slova ili latinicu i ćirilicu. Napišite izmiješano velika i mala slova, a onda pitajte dijete da svugdje gdje stoji malo slovo, napišu veliko i obrnuto. Isto možete učiniti s ćirilicom i latinicom. Kada dijete ovlada ovim zadacima, možete zadatak zakomplicirati, tako što na primjer, svuda gdje je malo slovo latinice, dijete treba napisati veliko ćirilično slovo.

4. Pronađi slova

Ovakva vježba je korisna i za čitanje i za pisanje, a ujedno predstavlja i vježbu za pažnju. Zamislite par redova s nizovima poput: jkOlsjlaosdhfksvcdbnweuVHJGsafdnweilHVBDS. Takav niz možete napraviti i sa slovima ćirilice ili miješano, slovima oba pisma. Zadatak pretrage može uključivati zaokruživanje ili precrtavanje samo malih slova M, velikih G ili slično.
Možete uključiti i više naloga, da se precrtava slovo k a zaokružuje slovo n. Improvizirajte. Tako možete dobiti neograničen broj vježbi.

5. Razlike i sličnosti između slova

Ova vježba je korisna za onu djecu koja pri pisanju (a vjerojatno i pri čitanju) miješaju slova. Zadatak je, na primjer, da dijete podvuče crvenom olovkom one djelove slova poput Č i Ć (R i P, R i B, K i R, D i B) koja su im zajednička, a plavom ono po čemu se razlikuju (uz to i da i sličnost i razliku verbaliziraju). Vježbu možete raditi sa slovima oba pisma. Na ovaj način, dijete uči obratiti pažnju na specifične karakteristike slova i na taj način je svjesnije njihove razlike.

6. Koje je slovo “progutano”?

Izdvojite različite rieči od kojih svaka ima po jednu ili dve greške, odnosno jedno ili dva „progutana“ slova. Ova vježba je korisna za pažljivo čitanje, jer zahteva da se obrati posebna pažnja na izostavljena slova (umjesto da se čita napamet). Potom, neka dijete napiše riječ onako kako bi pravilno trebala biti napisana.

yumama.com

Leave a Comment

%d bloggers like this: