Imamo li odgovor na pitanje zašto patnja? Reviewed by admin on . . Zašto patimo? Čemu patnja? Zašto djeca pate? To su pitanja koja sebi često postavljamo, ali na koja nemamo uvijek odgovor. Netko će reći da patnjom iskupljuje . Zašto patimo? Čemu patnja? Zašto djeca pate? To su pitanja koja sebi često postavljamo, ali na koja nemamo uvijek odgovor. Netko će reći da patnjom iskupljuje Rating: 0

Imamo li odgovor na pitanje zašto patnja?

patnja.

Zašto patimo? Čemu patnja? Zašto djeca pate? To su pitanja koja sebi često postavljamo, ali na koja nemamo uvijek odgovor.

Netko će reći da patnjom iskupljujemo i svoje i tuđe grijehe i možda su u pravu.

Pisac Oscar Wilde, iako cijelog života nije bio vjernik, na kraju života se preobratio i počeo čvrsto vjerovati u iskupljujuću moć patnje.

Veliki Michelangelo je u zadnjim godinama života odbio sve privilegije na koje je imao pravo i ponizno i skromno, pješke kao i svi obični građani, neumorno hodočastio po rimskim bazilikama tražeći oprost i otkupljenje grijeha.

Pisac Dostojevski, iako vjernik, je pak pomalo buntovno rekao da sva iskupljenja svijeta nisu vrijedna niti jedne dječje suze, a kamoli patnje.

Sve to nama možda djeluje pomalo zbunjujuće, ali ne dajmo se obeshrabriti jer i ako i ne možemo uvijek patnju shvatiti, možemo ju barem prihvatiti i osmisliti, a tu nam u pomoć stižu dva vjerna saveznika: vjera i ljubav.

Vjera je iznad uma i pomaže nam da prihvatimo i ono što ne razumijemo. Vjera je naš veliki i pouzdani prijatelj u teškim situacijama kada smo malo čega svjesni, osim intenziteta boli koju osjećamo u tom trenutku.

Imajmo vjere i naučimo se prepustiti onome što je neograničeno i što ne možemo shvatiti svojim ograničenim umom i opustimo se i strpimo malo jer jedan dan će nam sve biti kristalno jasno.

Nije dobro sve što čovjekov um stvori i nije sve u funkciji života. Tako atomska bomba i ratovi sigurno nisu u funkciji života.

S druge pak stane nema ničeg što ljubav napravi, a da nije u funkciji života i nema ničeg čega ljubav se dotakne, a da ne pretvori u život.

Naš um je možda je ograničen, ali ljubav za koju smo sposobni je beskonačna i onda kada nešto ne možemo shvatiti umom igrajmo na kartu ljubavi i nećemo pogriješiti.

Nemojmo se stalno bojati i opirati tome da nas nadnaravna milost malo bocne i srce promijeni.

Vjerovati i ljubiti je trnovit put i to nekada zna biti jako teško.

Ipak, uopće ne sumnjamo u to da dobro na kraju UVIJEK pobjeđuje i osnaženi i osviješteni tom spoznajom idemo dalje čvrsti u svom uvjerenju da nije važno koliko puta padnemo na našem životnom putu nego da se kao boksač Rocky uvijek dignemo jedan put više nego što padnemo.

– Hrvoje Franušić

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: