Recept za najbolji dezodorans iz kucne radinosti Reviewed by admin on . Stvarno ne možete imati nikakvu ispriku da ne napravite ovaj svoj dezodorans. Jednostavan, mirisan, djelotvoran, zdrav. Uz to, vrlo ga je zabavno pripremiti. Ak Stvarno ne možete imati nikakvu ispriku da ne napravite ovaj svoj dezodorans. Jednostavan, mirisan, djelotvoran, zdrav. Uz to, vrlo ga je zabavno pripremiti. Ak Rating: 0

Recept za najbolji dezodorans iz kucne radinosti

5 minuta

Stvarno ne možete imati nikakvu ispriku da ne napravite ovaj svoj dezodorans. Jednostavan, mirisan, djelotvoran, zdrav. Uz to, vrlo ga je zabavno pripremiti. Ako vam se baš i ne da, ukratko ćemo vas podsjetiti što se nalazi u skupim dezodoransima koje pogotovo ljeti kupujemo u velikim količinama i kako sve to djeluje na nas. Osim što nam obećava 24 sata svježite i lepršavosti, naravno.

Dezodoransi u pravilu dopuštaju znojenje, ali suzbijaju neugodan miris. Ako na proizvodu piše antiperspirant, to znači postojanje spojeva koji začepljuju pore i na takav način sprečavaju znojenje. Ako pročitate 24-satno djelovanje ili produženo djelovanje, onda ste sigurni da je takav proizvod antiperspirant. Antiperspiranti sadrže aluminijske soli.

Aluminijske soli
 (aluminij-klorid, aluminij klorhidrat i aluminij-cirkonij) djelomično zatvaraju kanale znojnih žlijezda. Mnogi stručnjaci smatraju, da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo, jer znojenje je prirodan način na koji se hladi naše tijelo. Međutim, to je do danas jedina formula koja uspješno i na duže rješava znojenje.  Ali ono što još više zabrinjava je to što se aluminij kroz kožu brzo apsorbira u organizam. Naučnici smatraju da tako visoko nabijen element može oštetiti DNK, što povećava rizik od stvaranja kancerogenih stanica. Ako su u spreju, ne preporučuje se njihovo udisanje jer dugotrajnom upotrebom mogu izazvati oštećenje pluća. Aluminij se također povezuje i s Alzheimerovom bolesti.

Parabeni su sintetski konzervansi. Najčešće ih nalazimo u kozmetičkim proizvodima, a ponekad i u hrani. Parabeni dokazano prodiru kroz slojeve kože i ulaze u krvotok već nakon nekoliko minuta (neke studije kažu nakon oko šest minuta je sve što stavite na kožu ušlo u tijelo) po nanošenju. Parabeni su nađeni u kancerogenom tkivu oboljelih od raka dojke i to u visokom postotku. Poznato je da parabeni ometaju endokrini sustav, odnosno hormonalnu sliku tijela imitirajući estrogen. Time povećavaju rizik oboljenja od raka dojke, reproduktivnih problema kod oba spola, raka prostate i testisa. Apsurdno je da je natrij metilparaben zabranjen od strane EU-a za upotrebu u parfemima jer skida pigment iz kože, a i dalje se može ograničeno koristiti u prehrambenim proizvodima i neograničeno u proizvodima za njegu kože. Najčešće smo izloženi sintetskim parabenima poput: metilparabenpropilparabenetilparaben,butilparaben, izobutilparaben i benzilparaben (najčešća su prva četiri).

Triklosan je konzervans s jakim antibakterijskim djelovanjem. Do sada još nije dovoljno istražen, no pokazalo se da u većim dozama ima izrazito štetno djelovanje na zdravlje čovjeka (kancerogeno djelovanje, izaziva oštećenja jetre, slabi imunološki sustav, smanjuje plodnost, narušava hormonalnu ravnotežu, izaziva oštećenja ploda) i potencijalna je opasnost za okoliš. Svrstan je u skupinu pesticida.

Vjerujem da dileme više nema, bacimo se na posao. Potrebno vam je:
ač
– 10 žlica kokosovog ulja,

– 1/2 šalice soda bikarbone,

– 1/2 šalice kukuruznog škroba,

– 10-ak kapi nekog eteričnog ulja.

Priprema: Pomiješajte škrob i sodu bikarbonu žličicom, i malo po malo, dodavajte u kokosovo ulje, miješajući da se dobije lijepa glatka smjesa. Na kraju dodajte eterično ulje, iako, ako ga nemate – ono nije obavezno.

Na kraju smjesu stavite u predviđenu teglicu, i pričekajte da se stvrdne. Vaš dezodorans je gotov. Držite ga u frižideru, i nanosite prstima.  Vaše tijelo će vam reći jedno veliko HVALA.

Izvor: Internet

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: