Nije ono što mislite: Zašto pirati uvijek imaju jedno oko zatvoreno? Reviewed by admin on . U filmovima, pričama i na stvarnim fotografijama većina pirata ima jedno oko prekriveno nekim platnom. Mnogi su pomislili da pirati to rade jer nemaju oko, no s U filmovima, pričama i na stvarnim fotografijama većina pirata ima jedno oko prekriveno nekim platnom. Mnogi su pomislili da pirati to rade jer nemaju oko, no s Rating: 0

Nije ono što mislite: Zašto pirati uvijek imaju jedno oko zatvoreno?

p

U filmovima, pričama i na stvarnim fotografijama većina pirata ima jedno oko prekriveno nekim platnom. Mnogi su pomislili da pirati to rade jer nemaju oko, no stvarnost je potpuno drugačija. Oni to rade namjerno.

Jim Sheedy, režiser vizuelne nauke i direktor Vision Performance instituta u Oregonu, rekao je kako se oči brzo prilagode pri prelazu iz tame u svjetlost, no studije su pokazale da je potrebno i do 25 minuta da se oči prilagode prelazu iz svjetlosti u tamu.

Pirati se stalno kreću palubom i prelazima s dnevne svjetlosti u mrak te zbog toga uvijek jedno oko drže prekrivenim. Ono je naviknuto na mrak i pirat bez problema može vidjeti i kretati se. Kada pirat siđe ispod palube, samo premjesti krpicu s jednog oka na drugo i može lako vidjeti u tami.

No, nažalost, ne postoje zapisi o tome koja je osoba prva uvela ovo piratsko pravilo.

portalanalitka.me

Leave a Comment

%d bloggers like this: