Mudra priča: Kad mislimo da znamo najbolje… Reviewed by admin on . . Bio jedan farmer koji se požali nakon siromašne žetve: "Kad bi Bog dozvolio da ja upravljam vremenskim prilikama, sve bi bilo bolje. Izgleda da ne zna puno o . Bio jedan farmer koji se požali nakon siromašne žetve: "Kad bi Bog dozvolio da ja upravljam vremenskim prilikama, sve bi bilo bolje. Izgleda da ne zna puno o Rating: 0

Mudra priča: Kad mislimo da znamo najbolje…

žetva.

Bio jedan farmer koji se požali nakon siromašne žetve: “Kad bi Bog dozvolio da ja upravljam vremenskim prilikama, sve bi bilo bolje. Izgleda da ne zna puno o zemljoradnji.”

Bog mu je odgovorio: “Sljedeće godine ćeš ti odlučivati o vremenu, što god zatražiš – dat ću ti!”

Seljak se jako obradovao i odmah rekao: “Sad hoću sunce!”
Sunce je izašlo. Kasnije je dodao: “Neka pada kiša!”
I počne kiša. Cijele godine je prvo sijalo sunce, a zatim bi uslijedila kiša. Sjeme je klijalo, usjevi su napredovali – bila je divota gledati ih.
“Sad je Bog naučio kako da upravlja vremenom,” ponosno reče seljak. “Stabljike nikad nisu bile tako visoke, tako zelene, tako sočne.”

Došlo je i vrieme žetve. Seljak je uzeo srp, počeo da žanje, ali mu je srce stalo. Klasje je bilo prazno. Bog je došao i upitao ga: “Kakva ti je žetva?”

“Veoma loša, Gospodine, veoma loša!,,

“Zar nisi ti upravljao vremenskim prilikama? Zar nije sve ispalo onako kako si htio?”

“Naravno da jest, zato se i čudim. Dobio sam sunce i kišu – sve što sam tražio, ali nema zrna u klasju!”

Gospodin mu onda reče: “Nikad nisi tražio vjetar, oluju, snijeg, ništa što pročišćava zrak i pomaže da korijen očvrsne. Tražio si samo sunce i kišu, ali ne i loše vrijeme. Zato je klasje prazno.”

 

centarprozor.com

Leave a Comment

%d bloggers like this: