3 navike kojih se najteže riješiti Reviewed by admin on . . Tri su čovjekove (naše) navike uzrok mnogih ružnih situacija i zala u svijetu. Prva navika, koja može imati devastirajuće posljedice i koja s vremenom prerast . Tri su čovjekove (naše) navike uzrok mnogih ružnih situacija i zala u svijetu. Prva navika, koja može imati devastirajuće posljedice i koja s vremenom prerast Rating: 0

3 navike kojih se najteže riješiti

navike.

Tri su čovjekove (naše) navike uzrok mnogih ružnih situacija i zala u svijetu.
Prva navika, koja može imati devastirajuće posljedice i koja s vremenom preraste u pravo uvjerene, je ta da mislimo da smo vrjedniji od drugih i ne samo da imamo puno više prava od drugih nego da drugog možemo beskrupulozno obmanjivati, manipulirati s njim, upregnuti ili iskorištavati u službi svojih interesa i svoje zarade. Drugog se vidi samo kao sredstvo za realizaciju onog što JA želim ostvariti ili zaraditi.

Druga navika koje se teško osloboditi i koja nam isto tako ne ide na čast je voditi dvostruki život. To znači ne imati integralni, cjeloviti život nego podijeljen, dvostruki život. To znači biti malo licemjer.
To je kao kada se uvijek retorički spremno zalažemo za vjerske i moralne vrijednosti u korist čovjeka, a djelima pokazujemo suprotno i činimo sve protiv tog istog čovjeka kojeg, osim sebe i sebi sličnima, niti vidimo, niti volimo niti uvažavamo.
To je kao kada stalno imamo puna usta poštenja, a koristimo svaku prigodu da, gdje god stignemo, izvučemo novac koji nam ne pripada i onda od toga materijalne koristi imamo samo mi, otimajući na taj način sredstva za siromašne, škole, bolnice, vrtiće od kojih bi koristi imali svi.
To je kao da se javno zalažemo za mir, a ispod stola prodajemo oružje priželjkujući rat od kojeg imamo puno više koristi nego od mira.

Treća, po meni štetna navika koja nikome ne ide na čast, i koju ću samo spomenuti, jer sam o njoj već pisao, je uporno sjedenje na dvije stolice odnosno služenje dvaju gospodara. S jedne strane želimo napraviti neko dobro djelo ili dati nešto besplatno, a s druge pak strane pazimo da dobrote ne bude baš previše ili čak mislimo da nekada vrijedi biti loš i biti zločest.

Ovo su možda samo neka od ponašanja i navika koje zaključavaju vrata čovjekovog srca i čine ga neosvojivom tvrđavom za iskrenu radost i pravi mir.

Veliki pisac Marcel Proust kaže da je lakše i da ćemo prije odustati od nekog osjećaja nego od navike, a meni se čini da je još najteže odustati od loše navike i lošeg ponašanja.

Žao mi je kada vidim da ponekad od sebe dajemo malo onog dobrog što imamo i da mnogo lijepog i plemenitog u nama tako često ostaje trajno uspavano pod jastukom navika i to najčešće onih koje nisu dobre, ohole su, isključive, znaju što im je činiti i potpuno zasjene ono dobro koje od rođenja nosimo u sebi.

Istina, teško se osloboditi navika i možda se i ne moramo brinuti ako su navike dobre jer jačaju karakter, osnažuju volju i čine život komotnijim, ali što ćemo s onim lošim navikama?

Netko je pametno rekao da je loše navike lakše odbaciti danas nego sutra i u pravu je. Na nama je izbor. Dok odugovlačimo s odlukom i čekamo da napokon dođe taj danas, kada ćemo se početi rješavati loših navika, zabavljat ćemo se i dalje s onim što nam tako dobro ide i u čemu smo svi dobri, a to je primjećivati i mijenjati loše navike drugih.

Hrvoje Franušić

Leave a Comment

%d bloggers like this: