Kineziotaping – metoda liječenja trakama koja osvaja svijet Reviewed by admin on . Većina vas je barem jednom vidjela da Novak Đoković, ali i mnogi drugi sportaši, koriste trake u liječenju povreda. Iako je ova slika sve češća i dalje postoji Većina vas je barem jednom vidjela da Novak Đoković, ali i mnogi drugi sportaši, koriste trake u liječenju povreda. Iako je ova slika sve češća i dalje postoji Rating: 0
You Are Here: Home » Zdravlje » Preparati i proizvodi » Kineziotaping – metoda liječenja trakama koja osvaja svijet

Kineziotaping – metoda liječenja trakama koja osvaja svijet

kt

Većina vas je barem jednom vidjela da Novak Đoković, ali i mnogi drugi sportaši, koriste trake u liječenju povreda. Iako je ova slika sve češća i dalje postoji dilema je li liječenje trakama zaista efektno ili je više riječ o trendu kod sportaša. Tajne kineziotapinga otkriva nam Nenad Kožul, visoki fizioterapeut.

Što je kineziotaping?
Kineziotaping metoda (Kinesio Taping Method) je relativno nova terapijska procedura na našim prostorima, što je također jedan od razloga što vrlo često nailazi na dozu skepticizma i nepovjerenja. Međutim, danas je ona nezaobilazni dio u liječenju na većini sportskih događanja, a njena primjena pravu potvrdu i ekspanziju je doživjela na olimpijskim igrama u Pekingu. Organizacijom velikog broja seminara i predavanja ova tehnika je danas dobila zasluženo mjesto u medicini i pored, i dalje postojećeg, ali sve manjeg nepovjerenja. Sama metoda kinesiotapinga je osmišljen u Japanu i Južnoj Koreji još sedamdesetih godina dvadesetog vijeka. U to vrijeme metode tapinga su bile razvijane i bazirane na prirodnom procesu izlječenja tijela. Sama tehnika KT se bazira na terapeutskom konceptu koji, usvajajući principe kineziologije (nauke o pokretu), olakšava slobodnu pokretljivost. To omogućava mišićnom sistemu da pomogne tijelu da se samo izliječi (biomehanički proces izlječenja). Upravo zbog toga se velika pažnja poklanjala djelovanju mišića, te se stvorila ideja o njihovom njegovanju, s ciljem da se aktivira prirodan proces ozdravljenja tijela. Prvih deset godina ovu tehniku najviše su koristili ortopedi, kiropraktičari, akupunkturisti, drugi sportski liječnici i terapeuti, a danas su je prihvatili i svi sportski liječnici i fizioterapeuti.

Olimpijski odbojkaši u Japanu prvi su počeli primenjivati kineziotaping i upravo su sportaši pravi promotori ove metode, jer je danas vrhunski sport okrenut samo metodama koje brzo i efikasno otklanjaju tegobe i time omogućuju sportašima da pruže maksimalne rezultate.

U čemu se ogleda prednost ove metode?
Prednost najpre leži u tome što je ovoj elastičnoj traci potrebno veoma malo vremena da se aplicira, a na tijelu može ostati od 3 do 5 dana. Jako se lako uklanja i ono što je najbitnije uklapa se u normalan obim pokreta određenog mišića, što ustvari znači da ni u jednom trenutku ne ograničava pokret. Sama traka se može zalijepiti na bukvalno bilo koji dio tijela od glave i lica pa do stopala, što nije slučaj s konvencionalnim trakama ili elastičnim zavojima. KT se može koristiti u različitim situacijama: u post-operativnom oporavku, rehabilitaciji, sportskoj medicini ili u svrhu poboljšanja limfne drenaže. Ima pristup u post-traumatskom liječenju mišića, nerava i organa, u fizikalnoj terapiji ili se jednostavno može koristiti u cilju poboljšanja sportskog učinka.

Kinesio

Na koji način traka pomaže?
Mišići se tijekom svog rada neprestano skraćuju i izdužuju u svom normalnom obimu pokreta. Međutim, kada se mišići prenapregnu i premore, kao što je slučaj kod velike fizičke aktivnosti dolazi do oštećenja i zapaljenja tkiva, koje se manifestira otokom i crvenilom i na kraju bolom. Prostor između kože i mišića se smanjuje i kompresira, dolazi do otežanog oticanja limfe, što stvara nadražaj na neuro receptore i kao rezultat se javlja jak bol, myalgia ili mišićni bol. Sama traka, s druge strane, ima sposobnost da povećava prostor između kože i mišića, gdje se nalaze mnogi receptorilimfni i krvni sudovi. Zapravo događa se to da se koža u zahvaćenom području prije i tijekom stavljanja trake rastegne, pa se onda prilikom povratka u prvobitno stanje zajedno s nalijepljenom trakom prave se valovi, kožni nabori. Taj efekt kože je najvažniji temelj metode kinesiotapinga. Kroz podizanje kože povećava se prostor između kože i supkutanog tkiva, što omogućuje slobodan protok limfe u limfni sustav, a time se smanjuje nadražaj receptora što s druge strane rezultira smanjenjem i prestankom boli.

vremeza.rs

 

Leave a Comment