Gdje je istina i izvor mudrosti? Reviewed by admin on . . Istina ovisi od razumijevanja (uvida) svakog pojedinca. A budući da mi ne možemo svi imati isto shvaćanje ili opažanje, nemoguće je uopćiti problem istine. Zb . Istina ovisi od razumijevanja (uvida) svakog pojedinca. A budući da mi ne možemo svi imati isto shvaćanje ili opažanje, nemoguće je uopćiti problem istine. Zb Rating: 0
You Are Here: Home » Anita Moorjani » Gdje je istina i izvor mudrosti?

Gdje je istina i izvor mudrosti?

lep.

Istina ovisi od razumijevanja (uvida) svakog pojedinca. A budući da mi ne možemo svi imati isto shvaćanje ili opažanje, nemoguće je uopćiti problem istine. Zbog toga, svatko će sa svog stanovišta i u skladu sa stupnjem svoje zrelosti, imati svoju osobnu istinu, pod uvjetom da to gleda sasvim iskreno. Jedino onaj koji poznaje i vlada zakonima mikrokozmosa i makrokozmosa smije govoriti o apsolutnoj istini.

Svatko može, u svakom slučaju, spoznati neke vidove apsolutne istine. Nitko neće sumnjati da postoji život, volja, pamćenje i razum, i neće dokazivati te činjenice. Nijedna prava duhovna osoba neće naturati svoju istinu nekome tko za nju nije dovoljno zreo. Takve osobe ne bi mogle ništa drugo osim da promatraju opet sa svog stanovišta. Zbog toga bi bilo beskorisnio dokazivati neupućenima više vrste istine, osim ljudima koji traže vrhunce istine i počinju da sazrijevaju za nju. Sve drugo bi bilo obesvećenje i, s duhovne točke gledišta, apsolutno neispravno. Na ovom mjestu, svatko od nas se mora sjetiti riječi velikog Isusa: “Ne bacajte svojih bisera pred svinje, da ih ne pogaze svojim nogama”.

Istini pripada također i sposobnost ispravnog razlikovanja između znanja i mudrosti. Znanje ovisi, u svim područjima ljudskog postojanja, od zrelosti, prijemčivosti i razumijevanja uma, i pamćenja bez obzira jesmo li naše znanje postigli čitanjem, prenošenjem, ili na neki drugi iskustveni način.
Postoji velika razlika između znanja i mudrosti i mnogo je lakše steći znanje nego mudrost. U stvari, mudrost ni najmanje ne ovisi od znanja, iako su oni do izvjesnog stupnja identični. Izvor mudrosti je u Bogu, dakle u uzročnom principu (AKAŠI – Duhu Svetom) na svim planovima grubo-materijalnog, astralnog i mentalnog svijeta.

Stoga, mudrost ne ovisi od uma i pamćenja već od zrelosti, čistoće i savršenstva pojedine ličnosti. Mudrost bi se također mogla promatrati kao razvojno stanje čovjekovog “ja”. Zbog toga se uvidi ne prenose putem razuma, već – i to isključivo – putem intuicije ili nadahnuća. Zato se stupanj mudrosti određuje stupnjem razvoja pojedinca.

Franc Bardon, “Inicijacija u hermetizam”

Duhovna izgradnja

Leave a Comment