Prepustite svoju sreću u sigurne ruke Reviewed by admin on . . Bio jednom jedan siromah, koji se zvao Abdulah. Nije posjedovao ništa osim jedne stare deke koja ga je zimi štitila od hladnoće, a ljeti od sunca. Živio je pr . Bio jednom jedan siromah, koji se zvao Abdulah. Nije posjedovao ništa osim jedne stare deke koja ga je zimi štitila od hladnoće, a ljeti od sunca. Živio je pr Rating: 0

Prepustite svoju sreću u sigurne ruke

strop.

Bio jednom jedan siromah, koji se zvao Abdulah. Nije posjedovao ništa osim jedne stare deke koja ga je zimi štitila od hladnoće, a ljeti od sunca. Živio je preko puta palače Velikog vezira, i živio od milostinje koju bi mu prolaznici udijelili. I pored svog siromaštva uvijek je bio nasmijan i lijepo raspoložen. Svaku milostinju je primao s velikom zahvalnošću i nije se obazirao na poglede pune nipodaštavanja, koje bi mu poneki prolaznik uputio. Tako je provodio svoje dane u radosti, pjesmi i igri, uveseljavajući prolaznike.
Veliki vezir ga je često gledao s balkona svoje palače. Uvijek je bio mrgudan i nezadovoljan, i pitao se što s tim prosjakom nije u redu kad je, uprkos svojoj bijedi i bez obzira je li hladna zima ili vrelo ljeto, uvijek tako dobro raspoložen.

Jednog dana ga je pozvao u svoju palaču i upitao: „Abdulaše, kako je moguće da si uvijek tako dobro raspoložen?“ Ti nemaš ništa osim te deke koja se raspada. Ne znaš ni hoćeš li imati dovoljno hrane za dan koji dolazi. Ja imam sve bogatstvo: najbolje konje, pune sanduke dragog kamenja, zlato, harem pun najlepših žena, palaču i odane podanike. Ne moram da se brinem ni zbog čega, a opet sam svakog dana neraspoložen i ničemu se ne radujem. U čemu je tvoja tajna?

Abdulah ga pogleda s osmijehom i reče: „Gospodaru, svakog jutra kada se probudim, ja postavim sebi jedno pitanje: Abdulah, što danas želiš? Patnju, jad i bijedu ili osjećaj sreće i blaženstvo? Što ćeš da izabereš danas? I tako svakog dana  ja biram da budem sretan i da se osjećam blaženo. To je moj izbor, gospodaru. To je moj život.“

Dakle, sreća je stvar izbora. Svakog dana, svakog jutra, u svakom trenutku i vi imate tu mogućnost da izaberete hoćete li biti sretni ili ne. A onda i da živite u skladu s tim. Samo od vas ovisi. Birajte da budete sretni, život je suviše kratak da biste ga proveli nezadovoljni. Prepustite svoju sreću u sigurne ruke – svoje.

– Neva Rajković

kreiranje-uspeha.com

Leave a Comment

%d bloggers like this: