Ove tri moćne medicinske biljke učinit će čudo za vaše zdravlje Reviewed by admin on . . Najmoćnije medicinske biljke poznate su kao adaptogeni. One pomažu organizmu da održi homeostazu – tanano stanje ravnoteže neophodno za život. Tri vjerojatno . Najmoćnije medicinske biljke poznate su kao adaptogeni. One pomažu organizmu da održi homeostazu – tanano stanje ravnoteže neophodno za život. Tri vjerojatno Rating: 0

Ove tri moćne medicinske biljke učinit će čudo za vaše zdravlje

1140120.large.

Najmoćnije medicinske biljke poznate su kao adaptogeni. One pomažu organizmu da održi homeostazu – tanano stanje ravnoteže neophodno za život. Tri vjerojatno najefikasnije biljke ove vrste su astragalus, piskavica i reiši.

Za organizam koji je izvan ravnoteže smatra se da je u stanju negativne homeostaze, u kojem mehanizmi za obnavljanje i eliminaciju degeneriranih stanica i staničnog otpada ne rade kako treba. Ako se ovo stanje ne riješi, ono u krajnjem ishodu dovodi do umora, potištenosti, strepnje, nesanice i drugih bolesti. Adaptogene biljke pomažu organizmu da se prilagodi, da nadoknadi manjkove i da promijeni stanje. Na primjer, kod osobe koja ima visok nivo šećera u krvi adaptogena biljka može pomoći da se nivo glukoze snizi, dok kod osobe koja ima nizak nivo šećera u krvi, ta ista biljka pomaže da se on povisi.

Još jedna bitna stvar kojom adaptogene biljke pomažu naše zdravlje jest njihovo djelovanje na telomerazu. Telomeraza je enzim koji sprečava da se DNK na krajevima stanica “razveže”. To je proces koji se može dogoditi prilikom svake diobe stanica. Svaki put kad se to dogodi, organizam gubi dio sposobnosti da se regenerira. Adaptogene biljke djeluju upravo tako da ili obnavljaju telomerazu, ili sprečavaju da se ona izgubi. Na taj način značajno doprinose usporavanju starenja. Pored ovoga, evo koje tri posebne funkcije imaju astragalus, piskavica i reiši.

Astragalus jača i grije organizam
Smatra se jednim od najmoćnijih tonika na svijetu (sredstva koje poboljšavaju opće stanje organizma). U Aziji se skoro 2000 godina koristi kao tonik koji stimulira i pojačava sve metaboličke, respiratorne funkcije i funkcije eliminacije.
Astragalus primjetno doprinosi snazi mišića, pa su ga na Istoku koristili ljudi koji se bave napornim fizičkim poslovima, pogotovo teškim poslovima koji se rade vani na niskim temperaturama (jer istovremeno jača i grije).

Grčko sjeme uravnotežuje hormone
Grčko sjeme (piskavica) sadrži klasu spojeva poznatih kao saponini koji imaju niz medicinskih primjena. Posebno, saponini iz grčkog sjemena stimulirajuu lučenje hormona rasta iz stanica šišarkaste žlijezde. Ta žlijezda je locirana u središtu mozga, u osnovi lobanje blizu hipotalamusa. Veličine je zrna graška, ali je nevjerojatno važna. Ponekad se naziva i “glavnom žlijezdom” jer utječe na rad većine drugih žlijezda. Šišarkasta žlijezda usmjerava nadbubrežne žlijezde, tireoidnu žlijezdu, jajnike i testise, da proizvode svoje hormone.

Reiši podešava imunitet
Možda je najvažnija osobina reiši gljive da stimulira imuni sistem. Reiši sadrži triterpene i polisaharide, enzime koji povećavaju broj crvenih krvnih zrnaca i tako pomažu tijelu da se izbori protiv bolesti. Reiši pomaže tijelu da se prilagodi na razne vrste stresa: temperaturne, povrede, lišavanje sna, trovanje, zračenje, infekcije, pa čak i psihološki stres. Ne pokazuje nikakve neželjene pojave pri redovnom uzimanju. Još bitnije, reiši djeluje kao imunomodulator – tj. fino podešava imuni sistem. Prevashodna uloga imunog sistema je da otkrije patogene organizme kao što su virusi, bakterije i drugi mikrobi koji napadaju tijelo. U normalnim okolnostima, zdrav imuni sistem je u stanju da eliminira većinu tih patogenih organizama prije nego što načine štetu. Ali, ako je imuni sistem oslabljen, virusi, bakterije i paraziti se mogu razmnožiti i dovesti do bolesti. Reiši eliminira te probleme.

Izvori:
http://en.wikipedia.org/wiki/Astragalus
www.livestrong.com

zdravahrana.com

Leave a Comment

%d bloggers like this: