Nezaobilazni u periodima povećanog stresa, odlični za srce, mozak i protiv karcinoma Reviewed by admin on .   Orašasti plodovi često se mogu naći na listi nezdravih namirnica. Za tvornički obrađene odnosno pržene, posoljene ili umočene u čokoladu ta tvrdnja vrij   Orašasti plodovi često se mogu naći na listi nezdravih namirnica. Za tvornički obrađene odnosno pržene, posoljene ili umočene u čokoladu ta tvrdnja vrij Rating: 0

Nezaobilazni u periodima povećanog stresa, odlični za srce, mozak i protiv karcinoma

 

orah- badem- lešnik

Orašasti plodovi često se mogu naći na listi nezdravih namirnica. Za tvornički obrađene odnosno pržene, posoljene ili umočene u čokoladu ta tvrdnja vrijedi, no ako su neobrađeni i sirovi, oni su pravi rasadnik zdravlja.

Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition dokazala je kako se unos orašastih plodova u organizam ne mora ograničavati. Naime, ljudi koji svakodnevno konzumiraju orašaste plodove ili ih konzumiraju kao zamjenu za drugu hranu, više gube na težini i imaju tanji struk .

Premda se ne može govoriti o značajnom gubitku kilograma i smanjivanju obima struka, rezultati su pokazali da orašasti plodovi ne debljaju, a odlični su i za zdravlje krvnog sistema.

Orasi su bogati alfa – linolenske kiseline, pa tako štite srce u vrijeme velikog stresa kada je ono posebno ugroženo. Stres obično dovodi do pada imuniteta, ali ako jedete bademe koji su bogati vitaminom E, vitaminima B grupe i magnezijem, sačuvat ćete imunitet .

Bademi, lješnjaci, kikiriki, brazilski orasi, domaći orasi i cashev orasi igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti, pokazuje studija s Harvarda. To je zato što orašasti plodovi mogu smanjiti LDL holesterol. Osim toga, nude zdrave mononezasićene i polinezasićene masnoće, te vlakna koja štite srce. Orašasti plodovi bogati su i argininom, aminokiselinom koja pomaže da krvne žile budu opuštene.

Ishrana bogata pistaćijima može donekle štititi od razvoja raka pluća, pokazuje preliminarno istraživanje predstavljeno na Cancer Prevention Research Conference. Naučnici misle da ključnu ulogu igra gamma – tokoferol, tip vitamina E.

Studija iz 2010. objavljena u Archives of Internal Medicine pokazuje da svakodnevna konzumacija šalice orašastih plodova snižava loš LDL holesterol za 7,4 posto. Osim toga, koncentracija triglicerida pada za više od 10 posto.

Brazilski orasi su puni selena i mogu pomoći i protiv uznapredovalog raka prostate, pokazala je studija provedena u Nizozemskoj. Naime, muškarci koji su imali visoke nivoe selena u krvi imali su 60 posto manje šanse za dobivanje uznapredovalog raka prostate 17 godina kasnije.

Zbog zdrave količine vitamina E orašasti plodovi se smatraju hranom za mozak odnosno sprečavaju kognitivni pad koji obično dolazi sa godinama. Naročito se preporučuje kikiriki jer obiluje vitaminima grupe B.

Dvije šake oraha na dan poboljšavaju kvalitet sperme s obzirom na vitalnost, mobilnost i morfologiju, pokazuje studija s UCLA .

(net.hr)

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: