Komunikacija kao temelj zajedništva Reviewed by admin on . . Postoje neke bazične stvari koje gotovo posve izmiču temi, a od velike su važnosti. Dok mnogi od nas čitaju, pišu, inspiriraju se uzvišenim idejama, duhovnim . Postoje neke bazične stvari koje gotovo posve izmiču temi, a od velike su važnosti. Dok mnogi od nas čitaju, pišu, inspiriraju se uzvišenim idejama, duhovnim Rating: 0

Komunikacija kao temelj zajedništva

komunikacija.

Postoje neke bazične stvari koje gotovo posve izmiču temi, a od velike su važnosti. Dok mnogi od nas čitaju, pišu, inspiriraju se uzvišenim idejama, duhovnim istinama i mnogim tehnikama – malo tko ističe temelje stvari koje stoje u srcu našeg napretka ili njegovog nedostatka.Takva je posve sigurno – komunikacija.

Strogo načelno govoreći, muškarci su naučeni da je hrabrost potiskivati se, što je u suštini i lakše, tako da gotovo nitko nema hrabrosti niti alata da izgovori sebe. Žene s druge strane imaju veliku potrebu verbalizirati svoja dnevna i životna iskustva da se gotovo svakom muškarcu kvantiteta čini nauštrb kvalitete. U suštini riječ je o tome da ženama 80% vremena treba suslušatelj, a ne sugovorik. Muškarcima je to i bizarno i teško. ‘Komuna’ u ‘komuni-kaciji’ označava zajedništvo. Dijeljenje. Intimnost. Ranjivost. Odvažnost. Odmjerenost. Uviđajnost. Sve ovo nužni su aspekti ispravne komunikacije medju partnerima i obiteljskim članovima. Većina naših izgovorenih riječi nisu komunikacija već govor ili govorenje. Komunikacija je toliko bitan, presudan te delikatan aspekt odnosa da je nije moguće prenaglasiti. Komunikacija je također i sve ono što ne izgovorimo. Govor tijela, prešućivanje, ono ŠTO kažemo, ne kažemo i još bitnije, ono KAKO nešto kažemo ili iskomuniciramo. Bez ovladavanja ovim KAKO bojim se da velika većina nas ostaje u začaranom krugu govorenja umjesto komuniciranja. Dva monologa ne čine dijalog.

Moći sebe posve reći drugome je velika i ne laka stvar. Zahtijeva hrabrost, a potražuje i određnu metodu. Unutar interepersonalne komunikacije i načela NVC (non violent communication) ponuđeni su upravo tehnike izgovaranja emocija koje uklanjaju optužbe i procjenjivanja karaktera onog drugoga te bitno povećavaju šansu da se osoba izgovori i bude saslušana baš zato jer to ne čini na invazivan ili optužujuć način.

Ne ispravna ili ispravna komunikacija ključ je koji otvara vrata vitalnome rastu čovjeka unutar odnosa i unutar partnerstva. Bez tog ključa nema rasta, bez rasta nema svrhe.

 

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: