Intuicija je moćan alat za samospoznaju, evo kako je izoštriti Reviewed by admin on . Intuicija je doživljaj istine koji je iznad logičkog razumijevanja i objašnjenja. Iako predstavlja funkciju naše svijesti i dopire do nas putem uma, intuicija p Intuicija je doživljaj istine koji je iznad logičkog razumijevanja i objašnjenja. Iako predstavlja funkciju naše svijesti i dopire do nas putem uma, intuicija p Rating: 0

Intuicija je moćan alat za samospoznaju, evo kako je izoštriti

intuicija

Intuicija je doživljaj istine koji je iznad logičkog razumijevanja i objašnjenja. Iako predstavlja funkciju naše svijesti i dopire do nas putem uma, intuicija prevazilazi nivoe svjesnog i podsvjesnog i dolazi iz daleko dubljih slojeva našeg bića. Predstavlja jedinstveni govor naše duše, koji nam omogućuje da steknemo uvid i da bolje razumijemo svijet izvan logike analitičkog uma.

Za intuiciju je neophodna promjena u svjesnosti, dolazak u stanje jasnoće i otvorenog ispitivanja. Radi se o osjećaju koji se doživljava kao božansko u nama. U pitanju je spoznaja koju osjećamo u tijelu, u srcu i u duši.

Intuicija je jedan od najmoćnijih alata za samospoznaju i za otkrivanje svijeta oko nas. Kada nam je omogućen pristup našoj urođenoj intuitivnoj sposobnosti, tada dobivamo pristup našoj istini, kao i istini drugih ljudi. Oslobođeni smo ograničenja ega i možemo se u potpunosti osloniti na našu intuiciju za dobivanje odgovora.

Intuicija nam govori i upućuje nas na važne informacije koje drugi ljudi nisu u stanju primijetiti,  a istovremeno se može dogoditi da se tim informacijama logička strana uma povremeno suprotstavlja. U našoj kulturi prevladava mišljenje da razumu treba dati prednost u procesu donošenja odluke. Uprkos tome, naš unutarnji glas, osjećaj u stomku, ona intuitivna poruka probiva sva naučena uvjerenja i nalazi način da komuniciria s nama.

Intuicija se može pojaviti u momentu i prepoznat ćete je kao osjećaj je li nešto za vas dobro ili ne. Intuicija je most između svjesnog, opažajnog svijeta i dubokih slojeva našeg bića, univerzalnog izvora znanja i rješenja.

Kako razviti intuiciju:

1. Vjerujte svom instinktu. Može biti izazovno ukazati povjerenje nečemu što nema logičko objašnjenje, ali je upravo slušanje i pokretanje adekvatnih koraka na osnovu intuicije ono što je jača. Situacija koja slijedi, pokazuje da je odluka bila ispravna i osnažuje sigurnost u ovakvo donošenje odluka, a vi postajete osjetljiviji da čujete-vidite-osjetite poruke koje vam intuicija daje.

2. Postavite sebi pitanje i poslušajte prvi odgovor koji vam se javi. Ovo može biti u početku  malo složenije, jer je istovremeno prisutno mnogo međusobno različitih misli. Odaberite onu misao, onaj odgovor koji se izdvaja od drugih po nečemu. Možda je glasniji, jasniji ili vam djeluje kao glas nekog vama važnog, te ga zbog toga poslušajte. Budite otporni na misli koje će vas odvraćati od prvog intuitivnog odgovora i samo ga slijedite, koliko god zastrašujuće djelovalo.

3. Meditirajte. Oslobodite um od ponavljajućih misli i zabrinutosti. Dopustite mislima da se slobodno kreću, bez da se posebno zadržavate na njima. Budite nepristrasni posmatrač svega što se događa. Oslobodite se potrebe da reagirate impulsivno i dozvolite stanju smirenosti da vas vodi.  

4. Slušajte osjećaj u stomku. Bez posebnog objašnjenja, osjećaj da je nešto dobro za nas, doživljavamo kao ugodne leptiriće, dok izbor koji intuitivno procjenjujemo da nije za naše dobro vrlo često osjećamo kao nelagodnost i stezanje u istoj regiji. Registrirajte osjećaj i postupite prema njemu.

5. Obratite pažnju na znake. Ono što mislite o određenoj osobi, odluci, izboru koji trebate donijeti, za to ćete pronalaziti „dokaze“. To može biti u knjigama koje čitate, vijestima koje čujete, riječima pjesme koja se pojavi ili kroz razgovor s drugim ljudima. I u tom slučaju koristite svoje emocije kako biste se usmjerili za daljnji korak. Ako se osjećate dobro s tom idejom, nastavite, ako se ne osjećate dobro, zastanite i preusmjerite svoja razmišljanja.

6. Vježbajte desnu stranu mozga. Pronađite način da izrazite svoju kreativnost, prepustite se plesu, prakticirajte vizualizaciju, isprobajte svakog dana nešto novo. Umjesto svakodnevne rutine, odaberite novu aktivnost za svaki dan, iznenadite sebe novim mjestima, novim ukusima, novim ljudima. Promijenite put kojim se krećete svakog dana, odreagirajte drugačije od onog što je za vas uobičajeno. Budite svjesni sadašnjeg trenutka i birajte pozitivne riječi.

Što vam govori intuicija da učinite SADA, kako biste iskusili sreću?

– M. Psych. Biljana Bedričić

pozitivne.infoLeave a Comment

%d blogeri kao ovaj: