I naučnike je zanimalo: Zašto su psi toliko sretni kad nas vide? Reviewed by admin on . . Ukoliko ste vlasnik psa sigurno znate o čemu govorimo. Vraćate se iz prodavaonice u kojoj ste bili veoma kratko, čitavih 5 minuta, otvarate vrata, a vaš pas s . Ukoliko ste vlasnik psa sigurno znate o čemu govorimo. Vraćate se iz prodavaonice u kojoj ste bili veoma kratko, čitavih 5 minuta, otvarate vrata, a vaš pas s Rating: 0

I naučnike je zanimalo: Zašto su psi toliko sretni kad nas vide?

pas.

Ukoliko ste vlasnik psa sigurno znate o čemu govorimo. Vraćate se iz prodavaonice u kojoj ste bili veoma kratko, čitavih 5 minuta, otvarate vrata, a vaš pas se zalijeće ka vama kao da vas nije vidio godinama. Skakanje, lizanje, umiljavanje, lavež dočeka vas svaki put kada dođete kući… „Gdje si bio?“, „Zašto si me ostavio?“, „Obećaj da ćeš sledeći put i mene voditi!“ samo su neke od rečenica koje možete pročitati na tom sretnom licu. Zašto je to tako? Zašto baš psi tako reagiraju, dok druge životinje ne izražavaju tu sreću u tolikoj mjeri?

Nauka je odgonetnula ovu zagonetku, pa stručnjaci kažu da za to postoje dva razloga:

1. Preci pasa su vukovi.
2. Psi su radoznali.

Evo objašnjenja prvog razloga:

Prije nego što su postali naši ljubimci i vjerni prijatelji psi su bili mnogo sličniji vukovima. U svijetu vukova lizanje po licu i pokazivanje emocija kada ugledaju sebi drago biće je pozdrav dobrodošlice.

– Za vukove je lizanje ono što je za ljude rukovanje. Ližući člana čopora koji od nekud dolazi vuk saznaje i je  li taj drugi vuk večerao i donosi li nešto i za čopor. – smatra Gregory Barnes, naučnik koji je proučavao ponašanje pasa.

On je istraživao kako psi vide ljude i došao do podatka da je za ovaj odnos miris jako važan:

– Miris vlasnika je taj koji izaziva sreću u psu. Ipak nijedan drugi miris, čak ni miris drugog psa s kojim živi ne izaziva toliku sreću kod psa. Psi nas doživljavaju kao nešto jako vredno i za nas vlasnike imaju posebne emocije koje ne pokazuju ni prema kom drugom biću.

Drugi spomenuti razlog pseće sreće je njihova radoznalost. Psi nas, po rečima Barnesa ne vole samo zato što ih hranimo, već i zato što im je s nama život zabavan, nudimo im nova iskustva, vodimo ih na različita mjesta, iznenađujemo ih, a njihovoj prirodi to odgovara.

Psima je bez vlasnika dosadno pa je i to razlog njihove radosti kada se vlasnici pojave na vratima. Ipak, naučnici kažu da su psi i ljubomorni na svoje vlasnike jer “stalno negdje moraju ići”.

– Pas gori od želje da sazna gdje ste bili, onjušiće vas da sazna jeste li bili s drugom životinjom, jeste li ga iznevjerili, i naravno, na kraju – jeste im donijeli hranu! – kaže Gregory Barnes.

Bez obzira što je razlog te silne sreće, kad god dođete kući gdje vas čeka pas, pomazite ga, izljubite i poigrajte se s njim. Pokažite mu da vam je s njim ipak najljepše…

zivotinje.rs

Leave a Comment

%d bloggers like this: