7 najčešćih strahova u trudnoći Reviewed by admin on . . Sigurna sam 90% da ovo brine svaku trudnicu. Zato želim da ovo pročitate. 1.Prignječit ću svoju bebu ako spavam na stomkuIako je trudnoća period pun sreće i r . Sigurna sam 90% da ovo brine svaku trudnicu. Zato želim da ovo pročitate. 1.Prignječit ću svoju bebu ako spavam na stomkuIako je trudnoća period pun sreće i r Rating: 0

7 najčešćih strahova u trudnoći

mama.

Sigurna sam 90% da ovo brine svaku trudnicu. Zato želim da ovo pročitate.

1.Prignječit ću svoju bebu ako spavam na stomku
Iako je trudnoća period pun sreće i radosti, ipak postoji i dosta nervoze i strahova. Jedan od najčešćih je ovaj – spavanje na stomku. Na početku, dok još stomak i nije narastao desit će vam se možda da se u snu prebacite na stomak. Neće to naškoditi bebi. Kasnije kada stomak bude veći, i da želite spavati na njemu, nećete moći, jer će vam biti neudobno.

2.Pojest ću nešto što će naškoditi mojoj bebi.
Mnoge trudnice provode vrijeme čitajući knjige šta je dobro jesti a što ne tijkom trudnoće. Mnoge od njih taj period provedu u strahu da nešto od hrane što pojedu ne naškodi bebi. Strahovi mogu biti štetni i po zdravlje trudnice a i po zdravlje bebe, jer one osjećaju sve što majka doživljava. Osim nepasteriziranog mlijeka i sira, alkohola i sirovog mesa, ne postoji ništa drugo što ne bi trebali jesti. Pa uživajte, jedite i ne plašite se.

3.Pobačaj
Jako prisutan strah je strah od pobačaja. Trudnoća je jako divan period pun sreće i zadovoljstva, ali uvijek postoji strah od gubitka bebe. Mnoge trudnice su previše opsednute ovim pa se ne mogu osloboditi tog straha. Rizik od pobačaja postoji u prva 3 mjeseca, kada treba najviše paziti, a već kasnije, posle 12. tjedna, postoji samo 5% opasnosti da se izgubi beba. Zato, opustite se i prestanite brinuti. Sve dok vodite zdrav i miran život, i vaša beba će biti sigurna.

4.Beba mi neće biti kompletno formirana.
Mnoge majke su toliko uplašene da će im dijete možda biti rođeno s nekim deformitetom i da neće moći voditi normalan život. Normalno je da se majke brinu, jer one žele samo najbolje za svoje dijete. One žele da im dijete bude perfektno u svemu.  Potrebno je da smanjite nervozu, bijes, ljutnju, da vodite što normalniji i opušteniji život, jer priroda je ta koja čini dosta stvari i utječe na zdravlje vaše bebe. Ali i ako postoji neki deformitet, sada ima dosta medicinskih pomagala i terapija koje mogu pomoći. Dijete ne traba odbaciti i uskratiti mu ljubav i pažnju.

5.Nikada neću izgubiti ovu kilažu.
Kad ste trudni normalno je da se ugojite. E, onda se žene brinu hoće li vratiti prvobitnu liniju. Ako tijekom trudnoće brinete koliko ćete pojesti i hoćete li se ugojiti i hoće li poslije to spasti, imate velike šanse da ti kilogrami ostanu na vama i posle porođaja. Ne možete očekivati da izgubite kilograme preko noći. Nemojte se uspoređivati s drugim majkama koje su vratile prvobitnu liniju. Nije svačiji metabolizam isti. Upornost i strpljenje će se isplatiti.

6.Bit će komplikacija na porođaju.
Jako prisutan strah – da nešto ne krene kako ne treba. Normalno je da se trudnice ovoga plaše. Ali bez brige, čak i ako ne krene kako treba, tu je carski rez koji će sve riješiti. Nema potrebe za panikom. Bitno je samo naučiti da se kontrolirate i da budete opušteni.

7.Porodit ću se prije vremena.
Normalno je da se trudnice ovoga plaše, jer su prijevremeno rođene bebe sklone raznim komplikacijama. Prijevremeno rođena beba nije još u potpunosti razvijena i potrebno joj je još da bude u materici. Samo 12 % trudnoća se završi prijevremenim porođajem. Budite opuštene i uživajte u svojoj trudnoći. Idite redovno da preglede. Ne gubite svijest, ne razmišljajte negativno, vodite zdrav život i vaša beba će biti na sigurnom.

BRIGE NA STRANU UŽIVAJTE! TRUDNOĆA JE NAJLJEPŠI PERIOD U ŽIVOTU JEDNE ŽENE

devetmeseci.net

Leave a Comment

%d blogeri kao ovaj: