4-7-8: Najbolja metoda protiv nesanice Reviewed by admin on . . Svoju ispovijest o tome kako je pronašla fantastičnu metodu – zaspati brzo uvijek i svuda, priča Alina Gonzales: „Sve je počelo tjedan dana prije vjenčanja mo . Svoju ispovijest o tome kako je pronašla fantastičnu metodu – zaspati brzo uvijek i svuda, priča Alina Gonzales: „Sve je počelo tjedan dana prije vjenčanja mo Rating: 0

4-7-8: Najbolja metoda protiv nesanice

spavati.

Svoju ispovijest o tome kako je pronašla fantastičnu metodu – zaspati brzo uvijek i svuda, priča Alina Gonzales: „Sve je počelo tjedan dana prije vjenčanja mog najboljeg prijatelja. Tada su moj umor i nervoza dostigli kritičnu točku. Nikako nisam mogla zaspati. Sve zbog toga što sam morala pripremiti govor. Moja stidljivost i nervoza nisu mi davali spavati. Nakon tri dana nesanice i briga o predstojećem vjenčanju, zatražila sam savjet od nevjestine majke“piše uspesnazena.com

Ona mi je predočila jednu metodu, koja je trebala pomoći. Ja sam njoj povjerovala, jer ta žena već dugo godina provodi seanse meditacije i posjeduje licencu za obavljanje zdravstvene prakse. Što reći, njen savjet mi je zaista promijenio zivot!

Ovu metodu najbolje je zapamtiti kao „4-7-8″. Ono što treba učiniti je sljedeće:

Smjestite se u ležeći položaj, tako da vam bude udobno i toplo.

1. Zatvorite oči i duboko udahnite zrak kroz nos. Udisaj punim plućima treba trajati pune 4 sekunde.

2. Nakon toga zadržite zrak, odnosno dah u plućima, punih 7 sekundi.

3. Nakon toga počnite lagano ispuštati zrak iz pluća kroz usta u trajanju punih 8 sekundi.

4. Zatim ponovite cijelu proceduru 4-7-8.

Dok ovo radite možete brojiti sekunde u sebi i u tome trajanju pratiti postupke disanja.

Tako je sve jednostavno. Ova vježba disanja usporava naš srčani ritam, i smiruje. Pri tome, sve se to događa jako brzo – samo nekoliko ponavljanja. Iako izgleda kao besmislica, to zaista djeluje.

Kako djeluje?

Nisam mogla dočekati da isprobam ovu «šalu» u praksi. Na moje potpuno iznenađenje, probudila sam se sljedećeg jutra, čak ne shvativši da nisam izbrojila onih 8 sekundi na izdisaju već poslije drugog ponavljanja!

Evo, što sam saznala o ovom efektu:

Kada osjećate stres, zabrinutost ili anksioznost, količina adrenalina u krvi raste, a disanje postaje plitko i ubrzano. Metoda, o kojoj mi je ispričala ova žena, djeluje kao sedativ. Zadržavanje daha s posebno sporim izdahom neminovno usporava srčani ritam. To je fiziologija.

Također, ova metoda smiruje vaš um. Samo zato, što morate stalno brojati u sebi, i biti koncentriran na disanje. U tom trenutku vi to ne shvaćate, ali vaš nervni sistem polako će se smirivati, a osjećaj zabrinutosti nestajati. To će vam reći bilo koji neurolog. Kao rezultat, vaše cijelo tijelo se opušta. Po brzini i snazi efekta, ova metoda slična je anasteziji.
Izučavanjem ove tehnike bavio se doktor medicinskih nauka s Harvarda, Andrew Weil. On je utvrdio da metoda „4-7-8″ već nekoliko stoljeća poznata indijskim jogijima. Oni su je koristili prilikom meditiranja, za postizanje potpune relaksacije. Dakle, možemo zaključiti da je potpuno bezopasna.

Ako se probudite usred noći, ili dugo razmišljate pred spavanje, ili ste nervozni pred predstojeći događaj i ne možete zaspati, koristite metodu „4-7-8″. Bit će vam od velike koristi.
Doktor Weil preporučuje da metodu primjenjujete u početku svakog dana dva puta čime ćete je usavršiti i uvijek moći primijeniti kada vam je potrebno.

cazin-danas.com

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: