Fantastična kombinacija kefira i cimeta

Fantastična kombinacija kefira i cimeta

Ovo je odličan napitak s kojim možete započeti i završiti dan. Ukusan je i ima velikog zdravstvenog opravdanja.

Inače je ovaj napitak sastavni dio “cimet dijete” za mršavljenje, ali i bez obzira na to ima mnogostruke učinke. Evo zašto:

Cimet

Cimet regulira količinu šećera. Snižava šećer ne potičući pritom pretjerano lučenje inzulina. Redovito provociranje inzulina pospješuje taloženje masnoća u tijelu. Uporabom cimeta, lučenje inzulina će biti pod kontrolom, što će omogućiti uspješno topljenje masnih naslaga. Ukratko, dijeta s cimetom ubrzava metabolizam i skida masne naslage. Pomaže vam da se riješite lošeg kolesterola u krvi.

Kako cimet regulira razinu šećera, na isti način vam se i smanjuje žudnja za ugljikohidratima. To je važna činjenica u samokontroli prehrane i držanju dijete.

Moderna je prehrana prezasićena ugljikohidratima i šećerima i kao takva dovodi do mnogih scenarija bolesti tipa rak ili šećerna bolest. Uključivanje ovakvog obroka će vam koristiti čak i ako ste zdravi i nemate problema sa viškom kilograma. Ovakav obrok će uravnotežiti vaš metabolizam i pomoći da očuvate zdravlje.

Redovita konzumacija tijekom zimskih mjeseci utječe na povećanje otpornosti organizma. Jača imunitetpa je idealna pomoć u nadolazećoj sezoni gripe.

Cimet sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod infekcija i upala. Ima izražena antibakterijska i anitgljivična svojstva. Uspješan je protiv Escherichie coli i ima odličan učinak na  uporne gljivične infekcije, koje su često otporne na lijekove.

Zbog njegovih baktericidnih svojstava možete ga koristiti i kao prirodni konzervans. Dodaje se žvakaćim gumama, jer je dobar osvježivač i uklanja loš zadah, koji je također najčešće uzrokovan bakterijama.

Cimet poboljšava aktivnosti u mozgu. Pomaže kod stresa i gubitka pamćenja.

Cimet se koristi u ublažavanju boli prouzrokovane artritisom.

Istraživanjima je utvrđeno da cimet suzbija širenje leukemije i kancerogenih stanica limfoma.

Recept

  • 2 dl jogurt (kefir)
  • 1 žličica cimeta

Sastojke pomiješati i piti kao prvi obrok ujutro i zadnji obrok navečer. Bolja varijanta je umjesto kupovnog jogurta upotrijebiti domaći kefir. Kefir se odlikuje bogatstvom dobrih bakterija koje su izuzetno blagotvorne za zdravlje.

Koji cimet kupiti?

Ljekoviti se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, koja potječe sa Šri Lanke (cejlonski cimet).

Sličan sastav ima kasija (kineski cimet), koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume, porijeklom iz Burme. On se najčešće prodaje u našim trgovinama, ali nije ljekovit kao cejlonski cimet.
Stoga budite oprezni s konzumacijom većih količina cimeta jer eterično ulje kineskog cimeta sadrži čak 5% kumarina, a eterično ulje pravog cimeta samo 0.45%! Istraživanja su pokazala da već vrlo male doze kumarina mogu značajno oštetiti jetra i bubrege, posebno kod osjetljivih ljudi.

gazdarica.com


OZNAKE:

  • kefir ii kefir
    kefir i cimet za mrsavljenje
  • kefir lan i cimet
    kefir i cimet iskustva
    jabuka cimet i kefir
    kefir zrnca gdje kupiti
    kefir i lan
    kefir jabuka i cimet
    kefirna zrnca