Znate li razliku između molitve i kamčenja? Reviewed by admin on . – Što je to kamčenje? – pitao sam – Kamčenje je vrlo niska razina svijesti – odgovorio je mudrac. Kamčenje je kada se pogađamo s Bogom o tome što dati, koliko n – Što je to kamčenje? – pitao sam – Kamčenje je vrlo niska razina svijesti – odgovorio je mudrac. Kamčenje je kada se pogađamo s Bogom o tome što dati, koliko n Rating: 0

Znate li razliku između molitve i kamčenja?

molitva

– Što je to kamčenje? – pitao sam
– Kamčenje je vrlo niska razina svijesti – odgovorio je mudrac.

Kamčenje je kada se pogađamo s Bogom o tome što dati, koliko nuditi, što primiti. Kamčenje je svaka selekcija u našim djelima ljubavi, u našim mukama koje nas patnju uče. Jedan od najčešćih oblika kamčenja je svakako molitva ili način na koji se mnogi mole.

Tražeći od Božanstva da nam nešto da, da nas riješi muke ili da im nešto pruži spada u ljudski zakon. Uistinu, Tvorac nam cijelo vrijeme pruža sve što trebamo, u savršenoj dozi, u savršenom trenutku, na savršen način. Paradoksalno, nismo dovoljno skromni i ponizni da uvidimo vlastitu veličinu. Na nama je shvatiti i zaživjeti temeljno pravilo, Budi Volja Tvoja, a ne moja. Konstantno kamčimo nešto za svoju volju na uštrb volje Tvorca. Ne vidimo da se opiremo istinskom dobru.
Slobodom naše volje, koja nam je poklonjena gotovo kao mračni dar, mi sebe svojatamo, svojatamo svoje bližnje, svoja tijela i svoj posjed, svoj um i postignuća. Mi sebe postavljamo, nesvjesno, implicitno, kao malene Bogove svojega svijeta. Naše kamčenje je trgovanje s uvjetovanom ljubavlju; u vezama, u poslovnim partnerstvima, u poznanstvima, na tržnicama gradova, cestama sela.

Umjesto molitve prisustvuje jedino zahvalnost. Ako i zatražimo štogod u svojoj nemoći ili teškom trenutku, molimo jedino za samilost i svijest kojima ćemo transformirati sebe, drugima na korist, Božanstvu na slavu. Molimo za druge. Molimo za one kojima je tisuću puta teže nego nama, svjesni da milijuni takvih žive na ovoj plavoj hridi. Molimo za istinu, i za oči da je prepoznamo. Ono što stoji s druge strane kamčenja je balans bezuvjetne ljubavi i života u materijalnim okvirima.
Čovjek je uistinu poput oceana u čaši vode, a s time se istinski nosi samo onaj koji je pojmio ocean.
Većina ljudi kao da se bavi promatranjem čaše u koju je trenutno utisnut.

– Robert Marinković

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: