Život u trenutku je bit vježbe koju zovemo SVJESNOST Reviewed by admin on . Mnogi se rado sjećaju djetinjstva, između ostaloga i zato što je to vrijeme kada nas sve oduševljava, puno toga vidimo po prvi put i percipiramo na svjež način. Mnogi se rado sjećaju djetinjstva, između ostaloga i zato što je to vrijeme kada nas sve oduševljava, puno toga vidimo po prvi put i percipiramo na svjež način. Rating: 0

Život u trenutku je bit vježbe koju zovemo SVJESNOST

svjesnost

Mnogi se rado sjećaju djetinjstva, između ostaloga i zato što je to vrijeme kada nas sve oduševljava, puno toga vidimo po prvi put i percipiramo na svjež način. Odrastanjem i iskustvom taj se osjećaj sve više gubi. Ne treba nam dugo da svijet počnemo promatrati isključivo kroz vlastite pretpostavke, misli i osjećaje, te nam sve postaje naporno, dosadno i izlizano.

Čak i ako nađemo način da razbijemo rutinu svakodnevnog života, s vremenom svaki odmak od iste postaje dijelom uobičajene svakodnevnice, te nam prestaje biti izvor radosti i svježine. To se događa zbog raznih misli i osjećaja koje nosimo u sebi. Radi se o psihološkim elementima koji su u dubini mehanički. Primjerice, možda ste zamijetili kako se svaki pojedinac najčešće ljuti i uzbuđuje zbog istih događaja ili osoba. Slično tome, osjećaji kao što su ponos i lijenost uvijek nose određenu reakciju, određen način shvaćanja stvarnosti. Kada se poistovjetimo s time, dječja svježina spomenuta na početku ovog odlomka nestaje. Reagiramo i živimo automatski, nesposobni živjeti u trenutku.


Međutim, upravo je život u trenutku bit vježbe koju zovemo svjesnost. Njome možemo odstupiti od vlastitih misli i osjećaja i uroniti u sadašnjost, te ponovno osjetiti naznake one dječje jednostavnosti koje se  tako rado sjećamo. Ona proizlazi iz naše svijesti, onoga što zaista jesmo, onoga što je naš istinski duhovni dio.  Sama tehnika iznimno je jednostavna. Treba samo obratiti pozornost, usredotočiti se na ono što vidim oko sebe, na zvukove koje čujemo, na podlogu pod našim nogama, na položaj našeg tijela.

Jednostavno govoreći, jednostavno moramo osjetiti sve što zapažamo pomoću naših pet osjetila, ali bez da o tome razmišljamo, bez da  si to pokušamo opisati ili definirati. Naime, kada to napravimo, gubimo sadašnji trenutak i tonemo u svakodnevne misli i osjećaje.

Kada se dovoljno bavimo ovom vježbom, i sami možemo zapaziti razliku između misli, emocija i one dubine koju u sebi osjećamo kada smo svjesni. Tada zapažamo prednosti svjesnosti u odnosu na uobičajeni način razmišljanja i djelovanja. Možemo vidjeti kako nam svjesnost pomaže da se opustimo i da na drukčiji, inteligentniji način pristupimo životu. To je zato što svjesnost dotiče i budi naše duhovne potencijale, otvarajući vrata drukčijem, intuitivnom i dubokom načinu života, jednostavnosti djeteta obogaćenoj iskustvom života. Zato je svjesnost pravi početak unutarnjeg putovanja otkrivanja sebe.

zvuktisine.com

ć 

Leave a Comment

%d bloggers like this: