Što je opraštanje i kako zaista oprostiti Reviewed by admin on . Opraštanje. Jedna od stvari s kojom se često susrećemo. Vjerojatno se pitamo zbog čega bismo nekome oprostili?! Kako oprostiti?! Što opraštanje znači za naš odn Opraštanje. Jedna od stvari s kojom se često susrećemo. Vjerojatno se pitamo zbog čega bismo nekome oprostili?! Kako oprostiti?! Što opraštanje znači za naš odn Rating: 0

Što je opraštanje i kako zaista oprostiti

oprost

Opraštanje. Jedna od stvari s kojom se često susrećemo. Vjerojatno se pitamo zbog čega bismo nekome oprostili?! Kako oprostiti?! Što opraštanje znači za naš odnos?!

– 1- Opraštanje vas oslobađa

Sve dok nekome ne oprostite vi ste povezani s tom osobom. Vaše misli će se stalno vraćati na osobu koja je pogriješila i stalno ćete iznova proživljavati tu situaciju. Emotivni link među vama ostat će toliko jak da će u vama izazivati mnogo patnje, koja će se reflektirati u vama, a u krajnjoj liniji i vi ćete biti negativni i izazivati bol ljudima s kojima ste okruženi  i koji su vam dragi.

Kada oprostite oslobađate se te osobe. Kada oprostite oslobađate se agonije.

-2- Oprostite sebi

Ono što mislite o drugim ljudima često je refleksija onoga što mislite o sebi iako to nije uvijek očito. Druge ljude osuđujemo onoliko strogo koliko osuđujemo sebe. Osoba koja je na primjer vrlo kritična prema drugima vjerojatno je vrlo kritična i prema sebi.

Ako oprostite sebi na nečemu što ste nepromišljeno napravili prije 10 godina, pa zatim i bliže stvari, navika praštanja će se ukorijeniti u vama, te ćete lakše praštati drugima.

-3- Oprostite svima

Ponekad lakše opraštamo velike i krupne pogreške, a zbog sitnica se znamo duriti godinama.

-4- Kada oprostite, stvarno oprostite

Kada oprostite nemojte se više vraćati na to ili ćete nastaviti omotavati se lošom vezom s tom osobom. Možete na praštanje gledati kao natjecanje između dvije osobe te misliti kako praštanjem pokazujete da ste bolja osoba od druge strane i time pokazivati svoju superiornost.

Ali od veće je koristi da na opraštanje gledate kao na oslobađanje od druge osobe i zatočenosti u prošlosti.

-5- Opraštanje nije za slabiće

Može vam se učiniti kao da je opraštanje jedna verzija odustajanja, da opraštaju slabi, a da se oni snažni ljute i osvećuju.

Međutim, realnost je potpuno drugačija. Ako ne oprostite to će vas izgrizati iznutra. Stalno ćete u sebi ponavljati argumente i sjećanja, te kreirati još više patnje za sebe.

Opraštanje vas oslobađa, ali je vrlo teško. Lako je nositi ljutnju u sebi, ali oprostiti, zaboraviti i nastaviti mirno dalje, to mogu samo oni najjači.

-6- Uz opraštanje vam je budućnost bolja

Ako opraštanje gledate iz praktične perspektive tada je ono vrlo pametno. Opraštanje vas štiti od bolnih iskustava.

Opraštanje vraća vas u centar, a ne drugu osobu. Vi ćete prestati žaliti za onim što je već u prošlosti i poštedjeti se nepotrebnog rasipanja energije. Na taj način ćete imati više energije da se posvetite sadašnjosti i onome što želite u budućnosti.

-7- Opraštanjem ne trebate uključiti drugu stranu

Mnogi misle da oprostiti znači nazvati drugu osobu i reći joj da je oprošteno. To je ponekad moguće, ali najčešće nije i nije ni potrebno. Opraštanjem se trebate osloboditi negativnih veza s tom osobom, a ne uspostavljati nove izjavama o opraštanju. Opraštanje se radi u sebi. Reći ćete sebi kako više nećete razmišljati o tome, nećete biti ljuti ili razmišljati o osveti, te ćete jednostavno nastaviti dalje bez razmišljanja o tom događaju.

-8- Oprostiti ne znači nastaviti tamo gdje ste stali

To što ste oprostili ne znači da ćete dati priliku osobi koja vas je povrijedila da to napravi još jednom, nego opraštanjem sebe oslobađate povezanosti i negativnih emocija vezanih uz tu osobu.

Ponekad je moguće, ako obje strane žele, nastaviti tamo gdje ste stali, ali opraštanje izvorno ne znači to. Oprostiti znači da ste sposobni izdići se iznad nečije pogreške, priznavši da svi griješimo te krenuti svojim putem. Taj put može uključivati osobu kojoj ste oprostili, ali put se nastavlja od pogreške, a ne od tamo gdje je bio prije nje.

 

pozitivne.info

Leave a Comment

%d bloggers like this: