Sreća se može naučiti: Evo što ugledni fizičar otkriva o pronalaženju sreće Reviewed by admin on . Bridget Jones možda je bila na pravom putu. Prema riječima uglednog znanstvenog autora, ključ sreće leži u vođenju dnevnika i zapisivanju stvari koje vas čine s Bridget Jones možda je bila na pravom putu. Prema riječima uglednog znanstvenog autora, ključ sreće leži u vođenju dnevnika i zapisivanju stvari koje vas čine s Rating: 0

Sreća se može naučiti: Evo što ugledni fizičar otkriva o pronalaženju sreće

dnevnik

Bridget Jones možda je bila na pravom putu. Prema riječima uglednog znanstvenog autora, ključ sreće leži u vođenju dnevnika i zapisivanju stvari koje vas čine sretnima i veselima.

I dok su najpoznatiji književni likovi Bridget Jones i Adrian Mole koji su vodili dnevnik, u njega zapisivali svoje jadi i sramotne situacije, ugledni filozof i fizičar Stefan Klein tvrdi da zapisivanjem stvari i trenutaka koje nas uveseljavaju možemo naučiti kako da si sami dignemo raspoloženje.

Dr. Klein otkrio je da je sreća u životu vještina koja se može naučiti kao strani jezik, a način na koji možemo istrenirati sami sebe da budemo sretni svaki dan je da zapisujemo male stvari koje nas čine zadovoljnima, što on čini svakodnevno.

Ugledni znanstveni autor koji je analizirao psihološko istraživanje u svojoj knjizi “Znanost sreće”, dodaje da često piše o svoje troje djece, unatoč tomu što su mu ponekad užasno naporni.

Govoreći na Festivalu znanosti u Cheltenhamu, fizičar porijeklom iz Njemačke, istaknuo je da su desetljeća istraživanja o sreći pokazala da klinički depresivni ljudi često vjeruju kako se nemaju čemu veseliti u životu.

No, istraživanje talijanskog psihijatra Giovannija Fave pokazalo je kako je njegovimpacijentima vođenje dnevnika o tome što im se događa u životu dosta pomagalo da se osjećaju bolje.

– Vrlo je jednostavno, sjednete navečer i počnete pisati o trenucima i situacijama u kojima ste osjetili zadovoljstvo i sreću. Cilj vježbe je da bolje upoznate sami sebe i probudite svijest o takvim trenucima, istiće dr. Klein.

– Čak i u slučajevima teške depsresije događaju se sretni trenuci, ali oboljela osoba ne vjeruje da oni postoje, ustvrdio je.

AKo odlučite poslušati savjet dr. Kleina, sebe možete usrećiti još više i drugima preporučiti ovu metodu.

U trenucima sreće mozak otpušta endorfine, tzv. hormone sreće, a znanstvenici su utvrdili da se to događa ne samo kada ostvarimo neke od zadanih ciljeva, nego i kada pomognemo drugima u ostvarivanju njihovih.

Dr. Klein također ističe da je jako važno ne jadikovati nad stvarima koje nas čine tužnima.

Jutarnji list

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: