Neprocjenjiva vrijednost u životu svakog roditelja je vrijeme provedeno s djecom Reviewed by admin on . Nemojte djetetu dati skupe darove u znak iskupljenja što ste ga zapostavljali nego mu darujte svoje vrijeme i pažnju. Ništa nije brže od godina! Koliko je Ovidi Nemojte djetetu dati skupe darove u znak iskupljenja što ste ga zapostavljali nego mu darujte svoje vrijeme i pažnju. Ništa nije brže od godina! Koliko je Ovidi Rating: 0

Neprocjenjiva vrijednost u životu svakog roditelja je vrijeme provedeno s djecom

djeca

Nemojte djetetu dati skupe darove u znak iskupljenja što ste ga zapostavljali nego mu darujte svoje vrijeme i pažnju.

Ništa nije brže od godina! Koliko je Ovidije, jedan od najpoznatijih rimskih pjesnika, bio u pravu kada je izrekao ovu čuvenu misao koje, nažalost, mnogi postanu svjesni tek kada godine “nepovratno prolete” i kada shvate što su sve u životu mogli i trebali uraditi, a nisu.

Tradicionalno suzdržani Britanci su, primjera radi, prošle godine javno požalili što se tijekom života nisu više družili, igrali i uživali s djecom, išli na više zajedničkih godišnjih odmora. Priznali su i da su pogriješili što su propustili najvažnije trenutke njihovog života i nisu uživali u trenutku već su se brinuli za budućnost.

Odgovarajući na pitanja o obitelji, u sklopu studije koja je provedena na 2.000 ljudi, gotovo polovina Britanaca je izjavila da smatra pogrešnim to što su provodili previše vremena na poslu, a premalo s djecom dok su ona bila mala. Dvije trećine ispitanika je tvrdilo da bi sada rado to promijenili da mogu i da svojim primjerom pokušavaju pomoći prijateljima da ne pogriješe kao i oni. Svaki sedmi roditelj priznao je da je djetinjstvo svog djeteta uzeo zdravo za gotovo, ali se trudi istu grešku ne napraviti s drugim djetetom.

Kvaliteta ili kvantiteta? Analizirajući navedenu studiju nameću se najmanje dva pitanja: provodimo li dovoljno vremena sa svojom djecom i jesmo li vrijeme s djecom proveli na najbolji način?

Djeca od najranije dobi imaju potrebu i želju da provode vrijeme u igri i drugim aktivnostima sa svojim roditeljima, te da se ona pitaju, roditelji ne bi išli na posao nego bi po cijeli dan s njima razgovarali, gledali TV i igrali se, nikada ne bi bili ljuti, nervozni ili namrgođeni.

Roditelji, s druge strane, zatrpani poslovnim i privatnim obvezama, poput Britanaca s početka priče, sve manje vremena provode sa svojom djecom, zbog čega osjećaju grižnju savjesti.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da nije toliko bitno koliko smo vremena proveli s djecom nego kako je to vrijeme provedeno.

Roditelji, upozoravaju stručnjaci, obično misle da je djecu jednostavno prevariti, da ona ne prepoznaju njihovo ponašanje te da ne osjećaju kada ih slušaju samo jednim uhom i s nedovoljno pažnje.

Dijete treba vrijeme i pažnju. Stoga se često događa da je roditelj odsutan za vrijeme igre i druženja s djetetom, da istovremeno priča s djetetom i gleda utakmicu ili vijesti, ili priča na telefon dok mu dijete pokušava privući pažnju pokazujući svoju zadaću ili crtež.

Djeca imaju sposobnost prepoznati jesu li roditelji s njima zaista proveli vrijeme ili su samo bili uz dijete. Djeca također cijene kada im se bezrezervno daruju vrijeme i pažnja.

Stoga, pred kućnim pragom ostavite sve probleme i nedaće koje vas opterećuju. Umjesto da se odmah prihvatite pripremanja jela, glačanja rublja, pospremanja kuće, isključite televizor i posvetite svega petnaestak minuta djetetu. Jednostavno ga uz sok ili čaj pitajte kako je provelo dan te mu ispričajte kako je vaš dan prošao. Zajedno organizirajte vrijeme do kraja dana i uključite ga u svoje obveze.

I na kraju, živite svaki dan kao da vam je posljednji. Organizirajte svoje vrijeme i oslobodite se svih nepotrebnih obveza. Sjetite se samo koliko ste puta bez pogovora i s osmijehom na licu pomogli potpunom neznancu, daljem članu obitelji, radnom kolegi, a izderali se na dijete kada je od vas zatražilo pomoć, vrijeme ili pažnju. Stoga, pripremajući se za nadolazeće blagdane, nemojte djetetu dati skupe darove u znak iskupljenja što ste ga zapostavljali nego mu darujte svoje vrijeme i pažnju.

U pet koraka do više vremena

U današnje vrijeme gotovo da ne postoji roditelj koji se može pohvaliti viškom slobodnog vremena. Ma koliko bili zauzeti poslovnim ili kućanskim obvezama, preokupirani različitim problemima i nedaćama, pokušajte pronaći vrijeme za svoje dijete. Družeći se s vama dijete će uživati mnogo više nego igrajući će sa skupim igračkama.

Za kvalitetno provedeno vrijeme s djecom potrebno vam je:

  • mnogo ljubavi
  • malo vremena
  • pregršt strpljenja
  • kreativnost

1. Igrajte se s djecom. Iako zvuči jednostavno, to u praksi često nije tako. Da biste se doista igrali s djecom, potrebno je da se spustite na njihovu razinu. Zaboravite bar nakratko što sve trebate učiniti, probleme koji vas muče, i sjednite s djetetom na pod. Igrajte se: autića, susjeda, frizera, slažete kockice ili organizirajte čajanku… Uživajte prerušavajući se u omiljene likove iz stvarnog ili izmišljenog svijeta pomoću stare odjeće iz ormara.

2. Kuhajte zajedno. Svako dijete voli pomagati u kuhinji. Nabavite mu kuharicu s jednostavnim receptima (napravite sami) i pregaču te dopustite da dijete barem jednom tjedno odabere jelo koje ćete zajedno pripremati. Dopustite mu da vam dodaje posuđe, vaga namirnice ili dodaje začine. Kada ste skuhali ručak, zamolite dijete da postavi stol i ukrasi ga kako želi. Iako ćete u početku na taj način dobiti dodatno vrijeme za druženje s djetetom, uskoro ćete otkriti koliko su djeca dobri pomagači.

3. Uključite dijete u vaše dnevne obveze. Zajedno s djetetom napravite popis stvari koje trebate uraditi dnevno, tjedno ili mjesečno i uključite ga u te poslove. Možete zajedno obaviti kupovinu, odvesti automobil na pranje, odnijeti odjeću na popravak ili čiš­ćenje u kemijsku čistionu, posjetiti članove obitelji ili prijatelje. Za bolje organiziranje vremena može vam pomoći zidni kalendar ili magnetna ploča (detalje vidjeti u Svjetlu riječi od rujna 2013. godine).

4. Pravite pauze. Ma koliko bili zauzeti, napravite pauzu od 15 minuta i posvetite je djeci. Ako ste kod kuće, prekinite sve poslove i razgovarajte s djecom ili se poigrati s njima. Ako ste, pak, na poslu, nazovite ih i kratko razgovarajte. Jedan od načina da pronađete više vremena za djecu tijekom dana jest da ih probudite 10-ak minuta ranije kako biste zajedno doručkovali ili se poigrali… Svaki taj trenutak dijete će memorirati i sjećati ga se s ljubavlju.

5. Tzv. “fantomsko vrijeme”. Ukoliko zbog poslovnih ili nekih drugih obveza niste u prilici tijekom dana provesti vrijeme s djecom, pokažite im da mislite na njih pomoću poruka. Napišite im na papiru što očekujete od njih taj dan ili jednostavno – volim te. Poruku možete ostaviti pored doručka na stolu ili na hladnjaku, a možete je i ubaciti u pernicu ili školsku torbu. Sigurno će izmamiti osmijeh vašem mališanu kad god je pogleda.

– Željka KUJUNDŽIJA
Leave a Comment

%d bloggers like this: