Koju tajnu krije plavi kamen: Naučnici složni – nije sa Zemlje! Reviewed by admin on . Talijan Angelo Pittoni je 1990. godine posjetio Sijera Leone, negdje nedaleko od Konakrija na granici s Gvinejom, kako bi potvrdio je li regiju Kono zaista boga Talijan Angelo Pittoni je 1990. godine posjetio Sijera Leone, negdje nedaleko od Konakrija na granici s Gvinejom, kako bi potvrdio je li regiju Kono zaista boga Rating: 0

Koju tajnu krije plavi kamen: Naučnici složni – nije sa Zemlje!

kamen

Talijan Angelo Pittoni je 1990. godine posjetio Sijera Leone, negdje nedaleko od Konakrija na granici s Gvinejom, kako bi potvrdio je li regiju Kono zaista bogat dijamantima, kako bi zatim nabavio koncesije za kompaniju koja ga je unajmila. Proučavajući regiju, Pittoni je naišao na nevjerojatno otkriće koje je iz nepoznatog razloga ostalo zanemareno. On je pronašao plavi kamen s misterioznim bijelim crtama na površini.
Jedan plemenski poglavica je objasnio Pittoniju da postoji drevna legenda koja objašnjava zašto je ova oblast toliko bogata dijamantima.

On je rekao kako je Bog prije mnogo vremena otkrio da se sprema pobuna među anđelima. Anđeli su prognani na zemlju u obliku statua, ali pored njih je na Zemlju palo i puno dijelova „neba“ i „zvijezda“.

Pittoni je ispitao misteriozni kamen, misleći da je u pitanju neka vrsta jako čistog tirkiza, ali nije pronašao nikakve nečistoće u ovom plavom kamenu, iako u svakom mineralu ima bar malo nečistoća.

Kada se vratio u Europu, Pittoni je odnio plavi kamen u Institut prirodnih nauka u Ženevi i na Univerzitet La Sapienza u Rimu na analizu. Na njegovo iznenađenje, ispostavilo se da kamen nije tirkiz, niti da se uopće nalazi u zvaničnom katalogu. Ovaj kamen nije pripadao nijednoj poznatoj grupi minerala, a „isti“ takav materijal je nedavno u Maroku pronašla britanski geolog Ann Grayson.

Najintrigantnije je to da boja minerala nema veze sa sastavom kamena. Istraživači ne mogu shvatiti od čega je kamen dobio boju.

Kamen je prošao kroz nekoliko testova s kiselinama na Univerzitetu u Utrehtu, ali nijedna kiselina nije uspjela da ošteti ili modificira kamen. Zagrijan je na 3.000°C ali njegov sastav nije promijenjen. Najzanimljiviji dio jest da kamen nije imao boju kada je pregledan pod mikroskopom.

Istraživači jedino znaju da kamen nije nastao prirodnim putem i da ne potječe sa Zemlje.
Neki istraživači vjeruju da je ovaj misteriozni plavi kamen zapravo napravljen od strane napredne civilizacije izgubljene u historiji. Ovaj kamen je samo još jedno od otkrića koje naučnici širom planete ne znaju objasniti.

Prema konačnoj analizi ovog „Nebeskog kamena“, kako je nazvan, 77,17% čini kisik, dok ostatak čine ugljik (11,58%), silicij (6,39%), kalcij (3,31%) i još par elemenata kojih ima u tragovima. Ali čekajte, kako kamen može biti od kisika?

U španjolskim laboratorijama su provedeni dodatni testovi: rendgen analiza, plazma spektrometrija, gasna kromatografija, masena spektrometrija i infracrvena spektrometrija. Dobiveni su rezultati koji su jednako misteriozni.

Preliminarnim rendgen testovima je utvrđeno da se kamen sastoji u najvećoj mjeri od kalcij hidroksida, kalcij karbonata i kalcij silikata, ali nijedan od ovih minerala ne daje kamenu plavu boju. Naučnici su posumnjali na prisustvo bakra ili nekog drugog tranzicionog materijala, ali nisu pronašli dokaz za svoju teoriju. Plazma spektrometrija je utvrdila da kisika ima između 50% i 55%, što je navodno normalno za kamen. Pravo iznenađenje su bili rezultati gasne kromatografije koji su imali za cilj da pronađu organska jedinjenja u kamenu koja bi mogla dati kamenu plavu boju.

Istraživači su odlučili da polome dio kamena i da ga pomiješaju s acetonom, heksanom i metilenom, ne bi li izvršili ekstrakciju ultrazvukom. Konačno, istraživači su detektirali organsko jedinjenje koje je nepoznato nauci. Nebeski kamen u sebi ima neki nemineralni element, ali se o njemu ne zna mnogo. Vjeruje se da je ovo organsko jedinjenje staro između 15.000 i 55.000 godina.
Kako navodi Pittoni, masena spektrometrija je otkrila kemijsku formulu jedinjenja, koje ne može biti povezano ni s čim što postoji na Zemlji.

Kako je onda nastao ovaj misteriozni plavi kamen? Je li to artefakt koji je iza sebe ostavila neka napredna civilizacija? Ili je moguće da je u pitanju samo običan kamen koji naučnici nisu dobro proučili?

Webtribune.rs

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: