Jedan dan u životu Dalaj Lame Reviewed by admin on . [caption id="attachment_12481" align="aligncenter" width="750"] Tibet's exiled spiritual leader the Dalai Lama greets the audience as he arrives at a talk title [caption id="attachment_12481" align="aligncenter" width="750"] Tibet's exiled spiritual leader the Dalai Lama greets the audience as he arrives at a talk title Rating: 0

Jedan dan u životu Dalaj Lame

Tibet's exiled spiritual leader the Dalai Lama greets the audience as he arrives at a talk titled "Beyond Religion: Ethics, Values and Wellbeing" in Boston, Massachusetts October 14, 2012. REUTERS/Jessica Rinaldi (UNITED STATES - Tags: RELIGION SOCIETY) - RTR3956W

Tibet’s exiled spiritual leader the Dalai Lama greets the audience as he arrives at a talk titled “Beyond Religion: Ethics, Values and Wellbeing” in Boston, Massachusetts October 14, 2012. REUTERS/Jessica Rinaldi (UNITED STATES – Tags: RELIGION SOCIETY) – RTR3956W

Poželite li i vi ponekad da zavirite u dnevni raspored i rituale velikih religijskih vođa? Upravo to je htio i Pico Iyer, britanski pisac i novinar koji je za specijalno izdanje povodom Dalaj Laminog 80. rođendana 6. 07. 2015. godine pripremio pregled pod naslovom “Jedan dan u životu Dalaj Lame”.

“Svaki put kada naučim nešto novo, uključim to u svoju svakodnevicu. Tako je došlo do toga da danas moje obavezne, svakodnevne molitve traju oko četiri sata”, otkrio mu je Dalaj Lama.

“Najčešće se budim oko 3.30h ujutro. Prvo malo meditiram, pa obavim prostracije (klanjanje) i okupam se.

Nakon toga malo prošetam vani. Za to vrjeme neprekidno izgovaram neku mantru ili radim neki vid meditacije. Zatim u 5.15h doručkujem i nakon toga, u 5.30h slušam “Glas Amerike”, emitiran na tibetanskom jeziku. BBC često emitira neke sadržaje u vezi s Tibetom i Kinom, pa često slušam to.

Poslije doručka, još malo meditiram a onda obično proučavam tibetansku filozofiju ili neke važne tekstove. Ukoliko se pojave neki neodložni poslovi, dolazim u svoju kancelariju i ponekad prije ručka čitam novine i magazine – Newsweek, Time, Far Eastern Economic Review i nekoliko indijskih novina.

I drugi deo dana Dalaj Lame podređen je dostizanju duhovnosti

A, da. U 7.30h uvijek slušam BBC svjetske vijesti. Uvek. Ja sam ovistan o tom programu. Kad sam u posjetu nekoj stranoj zemlji i kada ne ih mogu slušati zbog razlike u vremenu ili nemam dovoljno vremena, zaista osjećam da mi je nešto nedostajalo tog dana. Osjećam kao da ne znam što se dogodilo u svijetu tog dana. BBC je uvijek jako dobar, i zaista tako mislim, objektivan.

Poslije ručka, dolazim u kancelariju oko 17.30h. Zatim, u 18h pijem večernji čaj – kao budistički monah, ne večeram, ponekad pojedem samo nekoliko keksa ili malo kruha. U to vrijeme uvijek gledam TV program BBC. Navečer meditiram oko jedan sat, prije nego što u 20.30h idem na spavanje. To mi je najbitnija meditacija. Spavanje je najčešća meditacija za svakog, čak i za ptice. Ne za nirvanu, već za opstanak.”

14. Dalaj Lama rođen je kao Tenzin Gjatso 6.07. 1935. godine na Tibetu, kao peti od šesnaestoro djece u obitelji poljoprivrednika. Proglašen je reinkarnacijom Dalaj Lame kad je imao dvije godine, a sa 6 je počeo monaško obrazovanje. Preuzeo je političku vlast nad Tibetom 1959. godine ali ga je bio primoran napustit. Nobelovu nagradu za nenasilnu borbu za oslobođenje Tibeta dobio je 1989. godine, a dobitnik je i Templton nagrade.

Izvor: Lovesensa

 

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: