Inspirativno: Što životni problemi izvlače iz vas? Reviewed by admin on . Jednom se kći požalila ocu da joj je život tužan i da ne zna hoće li se, i kako, snaći u životu. Odavno je bila umorna od borbe i napora. Činilo joj se da, čim Jednom se kći požalila ocu da joj je život tužan i da ne zna hoće li se, i kako, snaći u životu. Odavno je bila umorna od borbe i napora. Činilo joj se da, čim Rating: 0

Inspirativno: Što životni problemi izvlače iz vas?

otac

Jednom se kći požalila ocu da joj je život tužan i da ne zna hoće li se, i kako, snaći u životu. Odavno je bila umorna od borbe i napora. Činilo joj se da, čim se jedan problem riješi, odmah za njim uslijedi drugi. Čuvši ovo jadanje, njen otac, koji je bio šef kuhinje, odveo ju je na svoje radno mjesto. Napunio je tri posude vodom i sve tri stavio na ringle uključene na maksimalnu temperaturu.

Kada je voda u loncima proključala, u prvu je stavio krumpire, u drugu jaja, a u treću isječene jabuke. Onda je sve to stavio da se kuha neko vrijeme, ne izgovorivši pritom ni riječi. Kći je i dalje uzdisala i pitala se što to njezin otac radi. Nakon dvadesetak minuta, isključio je ringle. Zatim je iz prve posude izvadio krumpire i stavio ih na tanjur. Onda je izvadio jaja i stavio ih na drugi tanjur. Na kraju je jabuke u kompotu ulio u šalicu.

Okrenuvši se prema svojoj kćerki, pitao je: “Što vidiš, kćeri?”

“Krumpire , jaja i kuhane jabuke”, odgovorila je brzo.

“Pogledaj bolje”, rekao joj je, “i opipaj krumpire”. Ona ga je poslušala i primijetila da su krumpiri omekšali .

Tada ju je zamolio da razbije jedno jaje. Kad je uklonila ljusku , jaje je bilo tvrdo kuhano.

Na kraju ju je zamolio da proba malo vode u kojoj su se kuhale jabuke. Osjetila je okus jabuka, ali i miris koji se širio kuhinjom.

“Tata, što sve ovo znači?”, upitala je .

Tada joj je otac objasnio kako su se krumpiri, jaja i jabuke suočili s kipućom vodom. Međutim, svaka od tih namirnica drugačije je reagirala na visoku temperaturu. Krumpir je u tu “borbu” ušao čvrst i nepopustljiv, ali je u ključaloj vodi smekšao tako da se od njega može načiniti pire. Jaje je bilo mekano i nježno, s tankom korom koja je štitila njegovu tečnu unutrašnjost, sve dok nije spušteno u kipuću vodu. Onda je unutrašnjost jajeta postala čvrsta, zgusnuta. Međutim, jabuke su bile jedinstvene. Kuhajući se u vodi, one su se promijenile, ali su promijenile i vodu – pretvorivši je u nešto novo, mirisni kompot.

“Na što od ovoga ti sličiš?”, upitao je svoju kćer. “Kad upadneš u teškoće kao u kipuću vodu, kako ćeš odgovoriti na tu vrućinu? Ponašaš li se usred vreline problema kao krumpir, jaje ili čaj? Hoćeš li očvrsnuti ili otvrdnuti, ili ćeš omekšati, ili će nevolje iz tebe izvući miris i ljepotu kojom ćeš uljepšati svoju okolinu?

Problemi sustižu sve ljude, pa i nas. Nitko nije bez njih. Život nije bajka. Ipak, kad teškoće pritisnu, važno je samo kako reagiramo na sve što nas snalazi i kakvu pouku ćemo izvući iz toga. Život je u stvari učenje, prilagodba i promjena na bolje usred borbi kroz koje prolazimo. Mnogi ljudi se pod teretom muka zatvore i skamene, drugi postanu slabi. Malo je onih koje “vrućina” navodi da izvuku sve najbolje iz sebe, da bolne okolnosti poprave i učine ugodnim za sebe i za druge.

novizivot.netLeave a Comment

%d bloggers like this: