Drevna mudost za moderan život: 6 savjeta kineske medicine Reviewed by admin on . Ono što je evoluiralo u ogromne i kompleksne medicinske sustave je izvorno instinktivni, intuitivni oblik brige o sebi i samoiscjeljivanja. Praksa kineske medic Ono što je evoluiralo u ogromne i kompleksne medicinske sustave je izvorno instinktivni, intuitivni oblik brige o sebi i samoiscjeljivanja. Praksa kineske medic Rating: 0

Drevna mudost za moderan život: 6 savjeta kineske medicine

kineska

Ono što je evoluiralo u ogromne i kompleksne medicinske sustave je izvorno instinktivni, intuitivni oblik brige o sebi i samoiscjeljivanja. Praksa kineske medicine datira još od prije pet tisuća godina. Priznajući da su ljudi povezani ciklusima i ritmovima prirode, rani praktičari željeli su uskladiti stil života s tim ritmovima kroz prehranu, bilje, svjesno disanje, blage pokrete, vježbe, meditaciju i terapijski dodir.

Od primitivnih koristiti kroz mnoge generacije eksperimentiranja i istraživanja do interesa zapadne civilizacije, kineska medicina je dokazano učinkovita s malo ili bez ikakvih negativnih posljedica. Kronična bol, neplodnost, probavni problemi, anksioznosti i depresije su samo neka od stanja koje se mogu uspješno i rutinski riješiti. I možda najvažnije za današnji svijet, osnovni aspekti kineske medicine donose duboko opuštanje i uklanjanje stresa, zbog kojih svaki dio zdravlja pati. Ostale pogodnosti uključuju više psihološke i emocionalne ravnoteže, sudjelovanje i preuzimanje odgovornosti za vlastiti osobni razvoj i ukupnu dobrobit.

Balansiranje suprotnih, ali komplementarnih sila Yin i Yang je ključni koncept u ovoj filozofiji. Qi, aktivna snaga života je Yang. Krv (iz svih tjelesnih tekućina) je hranjiva, tako smatra Yin. Bez obzira na zdravstveno stanje, ako se Qi i krv kreću glatko doći će do olakšanja, a ako se ne kreću kako treba pojavit će se problemi. Kada postoji višak, nedostatak ili zastoj dolazi do neravnoteže i nemira na nekoj razini u pojedincu. Na primjer, ako je mišić u stalnom grču, što rezultira ograničenjem protoka krvi u zahvaćeno područje može doći do kroničnog stanja boli. Emocionalna bol i smanjen mentalni pristup za rješenje problema mogu uslijediti. Qi i krv su Jing. Jing je temeljna bit ili vitalnost pojedinca. Jing je i naslijeđen u genetskoj lozi jednog roditelja i stečen kroz način života, hranu, vodu i zrak. Osiromašeni Jing znači smanjenje vitalnosti, starenje i bolest.

Kako možete u svoj zauzet život ukomponirati bilo kakvu značajnu koristi? Iako određena zdravstvena stanja zahtijevaju usluge profesionalni medicinskih stručnjaka, doista je nevjerojatno kako jednostavno i učinkovito možete pomoći sami sebi. Zapamtite, sve ovo je izvorno oblik brige o sebi i samoiscjeljivanja. Dakle, ako patite od tjeskobe, loše probave, nesanice, teških menstruacija, depresije ili kroničnih bolova, sljedeće smjernice definitivno bi trebale donijeti neko olakšanje. Malo po malo i ove navike će ući u vaš svakodnevni život.

Dišite

Ozbiljno. Dišite! Većina, oko 70% toksina izlazi iz naših tijela kroz proces disanja, ne znoja ili drugih oblika eliminacije. Dišite duboko i svjesno obogaćujte krv kisikom, a ona hrani sve stanice, umiruje emocije i bistri um.

Pokrenite se

Ustajao Qi i krv donose probleme i bol. Život se treba kretati kako bi mogao rasti. Čak i ako sjedite u uredu većinu dana, protezanje i hodanje na svježem zraku u jutarnjim satima ili navečer mogu raditi čudesa.

Usredotočite se

Ne samo da će vas meditacija smiriti i poboljšati cjelokupno zdravlje, ona pomaže da dobijete jasnu sliku o svojim osjećajima, situacijama u vašem životu i vrijednostima. Meditacija može biti od neprocjenjive važnosti za uravnotežen i ispunjen život.

Cjelovita prehrana

Jedite hranjivo voće, povrće i cjelovite žitarice svaki dan i eliminirajte obrađenu hranu iz prehrane. Mi nemamo nedostataka vitamina, imamo nedostatke cijelih namirnica. Mikronutrijenati i antioksidanti iz  7 do 13 serviranja voća i povrća dnevno će povećati energiju i ojačati imunološki sustav. Ovo može zvučati kao puno povrća, ali kada bolesti srca i rak uzrokuju smrti sve mlađih ljudi, zdrava prehrana postaje jako važna.

Terapeutski dodir

Ništa ne pokreće i ne smiruje neuravnotežen Qi i ustajalu krv kao terapeutski dodir. Bilo da idete na masažu ili se masirate sami, iznenađujuće je što malo dodira može učiniti za tijelo i um.

Odmor

Podupiranje i punjenje Jinga, vaše vitalnosti, je bitno. Dovoljno spavajte. Drijemajte ako i kada možete. Isključite sve zvukove i uživajte u tišini. Duga kupka, yoga ili masaža također mogu učiniti čuda.

Centar-zdravlja.net

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: