Probajte: Prirodni recept protiv bora – fantastičan efekt za 7 dana!

Probajte: Prirodni recept protiv bora – fantastičan efekt za 7 dana!Ova domaća krema je idealno sredstvo za njegu kože: hidrira, izravnava ten, smanjuje vidljive bore i usporava proces starenja kože. Njena prednost – prirodni sastojci i sigurnost. Odgovara svim tipovima kože. Vidljivi rezultati su već za 7 dana. Oni, koji se s poštovanjem ophode prema svojoj koži, zavoljet će ovu kremu. Recept je jednostavan i zaista čudesan.

Za pripremu kreme bit će potrebno:

1 jušna žlica bademovog ili maslinovog ulja
1 žumanjak
1 čajna žlica meda
2 čajne žlica apotekarskog vazelina

Priprema kreme:

Vazelin otopiti na vodenoj pari. Bit će potrebno par minuta. Skinuti sa štednjaka i dodati ostale sastojke: med, žumanjak i ulje.

Sve sastojke temeljno promiješati. Miješajte par minuta, dok ne dobijete homogenu smjesu.

Prespite u kutiju, može od stare kreme, bit će dovoljna kutija od 50 ml.

Laganim, masirajućim pokretima nanosi se na očišćenu kožu. Poslije 30 minuta ukloniti ostatke kreme vatom umočenom u mineralnu vodu ili vlažnom maramicom za lice.

Ova krema može vam poslužiti i kao odlično sredstvo za pomlađujuću Zogan masažu lica.

Napomena: krema se upija u kožu duže od sat vremena, tako da se treba nanositi na lice 2 sata prije spavanja. Kremu čuvajte u frižideru. Kad se potroši, i ako ste zadovoljni, napravite novu mjeru. Kako su svi sastojci prirodni, nemojte praviti duplu mjeru odmah, da se ne pokvari.

Budite lijepi!

(Autor/foto: uspesnazena.com)

Također preporučujemo da pogledate nekoliko savjeta o sprečavanju nastanka bora i smanjenja njihovog broja.

Sitna mreža bora, atonična, mlitava koža donjih kapaka, a naročite kesice ispod očiju, čine lice boležljivim, uvećavaju godine. Vrlo često to nije posljedica umora, već i simptom bolesti; u tom slučaju treba se obratiti liječniku.

Da bi se slobodili kesa ispod očiju na vrijeme i učinili taj nedostatak manje primjetnim mogu pomoći maske od krumpira. Jedan krumpir srednje veličine naribati i dobijenu masu nanijeti na prethodno očišćenu kožu donjih kapaka. Poslije 20 minuta oprati hladnom vodom i namazati kapke kremom.

Također će pomoći maska od krumpira, ako kese ispod očiju ne uznemiravaju, a koža donjih kapaka je mlitava, usahla, pokrivena sitnom mrežom bora. U tom slučaju krumpir treba skuhati u ljusci, izgnječiti ga, dodati 1 žličicu kisele pavlake, i toplo nanijeti na kožu, počevši od vanjskih kutova očiju. Poslije 20 minuta oprati prohladnom vodom. Na vlažnu kožu nanijeti kremu za kapke.

Smjesa za sprečavanje nastanka bora

Sok od jagode – 50 ml, sok od krastavca – 50 ml, salicilna kiselina – 0,6 g, 70% alkohol – 100 ml, voda – 50 ml. Ovom smjesom trljati lice, ali je još bolje njeno djelovanje ako se namoči tanak sloj vate i stavi na lice na 5-10 minuta. Za masnu kožu se upotrebljava alkohol, a za suhu voda s vinom.

Maska od kvasca

Kvasac, bogat vitaminima B grupe, ima na kožu tonizirajuće djelovanje, poboljšava cirkulaciju i procese razmjene tvari, čisti pore. Preporučuje se za normalnu, masnu i suhu kožu. Gnječiti polovicu kocke kvasca, postepeno dodavajući toplo mlijeko do konzistencije kisele pavlake (za normalnu kožu), biljno ulje (za suhu kožu), 3 % rastvor vodik peroksida (za masnu kožu). Smjesu u slojevima nanositi na lice, masku držati 20 minuta. Nakon toga je skinuti toplom vodom. Preporučuje se 20 maski.

Grah

Veličanstveno kozmetičko sredstvo. Kuhan grah, ispasiran i pomiješan sa sokom od limuna i biljnim uljem daje koži neophodnu hranu, uklanja bore.

Crni luk

Luk se koristi za sprečavanje nastanka bora i uklanjanje bora koje su se već pojavile. Za to se koristi mast slijedećeg sastava: sok luka, sok cvijeta bijelog ljiljana, bijeli vosak (sve po 30 g), zagrijati u glinenoj posudi na slaboj vatri i sve dobro izmiješati drvenom miješalicom.

Aloa

List aloe pretvoriti u kašu i dodati 5 dijelova vode. Ostaviti da stoji sat vremena. Zatim prokuhati 2-3 minute i prociediti kroz 2 sloja gaze. (Ako se dugo čuva prokuhati još jednom.) Koristi se u obliku obloga za sprečavanje nastanka bora.

Za sprečavanje nastanka bora preporučuje se stavljanje obloga po 10 minuta 2-3 puta tjedno od svježe pripremljenog biostimulirajućeg soka iz lista aloe. Način njegove pripreme je slijedeći. Odsjeći niže listove biljke. Oprati ih vodom i osušiti. Ostaviti ih 12 dana u hladnjak ili na tamno, prohladno mjesto. Poslije toga se listovi prebiraju (pocrnjele odbaciti). Samljeti ih i iscijediti sok kroz dvostruki sloj gaze. Koristi se odmah, a za duže čuvanje se konzervira: u 8 dijelova soka dodaje se 2 dijela etil alkohola, prelije se u bocu, dobro zatvori i čuva na prohladnom mjestu.

Slani rastvor

Dobro sredstvo za toniziranje – slani rastvor ( 1/2 žličice soli na čašu vode). Namočiti vatu tim rastvorom i pažljivo istrljati lice i vrat. Za vrlo tanku kožu umjesto slanog rastvora uzeti 2-3 % rastvor tanina.

Od sredstava koja poboljšavaju cirkulaciju u koži na prvom mjestu je toplina. Ujutro poslije umivanja staviti na lice vruć oblog i držati ga 2-3 minute. Obrisati se ručnikom ili se umiti hladnom vodom.

Da bi se spriječilo stvaranje bora preporučuje se umivanje pokretima odozdo ka vrhu, a oči – u pravcu od sljepoočnica ka nosu.

Ulje kantariona

Preliti 5 g zdrobljenih cvjetova kantariona s 50 ml maslinovog ulja, ostaviti 2 nedjelje na prohladnom mjestu, a zatim procijediti. Koristi se za sprečavanje nastanka bora na suvoj koži.

Dunja

Kriškom zrele dunje vršiti masažu lica. Koristi se za naboranu i ostarjelu kožu.

Banana

Zrelu bananu izgnječiti, dodati pavlaku i poslije miješanja brašno od krumpira do gustine kisele pavlake. Prije stavljanja maske kapke namazati hranjivom kremom. Pripremljenu masu nanijeti na kožu u tankom sloju, poslije njegovog isušivanja nanijeti drugi sloj, naročito tamo gdje ima bora. Odozgo lice pokriti gazom ili tankim slojem vate. Masku držati 30-40 minuta, zatim je skinuti tamponom od vate, namočenim u toploj vodi. Preporučuje se za suhu kožu. Primenjuje se svaki dan. Ukupno 10 tretmana. Poslije 1-2 mjeseca može se ponoviti.

Za obloge protiv bora, naročito oko očiju, koristi se čaj od svježih listova breze: listove staviti u čašu, preliti hladnom vodom, ostaviti da stoji 8 sati, procijediti.

Pomiješati 1/4 čaše soka od grožđa s isto tolikom količinom sirovog mlijeka. U tu tekućinu namočiti sloj vate i staviti na lice. Lice prekriti ručnikom. Skinuti poslije 15-20 minuta, kožu malo posušiti i namazati kremom. Maska se preporučuje za naboranu kožu.

Šumska jagoda

Za suhu kožu, koja se peruta i za peglanje bora pravi se maska od jednakih dijelova izgnječenih plodova šumske jagode i meda.

Kod pojave bora preporučuje se maska koja se priprema od 1/4 čaše mlijeka i isto tolike količine soka od šumske jagode. Sloj vate, natopljen tom smjesom, staviti na lice na 15-20 minuta. Pokriti gazom. Poslije skidanja maske kožu malo istrljati i namazati hranjivom kremom.

Tikvica

U jedno žumance dodati 1 žličicu soka iscijeđenog od očišćene tikvice. Masku nanijeti na lice, poslije 15-20 minuta skinuti tamponom od vate koji je natopljen prvo toplom, a zatim hladnom vodom.

Od svježih tikvica isjeći tanke, dugačke kriške i njima pokriti lice i vrat. Za 20 minuta ih skinuti i umiti lice nekuhanim mlijekom ili mekom vodom.

Sitno naribatiti krumpir i krastavac, pomiješati i nanijeti na lice i vrat. Držati 20 minuta. Oprati vodom u koju je dodano malo limunovog soka, prosušiti, namazati maslinovim uljem i napraviti masažu. Koristi kod bora na licu.

Kod kože s borama koristi se maska od jednakih dijelova (po 1 žlica) soka limuna, soka mrkve, jogurta i rižinog brašna. Komponente dobro izmiješati i nanijeti na lice. Raditi 2 puta nedjeljno. Ukupno 20 tretmana.

Limun sitno isjeckati, preliti čašom vodke, ostaviti da stoji 8-10 dana. Sloj vate natopiti i staviti na lice. Poslije 15-20 minuta skinuti masku, ali lice ne umivati. Kod masne kože skuplja pore i pegla bore.

Lice je korisno umivati (naročito leti) vodom, pomiješanom s čajem od cvijeta lipe, zelenih listova maline (po 1 žlica na čašu vrele vode). Ako se taj čaj zamrzne, trljanje dobijenim kockicama leda pomaže da se izađe na kraj s borama.

Kod bora na licu pomaže maska od smjese izgnječenih plodova maline i bjelanjka. U istučen bjelanjak dodati 2 žličice malina. Tu smjesu nanijeti na lice i držati 15-20 minuta. Oprati hladnom vodom.

Jednu-dvije narendane mrkve pomiješati s bjelanjkom, dodati 1 žličicu biljnog (maslinovog ili breskvinog) ulja i malo škroba. Masku nanijeti na lice i vrat na 15 minuta (za masnu kožu) ili na 30 minuta (za suhu kožu). Oprati prvo s toplom, a zatim s hladnom vodom.

recepti.work / herbalia.org