Učite djecu KAKO misliti, a ne ŠTO Reviewed by admin on . Današnji obrazovni sistem više čini da indoktrinira našu djecu nego da ih obrazuje. Tako je, zapravo, već dugo. Mladim umovima se poručuje da trebaju prihvatiti Današnji obrazovni sistem više čini da indoktrinira našu djecu nego da ih obrazuje. Tako je, zapravo, već dugo. Mladim umovima se poručuje da trebaju prihvatiti Rating: 0

Učite djecu KAKO misliti, a ne ŠTO

djeca

Današnji obrazovni sistem više čini da indoktrinira našu djecu nego da ih obrazuje. Tako je, zapravo, već dugo. Mladim umovima se poručuje da trebaju prihvatiti istinitost autoriteta, umjesto da im istina bude autoritet, a umjesto da govore s njima, nastavnici učenicima samo govore, ponavljajući podatke koje su jednom davno naučili od svojih nastavnika. Jedni te isti podaci se generacijama recikliraju. Djeca nemaju nikakvu kontrolu nad onim što uče, već se tretiraju kao posude koje treba napuniti.
Ovaj tvornički obrazovni model koji se fokusita na akademski i novčani elitizam, proizvodi poslušne sluge sistema, pripremljene da se potčine na svakom koraku. Ne tretiraju nas kao živa, kreativna i razumna ljudska bića, već kao djelove mašine. Obrazovni sistem ubija u nama našu istraživačku prirodu, s ciljem da preduhitri bilo kakav otpor. Sistem ne želi ljude koje misle i dovode u pitanje njegove metode. Želi populaciju kojom se lako može manipulirati i koja se može kontrolirati, tako da sva moć bude u rukama elite.


Neki kažu da se kritičko mišljenje ne može naučiti u školama. Sokrat bi se vjerojatno zgrozio da to čuje. Upravo on je rekao “Ne mogu nikog ničemu naučiti. Mogu ih samo potaknuti da misle.” Ako se želimo riješiti indoktrinacije u našem školskom sistemu, moramo početi da, umjesto davanja odgovora, djeci postavljamo pitanja. Pravo učenje odvija se kroz proces istraživanja. Djecu treba ohrabriti da sama tragaju za odgovorima. Na nastavnicima je da djeci pruže alate i izvore neophodne za provođenje tih istraživanja i dolaženje do smislenih rješenja. Jedno dobro formulirano pitanje više će ih nadahnuti nego gomila odgovora. U svakom vidu obrazovanja, od suštinske je važnosti da se započne s otvorenom razmjenom mišljenja među nastavnicima i učenicima, da se ohrabri zdrava debata te da djeca počinju donositi vlastite zaključke.

Važnost učenja filozofije ne može se precijeniti. U svijetu u kojem većina čovječanstva predstavlja puke točkiće mehanizma, neophodno je dovesti u pitanje naš sistem vrijednosti, i sagledamo stvari iz šireg kuta. Filozofija nas uči da razmišljamo, da postavljamo pitanja i da se udubljujemo. Bez ovih vještina, čovječanstvo će nastaviti raditi na autopilotu, i dozvoliti ćemo moćnicima da nastave svoju vladavinu, da nas tlače i porobljavaju na svaki način.

Moramo vratiti naše umove…

 

– Will Stenton

Prevela: Jovana Papan

Izvor: Detinjarije.com/The Mind Unleashed

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: