Ovo ruši predrasude: Život žena u plemenu Tuarega Reviewed by admin on . Tuarezi, koji vijekovima nastanjuju saharski dio Afrike, samo na  prvi pogled sliče na jedno nomadsko pleme. Kad se zakorači u njihov svijet, nailazi se na slob Tuarezi, koji vijekovima nastanjuju saharski dio Afrike, samo na  prvi pogled sliče na jedno nomadsko pleme. Kad se zakorači u njihov svijet, nailazi se na slob Rating: 0

Ovo ruši predrasude: Život žena u plemenu Tuarega

tuareg

Tuarezi, koji vijekovima nastanjuju saharski dio Afrike, samo na  prvi pogled sliče na jedno nomadsko pleme. Kad se zakorači u njihov svijet, nailazi se na slobode, koje ni liberalne zapadnjačke kulture ne prihvaćaju. Nositelji tih sloboda su žene, muslimanke koje ne skrivaju lice i koje ne sputavaju svoju seksualnost. I to je tek početak.

ŽENE POSJEDUJU KUĆE, ŽIVOTINJE I RAZVODE SE BEZ OSJEĆAJA SRAMOTE

Žene su istaknute članice plemena, imaju svoje kuće i svoje životinje, što dodatno simbolizira njihovu samostalnost.
– Životinje su sve što imamo, pijemo njihovo mlijeko, jedemo njihovo meso, koristimo njihovu kožu, trgujemo njima. Kad životinje umru, i Tuarezi umiru – ispričao je jedan pripadnik plemena u intervjuu s novinarom Peterom Gwynnom.
Ženama je dozvoljeno da prije braka imaju koliko god žele partnera. Jedino pravilo koje moraju poštovati jest pravilo privatnosti, a koje podrazumijeva da muškarac u kuću žene dolazi kad padne mrak, a njen dom napušta prije svitanja. Obitelj djevojke sve vrijeme se ponaša “kao da se ništa ne događa”. Ako djevojka poslije romantične noći poželi novog partnera, ta želja joj se ispunjava. Zbog ovakve prakse veliki broj djevojaka, potpuno izjednačenih s mladićima, kasnije stupa u brak.

Ali veze prije braka nisu samo seksualne. Praksa je da mladići pišu romatične pjesme djevojakama, birajući svaku riječ pažljivo. One im uzvraćaju istom mjerom, pa zajednica Tuarega obiluje nekom, za moderan svijet zaboravljenom romantikom.
Žene ostaju slobodne i kada stupe u brak, ukoliko odluče da se razvedu, ništa im ne stoji na putu. Okončanje braka ih ne lišava kuće, koja ostaje u njihovom vlasništvu. Djeca se takođe posle razvoda dodeljuju majkama, koje su centar svake obitelji. Muškarac se poslije razvoda  vraća u kuću svoje majke, najčešće s jednom devom. I ni sa čim više. Iako ste možda pomislili da je razvod u svijetu Tuarega sramota, prevarili ste se. Obitelj razvedene žene pravi zabavu u čast njenog razvoda i time ostalim muškarcima daje do znanja da je ona ponovo slobodna. Vrhunac sasvim posebnog položaja žene jest činjenica da muškarac, ukoliko nije njen seksualni partner, ne može jesti pred njom.

tuareg 2

LJEPOTA JE TU DA SE POKAŽE

Tuarezi su prije prihvatanja islama vjerovali u kralljicu Tin Hinan  iz četvrtog vijeka. Danas kao pripadnici muslimanske vjeroispovijesti odudaraju od ostalih pripadnika ove religije.

– Žene su prelijepe, mi želimo gledati ta lica- rekla je fotografkinja Henrietta Butler, koja je 2001. godine upoznala ovo pleme i oduševila se njime.

OVO IPAK NIJE MATRIJARHAT

Koliko god sloboda imale žene, najveću moć u donošenju važnih odluka za zajednicu imaju muškarci, ali se mišljenje žena sluša s velikim poštovanjem. Poznavatelji ovog plemena ističu da žene djeluju iza scene, utjecajem na muževe koji rado prihvaćaju njihove prijedloge. Muškarac, ukoliko posjeduje izvjesnu imovinu, imetak dodjeljuje sestriću, i to radije nego sinu, zbog mogućnosti da on nije njegov biološki nasljednik.
I za muškarce se vezuje jedna osobenost, zovu ih plavim muškarcima Sahare. Taj naziv potječe od njihove velike ljubavi prema indigo boji kojim je obojana njihova odjeća. U posljednje vrijeme plemena Tuarega uduržuju se s ekstremističkim islamskim grupama, plemena u Libiji spajaju se s pripadnicima ISIS, dok se Tuarezi iz Malija, Nigera i južne Nigerije spajaju s militantnom organizacijom Boko Haram. Vjeruju da će ti savezi olakšati njihovu borbu za neovisnost. Antropolozi i kulturolozi strahuju da vremenom Tuarezi iz Sahare odustati od svoje osobenosti, primjećuje se da pojedine žene nose hijab. Vrijeme će pokazati hoće li poseban svijet plemena izdržati pred naletom drugih kultura…

tuareg 1

(eXtra.ba/zena blic.rs)

 

Leave a Comment

Kolacici Pravila Privatnosti

%d bloggers like this:
%d bloggers like this: