Osho: O vegetarijanstvu i duhovnosti Reviewed by admin on . Pitanje: Govorio si o hrani, a ona je sada na zapadu veliki kult. Svi je drže kao bazu duhovnosti. Rekao si da ako smo prirodni, znati ćemo što jesti i kada jes Pitanje: Govorio si o hrani, a ona je sada na zapadu veliki kult. Svi je drže kao bazu duhovnosti. Rekao si da ako smo prirodni, znati ćemo što jesti i kada jes Rating: 0

Osho: O vegetarijanstvu i duhovnosti

O8.504

Pitanje: Govorio si o hrani, a ona je sada na zapadu veliki kult. Svi je drže kao bazu duhovnosti. Rekao si da ako smo prirodni, znati ćemo što jesti i kada jesti. Ali mi na zapadu smo ispali iz naše prirode djeteta! Također, mnoge religije kažu da hrana koju jedemo čini razliku na nečijem duhovnom putu. Možeš li nam reći nešto o hrani za nas zapadnjake?

Osho: Zapravo je obratno: hrana te ne čini duhovnjakom, ali ako si duhovnjak, promijeniti će se tvoje navike vezane uz hranu. Štogod da jeo, neće činiti nikakvu razliku! Ti možeš biti vegetarijanac, a i dalje okrutan i nasilan do ekstrema. A opet, možeš biti ne-vegetarijanac i pun ljubavi i ljubazan! Hrana ne utječe na to.
U Indiji postoje zajednice koje žive na totalno vegetarijanskoj prehrani; mnogi Brahmani žive tako. Oni nisu nasilni, ali nisu ni duhovni!

Zajednice Jaina su najviše materijalistički orjentirane u Indiji, jako ih zanima posjedovanje i akumuliranje stvari, do mjere da su postali najbogatiji. Oni su židovi Indije. Ali ne-vegetarijanski svijet na zapadu nije ni na koji način različit od vegetarijanskih zajednica u Indiji.

Međutim, treba zapamtiti vrlo važnu stvar: ako ste nasilni, a vaša prehrana je vegetarijanska, tada vaša agresija mora pronaći druge načine da se izrazi. To je prirodno, jer jedenje ne-vegetarijanske hrane otpušta vašu prirodnu agresiju, to je prirodni ventil. Tako, ako poznajete neke lovce, možda primijetite da su to vrlo ljubazni ljudi, jer se njihova agresivnost otpušta kroz lov. Tada njihova prijateljska priroda preostane kao rezultat tog otpuštanja, jer se agresivnost istrošila kroz lov. Ali ako imate biznismena koji je vegetarijanac, onda se njegova agresivnost ne može otpustiti putem hrane, nego se ona izražava preko sticanja bogatstva i moći, njegova nasilnost tada dolazi do izražaja.

Dakle, vegetarijancom se ne postaje tako, nego obratno. Mahavira je odličan primjer. On je odrastao u ratničkoj obitelji, pripadao je Kshatriya skupini. Nasilje je za njega bilo nešto posve prirodno. Međutim, duboka meditacija, 12 godišnja tišina je promijenila njegovu unutrašnju esenciju! Kada se vaša esencija promijeni, promijeni se i vaše izražavanje; kada se najdublje biće promijeni, vaša narav se isto promijeni. No, promjena njegove naravi nije bila bazična, ona je bila posljedična! Zato vam kažem, to ide automatski, što više meditirate, to ćete postajati sve više vegetarijancom! Ne trebate se brinuti oko toga.

I samo kada se to na ovaj način dogodi, da vam vegetarijanstvo dođe preko meditacije, a ne preko manipulacije uma, tada je to ispravno!
Ali manipulacija uma, razmišljanje i rasprave da je vegetarijanska hrana dobra i da će vam pomoći da dosegnete duhovnost – nije istinita i neće vam ništa pomoći!
Kada meditirate, vaša odjeća, vaša hrana, vaše životne navike, stil, sve to će se promijeniti, no ta promjena nije bazična! Temeljna promjena je u vama, a kao rezultat ili posljedica toga – sve ostalo će pratiti tu transformaciju.

Ako meditiraš dovoljno dugo, dovoljno duboko, za tebe će biti nemoguće bilo koga povrijediti zbog hrane. To je nemoguće! To nije pitanje rasprava ili svetih spisa, niti što je netko rekao, kao ni kalkulacija da ako jedete vegetarijansku hranu postati ćete duhovni! To se događa automatski! Postane vam apsurdno svo to ubijanje za hranu.

Vaša odjeća će se automatski promijeniti, privlačiti će vas ona laganija. Što ste više opušteni iznutra, to će vas privlačiti laganija odjeća! Automatski to ide, neće biti neke posebne odluke od vaše strane. Tijesna odjeća će vas stezati i smetati vam.
Tijesna odjeća pripada tijesnom umu, a lagana opuštenom.

Unutrašnja promjena, dakle, dolazi prva, a sve ostalo je posljedica toga. Ako idete obratnim smjerom, postajete ovisnici o hrani.

Alternativainformacije.com

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: