Osho: Igre ega Reviewed by admin on . Jednostavnost nije nikakav izazov egu, pravi izazov je teškoća, a tek nemogućnost da se nešto učini je doista velik izazov. Veličinu vašeg ega možete otkriti po Jednostavnost nije nikakav izazov egu, pravi izazov je teškoća, a tek nemogućnost da se nešto učini je doista velik izazov. Veličinu vašeg ega možete otkriti po Rating: 0

Osho: Igre ega

osho1100

Jednostavnost nije nikakav izazov egu, pravi izazov je teškoća, a tek nemogućnost da se nešto učini je doista velik izazov. Veličinu vašeg ega možete otkriti po izazovu koji ste prihvatili, po mjeri vaših ambicija. Jednostavnost nije privlačna egu, jednostavnost je smrt za ego.
A čovjek je izabrao zamršenost čak ondje gdje uopće nema potrebe za njom. I to zbog jednostavnog razloga – kad je nešto zamršeno, on može rasti i jačati svoj ego. On postaje sve važniji u politici, religiji, u društvu – svuda.

Cijela psihologija je usklađena tako da ego postane što jačim. Čak i one budale, psiholozi, naglašavaju da je čovjeku potreban jak ego. I zato vam program obrazovanja budi ambiciju kaznom i nagradom da vas usmjeri u određeni smjer. Vaši roditelji od samog se početka previše nadaju vašem uspjehu. Oni misle da im se rodio Aleksandar Veliki, ili da njihova kći nije nitko drugi nego reinkarnacija Kleopatre. Već na početku roditelji vam postavljaju uvjet – ako se ne dokažete, niste ni za što. Jednostavan čovjek se smatra glupanom.

Jednostavan čovjek nije bio do sada cilj ljudskog društva. A jednostavan čovjek ni ne može biti cilj, jer on je rođen kao jednostavan. Svako je dijete jednostavno, ono sliči čistoj školskoj pločici. Tada roditelji počnu upisivati po toj pločici ono što dijete mora postati. Nakon njih to čine učitelji, svećenici, razni vođe – svi oni naglašavaju da morate postati netko, inače će vam život proći uzalud.
A sve je upravo suprotno. Vi ste biće. Vi ne morate postati nitko drugi. To je značenje jednostavnosti: ostati u miru sam sa sobom, ne slijediti nikakav trag da se nešto postane – nešto što je stalno.


Nema mjesta na kojem ćete osjećati da je vaše putovanje završeno, da ste dostigli najviši vrh koji ste željeli. Nitko u cijeloj povijesti čovječanstva nije to mogao učiniti zbog jednostavna razloga jer se čovjek kreće u krugu. I tako je netko u nečem uvijek ispred vas.
Možete postati predsjednik Amerike, ali pred Muhamedom Alijem velikim uvijek ćete se osjećati inferiorni. Vi nemate te njegove animalne snage. Muhamed Ali može dati oštar udarac šakom po nosu Ronaldu Reaganu i Ronald Reagan će se ispružiti po tlu. Možete postati premijer neke zemlje, ali kad se susretnete s Albertom Einsteinom, izgledat ćete poput patuljka – nećete biti premijer nego patuljak.
Život je multidimenzionalan. Nemoguće je da postignete nešto na svim poljima, da budete prvi na svim poljima. To je čista nemogućnost, postojanje se ne razvija na takav način. Ego je čovjekova bolest.

Osobni interesi žele da ostanete bolesni. Oni ne žele da budete zdravi i cjeloviti, jer je to opasno za njih. Zato nitko ne želi biti jednostavan, nitko ne želi biti nitko. A ja jedino želim da budete u miru sa sobom, da prihvatite svoje biće.
Postati nešto znak je bolesti, biti nitko znak je zdravlja. Ali vi niste okusili što znači biti jednostavan, zdrav i blažen. Vaše društvo nije vam dopustilo da se ni jedan trenutak posvetite sebi, zato poznajete samo jedan put, put ega.
Rekli su vam da postanete Isus Krist. Ima društava koja teže da svi postanu Bog. Taj bolesni svijet! Morate izići iz svih tih programa. Želite li uživati, opustiti se, osjećati mir i ljepotu postojanja, morat ćete se okaniti toga lažnog ega.

Ja ne želim ništa drugo uzeti od vas. Želim vam samo oduzeti ego, koji je u svakom slučaju tek fantazija. On nije stvarnost, zato vam zapravo ništa niti ne oduzimam. A želim vam dati vaše biće. Naravno, ne moram vam ga dati, jer vi ga već imate. Mora vas samo nešto prodrmati i probuditi za ljepotu prostodušnosti.

Ništa nije bez rizika. A vi trčite za sjenama koje nikad nećete moći uhvatiti, zaboravljajući sva blaga koja ste donijeli sa sobom na svijet. Prije nego što vam se ispune sve želje ega, smrt će vas dokrajčiti. Život je prekratak. On ne bi smio biti uništen u tako ludim igrama kao što je igra ega.
A sve je samo pitanje shvaćanja.

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: