Jung i alkemija: Preobrazite se u žive kamene mudraca Reviewed by admin on . Preobrazite se u žive kamene mudraca! Jung je prepoznao kako je rad alkemičara usporediv s procesom individualizacije. Zadatak analize je istovjetan alkemijskim Preobrazite se u žive kamene mudraca! Jung je prepoznao kako je rad alkemičara usporediv s procesom individualizacije. Zadatak analize je istovjetan alkemijskim Rating: 0

Jung i alkemija: Preobrazite se u žive kamene mudraca

jung

Preobrazite se u žive kamene mudraca!

Jung je prepoznao kako je rad alkemičara usporediv s procesom individualizacije. Zadatak analize je istovjetan alkemijskim nastojanjima. Zato što su i onaj koji prolazi analizu i alkemičar ‘pacijenti’ koji moraju proći unutarnje putovanje. Oboje su ‘pacijenti’ jer se oboje moraju suočiti s užasom vlastitog nesvjesnog u procesu kojem je cilj potpuna transformacija. Oboje projiciraju svoje nesvjesno u ‘tamu materije’ kako bi je rasvijetlili i oslobodili – ili kako bi je doveli u svijest.

Alkemičari koji su radili pokuse u laboratorijima opisivali su suočavanja sa strašnim čudovištima u svojim retortama i posudama za destilaciju. Jung je u tim čudovištima prepoznao arhetipske slike koje opisuju psihička stanja alkemičara koji prolazi depresiju, očaj, strast, frustriranu želju i tako dalje. To se može usporediti s fazama u procesu individuacije za vijeme analize. Ponovno građenje ličnosti od početka do kraja tijekom analize… sve ovisi o mojoj sposobnosti da pacijenta navedem da razumije što se događa. Tako da se može odigrati rođenje ‘unutarnjeg bića’.

Jung pojmljivo razlikuje sinkronicitet i obične ‘sinkronizme’ susjednih događaja koje ne povezuje značenjem. U svakodnevnom životu susrećemo uobičajene vrste sinkroniciteta… Za nesvjesno su vrijeme i prostor relativni – znanje se nalazi u vremensko-prostornom kontinuumu gdje prostor više nije prostor, niti je vrijeme vrijeme.

Maggie Hyde i Michael McGuinness

Alaya-progress.com

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: