Jeste li probali twist vježbu za leđa koja će vas osloboditi sresa? Reviewed by admin on . O tome koliko je važno misliti i biti svjestan svakog pokreta koji izvodimo prilikom vježbanja najbolje možda govore one vježbe u kojima su zastupljena uvrtanja O tome koliko je važno misliti i biti svjestan svakog pokreta koji izvodimo prilikom vježbanja najbolje možda govore one vježbe u kojima su zastupljena uvrtanja Rating: 0

Jeste li probali twist vježbu za leđa koja će vas osloboditi sresa?

O tome koliko je važno misliti i biti svjestan svakog pokreta koji izvodimo prilikom vježbanja najbolje možda govore one vježbe u kojima su zastupljena uvrtanja…

twist_vezba_uvrtanja_leda_za_oslobadanje_od_stresa_1

Kada u našem žargonu vježbanja govorimo ili mislimo na uvrtanje to možda nosi i pomalo negativan prizvuk. Negativnu konotaciju! Kada bi se vratili unazad i razmislili kako se sve oko nas, tj. u našim životima odvija, uvidjeli bismo da su to ciklusi – tj. spirale.

Od ciklusa u prirodi i životu, pa preko DNK do same strukture stanice od koje sve kreće, tj. nastaje. Kada spiralno pokrećemo naše tijelo ono treba da bude potpuno oslobođeno – gipko i fluidno. Ne bi trebali imati nikakve blokade kao ni osjećaj da ne možemo napraviti određeni pokret u potpunom obimu.

Tako i naša kičma. Osim što je trebamo jačati različitim jvežbama kojima ćemo utjecati na duboke mišiće trbuha, mišiće karličnog pojasa i dubokih mišića leđa, trebamo voditi računa i da onda bude mobilna, tj. fleksibilna u svim smjerovima koji su dozvoljeni. Pršljenovi vratnog dijela su jako pokretni i možemo pomicati glavu u raznim smjerovima.

Ovi pršljenovi su po svojoj veličini i građi najmanji, a težina koju nose je zaista za poštovanje. Glava čini 1/8 težine našeg tijela, a kod malog djeteta je još teža. S druge strane u glavi je naš kompjuter koji je preko kičmenog stuba, tj. centrale povezan s cijelom periferijom tijela. Tu se donose odluke i prenose dalje putem nerava.

Iako je mozak još uvijek malo istražen, znamo neke stvari i to da već najmanjim pokretima mišića lica mi djelujemo na angažiranje mišića vrata, a veće djelovanje podrazumijeva i snažno uključivanje gotovo svih mišića tijela. Torakalni ili grudni dio pršljenova je najmanje pokretan jer je preko rebara grudnog pojasa vezan za grudnu kost. Iako se mislilo da njihova mobilnost nije važna sve više se govori o značaju mobilnosti ovog dijela kičme.

U tom pojasu nalaze se srce, pluća, želudac, jednjak, bronhije, a ovaj pojas vezan je za rebarne pršljenove. Mi pravilnim disanjem djelujemo na povećanje mobilnosti u ovom dijelu kičme, a ukoliko se ona vremenom smanji to često dovodi do problema i opstrukcije u ovom dijelu, i samim tim se prenosi i na rameni pojas, vrat i donji slabinski de+io. Poput domino efekta!

Lumbalni de+io je pokretan, a po svojoj strukturi predstavlja i najmasivniji dio pršljenova kičmenog stuba. On stoji potpuno sam bez oslonca u predjelu polovice osi našeg tijela. To je i funkcionalno i biomehanički najčešći razlog što dolazi do iskakanja ovih pršljenova. Slabinski i trtični dio jesu srasli pršljenovi, ali opet s razlogom i funkcijom jer je za ostatak našeg donjeg dijela tijela važno da su upravo takvi.

Kada radimo kontrolirane vježbe uvrtanja ili twistanja leđa kao da oslobađamo nakupljeni stres, a već ranije smo govorili da to može biti uzrok bola u našoj kičmi. Prilikom izvođenja ovih vježbi trebamo biti obazrivi, da ih izvodimo kontrolirano, uz disanje i izduživanje. Ovo je samo jedna od takvih vježbi, a može se izvoditi i u kancelariji (kao mala pauza i opuštanje), sa stolicom ili bez stolice, ili stojeći.

twist_vezba_uvrtanja_leda_za_oslobadanje_od_stresa_3

Zauzmemo položaj kao na slici vodeći računa da noga savijena na stolici koljenom ne prelazi preko linije skočnog zgloba ili prstiju. Opružena noga je petom oslonjena na pod. Možemo podizati ruku kroz svaki izdisaj pa da je onda opuštamo, i da zauzmemo položaj i ostanemo u njemu i dišemo kroz nekoliko udaha i izdaha.

Prilikom svakog izdisaja trudimo se da dublje uđemo u položaj okrećući se grudnim pojasom u stranu i na gore. Vježbom djelujemo na povećanje mobilnosti u grudnom dijelu. Ponavljamo je na obje strane 6-8 puta.

Prof. Tamara Ratković

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: