INSPIRATIVNO PISMO TALIJANSKOG UČITELJA KOJE JE NAPISAO SVOJIM UČENICIMA: Ovih 15 stvari radite ovo ljeto! Reviewed by admin on . Talijanski učitelj Cesare Cata na kraju ove školske godine odlučio se od svojih učenika oprostiti na najljepši mogući način. Napisao im je inspirativno pismo ko Talijanski učitelj Cesare Cata na kraju ove školske godine odlučio se od svojih učenika oprostiti na najljepši mogući način. Napisao im je inspirativno pismo ko Rating: 0

INSPIRATIVNO PISMO TALIJANSKOG UČITELJA KOJE JE NAPISAO SVOJIM UČENICIMA: Ovih 15 stvari radite ovo ljeto!

cc

Talijanski učitelj Cesare Cata na kraju ove školske godine odlučio se od svojih učenika oprostiti na najljepši mogući način. Napisao im je inspirativno pismo koje je objavio na Facebooku u kojem ih savjetuje kako provesti ljetne praznike. Post je ubrzo postao viralan, više od 10.620 ljudi ga je lajkalo, a kada ga pročitate bit će vam jasno i zašto.
U njemu učitelj potiče učenike da uživaju u ovom ljetu, iskoriste ga na najljepši mogući način te da uživaju u malim stvarima.

Cata kaže da je inspiraciju pronašao u legendarnom filmu ‘Društvo mrtvih pjesnika’ u profesoru Keatingu, glumio ga je Robin Williams, koji je bio inspiracija brojnim učenicima i profesorima svijeta. Ovo je popis 14 stvari koje učitelj Cata savjetuje svojim učenicima da naprave ovog ljeta.

1. Ponekad, ujutro, prošetajte obalom potpuno sami. Pogledajte kako se sunčeva svjetlost reflektira na vodi i razmišljajte o stvarima koje najviše volite. Budite sretni.

2. Pokušajte koristiti neke nove riječi koje smo naučili ove godine. Što ste više stvari u stanju izgovoriti, to ćete lakše doći do stvari o kojima ćete razmišljati, a što više razmišljate slobodniji ćete biti.

3. Čitajte koliko god možete, ali ne zato što morate. Čitajte jer ljeto potiče avanture i snove, a kad čitate, osjećat ćete se kao laste u letu. Čitajte jer to je najbolji oblik buntovništva koji imate (ako vam treba savjet, javite mi se).

4. Izbjegavajte stvari, situacije i ljude zbog kojih se osjećate prazno i negativno. Tražite stimulativne situacije i društvo koje vas obogaćuje, koje vas razumije i cijeni zbog onog što jeste.

5. Ako se osjećate tužno i uplašeno, ne brinite. Ljeto, kao i sva druga predivna stvar u životu, može vas zbuniti. Pokušajte voditi dnevnik i pišite kako se osjećate, a u rujnu, ako to želite, možemo ga zajedno pročitati.

6. Plešite, bez srama. Na plesnom podiju ili sami u svojoj sobi. Ljeto je ples i blesavo je ne sudjelovati.

7. Barem jednom pogledajte svitanje. Budite tihi i dišite, zatvorite oči i budite zahvalni.

8. Bavite se sportom.

9. Ako upoznate nekog tko vas očara, recite im to koliko god iskreno možete. Nije bitno razumije li vas. Ako vas ne razumije, nije vam suđeno, a ako jest, ljeto 2015. bit će zlatno vrijeme za vas (a ako ne upali, vratite se na broj 8).

10. Malo se vratite na bilješke s nastave. Usporedite stvari koje smo pročitali i naučili s onim što vam se dogodilo.

11. Budite sretni kao sunčeva svjetlost i neukrotivi poput mora.

12. Nemojte psovati. Uvijek budite pristojni i dobri.

13. Gledajte filmove (po mogućnost na engleskom), kako biste popravili svoje govorne vještine, ali ne dopustite da film završi s odjavnom špicom već ga ponovno proživite dok živite vlastito ljeto.

14. Preko dana ili tijekom noći sanjarite o tome kakav bi vaš život mogao i trebao biti. Tijekom ljeta, uvijek činite sve da izbjegnete odustajanje i sve što je u vašoj moći da slijedite svoje snove.

15. Budite dobri.

Cata je na kraju za HuffPost dao i nekoliko svojih filmskih prijedloga vezano za točku 13: “Breakfast at Tiffany’s,” “The Prince of Tides,” “The Notebook,” “One Day,” “The Bridges of Madison County” i “Shadowlands”.

Što se njegovog ljeta tiče, Cata će ga provesti pišući svoj prvi roman, pripremajući pet predstava za festival na čijem je čelu, a završit će i nekoliko eseja. No, ostavio je mjesta i za malo spontanosti.

Uglavnom, prvi je dan ljeta pa vidite hoće li vam Catina lista pomoći.

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: