Biljke pomažu, ali…. Budite oprezni s lijekovima iz vrta Reviewed by admin on . Stoljećima je liječenje biljem bio jedini oblik liječenja. Duboko je ukorijenjen u narodu i danas, kad je u ponudi sve i svašta, vrlo često upravo stari, "bakin Stoljećima je liječenje biljem bio jedini oblik liječenja. Duboko je ukorijenjen u narodu i danas, kad je u ponudi sve i svašta, vrlo često upravo stari, "bakin Rating: 0

Biljke pomažu, ali…. Budite oprezni s lijekovima iz vrta

biljke

Stoljećima je liječenje biljem bio jedini oblik liječenja.

Duboko je ukorijenjen u narodu i danas, kad je u ponudi sve i svašta, vrlo često upravo stari, “bakini” recepti i dalje su popularni.

Nove tehnologije i način komuniciranja društvenim mrežama doveli su do poplave različitih savjeta, recepata i sličnih pokušaja rješavanja lakših zdravstvenih tegoba.

Svaki zdravstveni radnik mora upozoriti da svaki lijek, što biljke neosporno mogu biti, ima svoje indikacije, nuspojave, interakcije, ali i kontraindikacije. Jednako tako, “sam svoj majstor” kad je zdravlje u pitanju, nije bas preporučeno, no, to je stvar je osobnog izbora. Pritom ipak svakako treba paziti da se koriste podaci relevantnih izvora.

Pacijenti koji u svojoj terapiji imaju lijekove uske terapijske širine(ciklosporin, varfarin, digoksin, teofilin, citostatici…) trebali bi biti posebno na oprezu i svako liječenje biljnim pripravcima detaljno prokomentirati sa stručnim osobama. Osim o interakciji između određenih lijekova i biljnih droga, računa se mora voditi i tome da biljne droge mogu biti i vrlo opasne – hepatotoksične, neurotoksične, nefrotoksične te mogu dovesti do alergijskih reakcija.

U široj javnosti malo je poznato da uporaba biljnih pripravaka i te kako može utjecati na rezultate laboratorijskih pretraga, a samim tim i do njihove interpretacije te dovesti do dodatnih nepotrebnih pretraga. Osim interferencije s analitičkim postupkom, vrlo često se prilikom laboratorijskih pretraga detektira neočekivana koncentracija lijeka, pojava teških metala, hematurija, proteinurija…

Kao zdravstveni radnik moram prije svega upozoriti na oprez sve koji na svoju ruku na ovaj način žele rješavati određene zdravstvene probleme.

Narodni recepti postoje stotine godina i za pojedina stanja lagano su, jeftino, dostupno i efikasno rješenje. No, živimo u uvjetima kontaminacije cijelog našeg planeta pa nekad netaknuta priroda to više nije. Zbog toga moramo biti svjesni da i naši “lijekovi iz vrta” nisu uvijek potrebne kvalitete.

Želimo li doista dobro svome zdravlju, kao i u svakom području, tako i u ovom, postojestručnjaci fitoterapeuti koji vam mogu pomoći savjetima, dakle izborom, oblikom, dozom, trajanjem takve terapije, eventualnim ograničenjima za primjenu. Forumi, blogovi i slično nisu dobar izbor. Iznimno je važno da nikad ne zaboravite obavijestiti svog liječnika o upotrebi biljnih pripravaka.

Obavijestite i nas u ljekarnama prilikom podizanja svojih lijekova. Dostupni smo i o ovim temama prilično dobro educirani.

Dokazan učinak

KAMILICA

Jedinstvena biljka izrazite arome, kamilica je prastari lijek. Dokazano je da ona smanjuje anksioznost, stres i napetost. Ima protuupalna, antibakterijska, umirujuća i antialerijska svojstva. Pomaže kod kolika, želučanih bolesti, prehlada. Piti umjerene količine, veće koncentracije mogu izazavti mučninu.

MAJČINA DUŠICA

Odličan začin i narodni lijek. Jak je antiseptik za dišne i urogenitalne organe. Čaj od ove biljke djeluje antibakterijski i spazmolitički, opušta grčeve. Koristi se i kod crijevnih i želučanih tegoba te kod proljeva. Pomaže kod migrene, reume… Osobe s bolesnom jetrom trebaju je izbjegavati.

BAZGA

Ova je biljka pravi zaštitnik imuniteta. Dvije šalice vrućeg čaja od cvijeta bazge dovoljne su da potaknu organizam na znojenje, pri čemu se izbacuju otrovi iz tijela i sprečava razvoj gripe i prehlade. Bobice bazge potiču razmjenu tvari u organizmu i djelotvorne su kod reumatskih bolesti i neuralgije.

KADULJA

Kraljica je među ljekovitim biljkama već stoljećima. Neizostavna je u kućnoj ljekarni. Pročišćava krv, pospješuje izlučivanje sluzi iz organa za disanje, djelotvorna je protiv upale crijeva, kod bolesti žuči, jetre. Ipak, ne pretjerivati s dnevnom količinom čaja od kadulje, posebno srčani bolesnici. (gr)

Narodni lijekovi nisu za hitna stanja

Moram istaknuti: narodne lijekove nemojte upotrebljavati u hitnim stanjima ili u akutnim fazama bolesti. Krenite liječniku i pokušajte se držati njegova savjeta. Nedovoljno poznavanje ljekovitih biljaka može dovesti do velikih pa i opasnih pogrešaka. Potrebno je znati da se neke ljekovite tvari određenih ljekovitih biljaka sušenjem potpuno raspadaju te se ljekovitost gubi ili bitno smanjuje (artičoka, ehinaceja). Iznimno je važno znati i način pripremanja jer određene ljekovite biljke, ako su nepravilno pripremljene, mogu izazvati i ozbiljnije zdravstvene probleme. Tako list kadulje koji se priprema prelijevanjem vruće vode nikako nije za unutarnju primjenu. Ovako pripremljena otopina lista kadulje izvrsna je kao pomoć kod problema u usnoj šupljini, neugodnog zadaha ili angine i ona se grglja. Čaj lista kadulje za unutarnju primjenu mora se, zato što sadrži tujon i kamfor, pripremati kao dekokt. Tako se jedna mala žlica lista kadulje prelije sa 2 dcl vode, zagrije do vrenja, pusti da vrije 5 minuta, nakon desetak minuta procijedi i pije 1- 2 puta dnevno tjedan dana. Ovako pripremljen čaj preporučuje se ženama u menopauzi za smanjivanje neugodnog znojenja, koristi se kod želučanih, crijevnih i žučnih tegoba. Nije za upotrebu kod djece, trudnica, dojilja i osoba s dijagnosticiranom epilepsijom.

Mr. pharm. Željka Barlović Ferenčak, Zdravstvena ustanova Ljekarna Bjelovar

vecernji.hr

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: