Antropolog otkriva: Moj susret s vuduom Reviewed by admin on . Jednom, prije mnogo godina, fondacija koja je sponzorirala moja istraživanja me je pozvala da im pomognem završiti jedan antropološki istraživački projekt na Ha Jednom, prije mnogo godina, fondacija koja je sponzorirala moja istraživanja me je pozvala da im pomognem završiti jedan antropološki istraživački projekt na Ha Rating: 0

Antropolog otkriva: Moj susret s vuduom

alberto villodoldo

Jednom, prije mnogo godina, fondacija koja je sponzorirala moja istraživanja me je pozvala da im pomognem završiti jedan antropološki istraživački projekt na Haitiju o vudu religiji. Otišao sam tamo i radio sa jednim lokalnim antropologom. Jednom smo pričali o vuduu. Rekao sam mu da to samo radi ako vjeruješ u to. Inače, vudu je jedan od najčudesnijih sistema iscjeljivanja na planeti! Ali njegovi praktičari “okreću strane”, ovisno tko ih angažira i zašto, tako da vudu može biti i vrlo zastrašujuća disciplina energetske manipulacije nad osobom. Haićani su odmalena odgajani kroz strah od vudua, da će ih ubiti, ozlijediti ili opsjesti. Čak se nitko se nije usuđivao spominjati ni ime haićanskog predsjednika François Duvaliera, kojeg su zvali “Papa Doc”. Spominjanje njegovog imena im je utjerivalo strah u kosti da će isprovocirati njegov bijes i osvetu na duhovnom nivou vudu magijom.

Taj antropolog je debatirao da vudu uvijek radi, bez obzira na naša vjerovanja, da je to energetski imprint. Raspravljao sam se s njim, žustro braneći svoje u uvjerenje o nužnosti vjerovanja u to da bi radilo. Predložio mi je okladu: on će pozvati vudu praktičara da radi na meni, na daljinu, a ja ću iskreno kazati osjećam li što. Pristao sam i odmah tada se obratio jednom seljaku par kuća niže. Razumio sam dovoljno francuskog jezika da razaznam kako mu govori: “Nemoj ga ozlijediti, samo ga nauči lekciju”.
Tog vikenda sam se vratio u Los Angeles na par dana. Pričao sam svojim kolegama o vuduu i zajedno smo s dozom podsmijeha komentirali to vjerovanje i strah haićana koji nema osnove. Bilo je sve u redu par dana, no u utorak sam osjetio neizdrživu bol u stomaku, strašan napadaj je to bio! Legao sam na kauč i htio pozvati hitnu. Taman da ću birati broj hitne, kad odjednom zazvoni telefon! Operaterka je rekla da je poziv iz Haitija, da li ga želim ga prihvatiti, pitala je. Da, rekao sam iskrivljena lica od boli. Javio se onaj antropolog: “Alberto, nismo stigli ništa učiniti preko vikenda, tek sada, da li nešto osjećaš?” Rekao sam mu: “Da! Molim te, štogod da radi, neka odmah prestane!”
Uskoro je bol nestala. O, da, jesam, išao sam ja sutradan u liječnika, naravno, radio pretrage, tražio tragove zatrovanja. Ali sve je bilo u redu.

Ehh, koliko li sam samo naučio o svojoj aroganciji! Bahatost zapadnjaka i podcjenjivanje energetskog rada je neizmjerna!

– Alberto Villoldo

Prijevod: Neno Lubich

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: