Pročistite auru svog doma od loše energije Reviewed by admin on . Naša uobičajena budna svijest stvarnost vidi kao fiksnu, a predmete u njoj kao izolirane jedne od drugih, no drevne kulture poput šamanskih donose drukčije uvid Naša uobičajena budna svijest stvarnost vidi kao fiksnu, a predmete u njoj kao izolirane jedne od drugih, no drevne kulture poput šamanskih donose drukčije uvid Rating: 0
You Are Here: Home » Život » Stanovanje » Pročistite auru svog doma od loše energije

Pročistite auru svog doma od loše energije

VODA

Naša uobičajena budna svijest stvarnost vidi kao fiksnu, a predmete u njoj kao izolirane jedne od drugih, no drevne kulture poput šamanskih donose drukčije uvide. Oni cjelokupnu stvarnost vide kao polje energije. Sve što postoji, i ljudi i životinje, drveće, planine, oblaci, rijeke i mora jesu samo vrtlozi energije. Na toj postavci baziraju se i različite alternativne tehnike energetskog pročišćenja doma jer je i naš životni prostor načinjen od mnoštva preklapajućih energetskih polja. Energetske vibracije prostora utječu na naše živote, a vrijedi i obrnuto.

Denise Linn, autorica knjige “Dom – moj posvećeni prostor”, tvrdi da svaka kuća posjeduje auru baš kao što je posjeduju i ljudi.

“Ta aura ovisi o fizičkom obliku i fizičkim stvarima u kući; emocionalnim oblicima – mislima koje se unutra zadržavaju; ali je također pod utjecajem prožimajućih spiritualnih energetskih polja oko samog doma”, tvrdi ona te nadalje objašnjava da baš kao što je tijelo manifestacija naših unutarnjih stanja tako je i dom u kojem živimo refleksija istih. “Kuća ne zrcali naša unutarnja stanja ništa manje nego što to čini tijelo”, zaključuje Linn.

Na temelju ovakvih i sličnih postavki razvijene su brojne tehnike, rituali i molitve, kojima se možemo bolje povezati s našim životnim prostorom, pročistiti “zaostale” energije u njemu te posljedično živjeti sretniji život. Iako se ove tehnike pojavljuju u različitim kulturama sve one ipak imaju i neke sličnosti. Naime, dobar dio njih se koristi s osnovna četiri elementa: zrakom, vatrom, vodom i zemljom.

Ako osjećate da u vašem domu prevladavaju “loše” energije koje vas koče i iscrpljuju umjesto da u njemu “punite baterije”, možda je jedno od rješenja energetsko čišćenje doma. Denise Linn u spomenutom priručniku nudi neka od mogućih rješenja no, daleko da je ona jedini autor koji se bavi ovim područjem, stoga smo za potrebe ovoga teksta napravili kompilaciju različitih pristupa nastojeći strukturu postupka učiniti što jednostavnijom kako bismo pružili opći uvid. Evo mogućeg načina:

Svi autori se slažu u jednome, a to je da prije nego se upustite u energetsko čišćenje doma, potrebno je dobro fizički očistiti prostor. To znači da ne možete pobjeći od usisavanja, pranja prozora i ribanja zahodske školjke ako želite živjeti u dobro energiziranom domu. Idealno bi bilo i izbaciti sve ono što vam više ne koristi, poput stare odjeće koju ne nosite ili predmete koje ne upotrebljavate. Oni također uzrokuju zastoj energije što posljedično može imati različite zastoje u svakodnevnom životu. Ne budite škrtica, ne glumite hrčka. Sve što vam je viška poklonite onima kojima je potrebno, a sve što je neupotrebljivo i ne može se reciklirati, bacite.

Prije energetskog pročišćenja prostora potrebno je pročistiti i samoga sebe stoga je važno otuširati se neposredno prije ili, još bolje, leći u kupku. Na taj način se možemo bolje povezati i sa elementom vode koji ćemo koristiti u energetskom čišćenju doma. Također, važno je odjenuti čistu i prozračnu odjeću.

Neki autori preporučuju da se prije postupka “uzemljimo” jer rad s energijama u prostoru može biti zahtjevan. “Uzemljenje” se može raditi na različite načine, a jedan od zanimljivijih se postiže kroz meditaciju “Drvo života”. Potrebno je udobno se smjestiti na stolicu ili sjesti na pod te duboko disati. Zamislite zatim da je vaša kičma stup drveta čije korijenje ide duboko u zemlju te da kroz njega primate energiju Majke Zemlje. Ta se energija penje kroz korijenje do trupa drveta, a potom kroz glavu (krunsku čakru) do vaših grana i lišća. Energiju je zatim potrebno poslati natrag u zemlju te zahvaliti Majci na njezinim darovima.

Proces energetskog čišćenja doma možete napraviti sami, ali možete uključiti i druge članove obitelji. Postupak možete započeti molitvom u skladu s vašim uvjerenjima i tradicijom kojoj pripadate tražeći blagoslove i jasno izričući namjeru svog postupka, a to je pročišćenje zaostale i negativne energije da bi se prostor ustupio pozitivnoj, svježoj energiji. Potom, u središnjem dijelu životnog prostora, na primjer u dnevnom boravku, možete zapaliti bijelu svijeću, uz ove riječi: „Neka božanska svjetlost ispuni moj dom.“ Zatim vizualizirajte kako se valovi pozitivne energije i svjetlosti šire prostorom.

Među osnovne energetske pročišćivače spadaju sol i voda. Sol predstavlja element zemlje. Tri prstohvata soli valja staviti u posudu s vodom, najbolje izvorskom ali poslužit će i ona iz slavine, čime smo povezali ova dva elementa. Pri tome možemo izgovoriti riječi poput: “Neka ova sol i voda očiste i blagoslove moj dom. Neka otjeraju svu lošu energiju tako da moj dom bude ispunjen samo pozitivnom energijom.“

Pripremite i grančicu nekog drveta jer ćete njome škropiti vodu po prostoriji krećući se kružno od istoka preko juga i zapada do sjevera. Poškropite prema svakoj strani svijeta govoreći: „Sol i voda, unutarnje i vanjsko, pročistite!“ Isto napravite u svakoj prostoriji doma.

Ovisno o vašim potrebama možete odabrati neku posebnu vrstu biljke za škropljenje. Svaka biljka nosi određenu energiju. Ako su energije u prostoriji jako teške, kao na primjer, nakon bolesti, dobro je odabrati borovu grančicu, cedar nosi mekšu energiju i koristi se ako se žele pročistiti duhovne energije. Ružmarin je, pak, koristan za rastjerivanje noćnih mora te za zaštitu, kadulja donosi energiju mudrosti, iscjeljenja i prosperiteta, ruža je povezana s energijom ljubavi, ljepote, zaštite i sreće, jasmin je dobar za energiju ljubavi, ali i novca i lijepih snova, lavanda donosi energiju zdravlja, mira, pročišćenja i ljubavi itd.

Nakon što ste dom pročistili elementima vode i zemlje, slijedi pročišćenje pomoću preostala dva elementa, a to su vatra i zrak. Za to će nam poslužiti mirisni štapići jer ih oni objedinjuju. Postupak je isti kao i kod pročišćenja sa solju i vodom. Također, ovisno o željama možete obratiti pažnju na vrstu mirisnog štapića. Na primjer, ylang-ylang je koristan za prizivanje energije ljubavi, mira, seksualnosti i ozdravljenja, pačuli donosi energiju novca, fizičke energije, atraktivnosti, seksa, sandalovina će, pak, prizvati energiju spiritualnosti, meditacije, ozdravljenja itd.

Osim ova četiri elementa mnogi praktikanti energetskog pročišćavanja u svom radu koriste i zvuk za energiziranje doma. To je moguće postići uporabom bilo kojeg instrumenta, a obično se koriste zvona, šuškalice i bubnjevi, no ako vam ništa od toga nije na raspolaganju, poslužit će i pljeskanje dlana o dlan.

Prilikom stvaranja zvuka u prostoriji potrebno je osjetiti kako zvuk vibrira u nama, odnosno zamisliti kako zvuk proizlazi iz nas samih, kako postajemo jedno s njim. Proces započinjemo tako što stanemo u sredinu sobe, jednom zazvonimo, ako koristimo zvono i pažljivo osluškujemo zvuk.

Potom se krećemo od istoka u smjeru kazaljke na satu i zalazimo u svaki kutak te proizvodimo zvukove. Negativna energija ima tendenciju skupljanja u kutovima sobe, pod krevetima, ispod polica, ormara i sličnim manje dostupnim mjestima pa ćemo baš na tim točkama zvukom “razbijati” zaostalu energiju.

Od svih instrumenata najmoćnu energetsku vrijednost imaju šamanski bubnjevi jer oni, vjeruje se, posjeduju moć da trenutno pokrenu energiju. Šamanski bubanj i štapić (batić) kojim se po njemu udara, predstavljaju spoj muške i ženske energije, pa svakim udarcem usklađujemo ove energije kako u nama samima tako i u prostoru.

Za kraj ćemo se vratiti bijeloj svijeći koju smo na početku rituala pročišćenja zapalili, sjest ćemo ispred nje i ponovno vizualizirati kako se božanska energija u valovima širi iz plamena po našem domu. Ta energija ujedno služi i kao štit koji sprječava da sve ono negativno uđe u naš dom. Zatim ćemo zahvaliti božanskoj energiji, ugasiti svijeću i provesti nekoliko trenutaka u meditaciji.

Ovo je, dakako, tek jedan od mogućih načina kako napraviti ritual energetskog pročišćenja, a samo je mašta granica. Najbolje je slijedite vlastitu intuiciju, prilagodite postupak sebi tako da vam svaki korak bude ugodan. Ono što je važno jest naša namjera da dom napravimo svetim mjestom, a kako to točno napraviti, izaberite sami.

SINIŠA JOVIĆ

Slobodnadalmacija.hr

 

 

Leave a Comment