10 savjeta za duhovni razvoj

Duhovni razvoj je proces odbacivanja naših krivih i nerealnih koncepata, misli, uvjerenja i ideja, te postajanja svjesnijim našeg unutarnjeg bića. Taj proces sve više otkriva “unutarnji duh” koji je uvijek prisutan, ali skriven iza ego-osobnosti.

Duhovni razvoj je od iznimne važnosti za svakoga, a ne samo za ljude koji traže duhovno prosvjetljejne i odlučuju se na život na dalekim i odbačenim mjestima. Duhovni razvoj je osnova za bolji i skladniji život svakoga, život bez pritiska, strahova i zabrinutosti.
Otkrivanjem toga tko smo zapravo, drukčije pristupamo životu. Učimo se ne-dopuštati vanjskim okolnostima da utječu na naše unutrašnje biće i stanje uma. Pribrani smo i nevezani te razvijamo unutarnju moć i snagu – sve korisne i važne alate.

Duhovni razvoj nije sredstvo za bježanje od obaveza, opravdanje za čudno ponašanje ili, pak, postajanje ne-praktične osobe. To je metoda rasta kojom postajemo jači i sretniji, te kojom postajemo odgovornija osoba.
Možete se kretati putem duhovnog razvoja, a u isto vrijeme živjeti život kakav žive i svi ostali. Ne morate živjeti samotnim životom na nekom udaljenom mjestu. Možete podizati obitelj, raditi ili voditi biznis, a opet u isto vrijeme vježbati na unutarnjem razvoju.
Usklađeni život zahtjeva da se ne brinemo samo o potrebama tijela, osjećaja i uma, već i o potrebama duha, a to je smisao duhovnog razvoja.

U nastavku navodim 10 praktičnih savjeta za duhovni razvoj:

– Čitajte duhovne i inspirirajuće knjige. Razmišljajte o tome što čitate i probajte saznati kako možete upotrijebiti te informacije u svom životu.
– Meditirajte svaki dan barem 15 minuta. Ako ne znate kako meditirati, jednostavno je naći knjige, web stranice ili učitelje koji vas mogu naučiti meditirati.
– Naučite kako stišati svoj um kroz vježbe koncentracije i meditaciju.
– Prihvatite činjenicu da ste vi duh sa fizičkim tijelom, ne fizičko tijelo sa duhom. Ako stvarno možete prihvatiti tu ideju, promijenit će se vaš stav prema mnogim stvarima u životu.
– Često gledajte u sebe i u svoj um i pokušajte pronaći što vas čini svjesnima i živima.
– Razmišljajte pozitivno. Ako se zateknete kako razmišljate negativno, odmah počnite razmišljati pozitivno. Kontrolirajte ono što vam ulazi u um. Otvorite vrata pozitivnosti i zatvorite ih za negativnosti.
– Razvijte naviku sreće tako što ćete uvijek gledati na pozitivnu stranu života i što ćete nastojati biti sretni. Sreća dolazi iznutra. Nemojte dopustiti da vaše vanjske okolnosti određuju vašu sreću.
– Često vježbajte svoju snagu volje i sposobnost donošenja odluka. To vas ojačava i daje vam kontrolu nad umom.
– Zahvalite svemiru na svemu što dobijete.
– Razvijte toleranciju, strpljivost, takt i obzirnost prema drugima.
– Duhovni razvoj je pravo svakoga. To je ključ za život pun sreće i miran um, te manifestaciju ogromne moći unutarnjeg duha. Taj duh je jednako prisutan i kod “materijalnih” osoba kao i kod “duhovih” osoba. Razina manifestacije duhovnosti ovisi o tome koliko je duh blizu površine, te koliko je pokriven i skriven, mislima, vjerovanjima i negativnim navikama.

– Remez Sasson