Ova biljka donosi sreću u svaki dom – a to joj govori i ime! Reviewed by admin on . Kućna sreća (latinski naziv- Helxine soleirolii) je biljka za koju se vjeruje da donosi sreću i veselje u dom u kome se uzgaja. Može biti i originalan poklon, k Kućna sreća (latinski naziv- Helxine soleirolii) je biljka za koju se vjeruje da donosi sreću i veselje u dom u kome se uzgaja. Može biti i originalan poklon, k Rating: 0
You Are Here: Home » Život » Stanovanje » Ova biljka donosi sreću u svaki dom – a to joj govori i ime!

Ova biljka donosi sreću u svaki dom – a to joj govori i ime!

kućna sreća

Kućna sreća (latinski naziv- Helxine soleirolii) je biljka za koju se vjeruje da donosi sreću i veselje u dom u kome se uzgaja. Može biti i originalan poklon, koji jasno poručuje koliko sreće i radosti želimo osobi kojoj je darujemo. Feng Shui filozofija tvrdi da ova biljka potiče protok pozitivne energije.

Iako podsjeća na mahovinu, ovo cvieće krase još sitni, gusti, okrugli zeleni listovi. Kućna sreća raste u vidu malog grma. Potječe sa Sardinije i nije zahtjevna za održavanje.

Njega kućne sreće podrazumijeva nekoliko osnovnih pravila. Traži sunčevu svjetlost, ali bez direktnog izlaganja jakim sunčevim zracima. Lijepo će napredovati na blago sjenovitim mestima, pa, ako je držite u kući, izaberite za kućnu sreću mesto u unutrašnjosti prozora koji gleda na sjever.

Temperatura koja joj je ugodna je u rasponu od 10 do 24 stupnjeva.
Zalijevanje: Kućna sreća traži redovno zalijevanje ali ne i preobilno da korijen ne bi počeo truliti. Pazite da ne kvasite listiće, već samo zemlju. Listove možete s vremena na vrijeme fajtati mlakom odstajalom vodom.

Presađivanje nije neophodno

Kućna sreća ne zahtijeva presađivanje. Riječ je o biljci koja poprima vid malog grma, kojoj ne treba mnogo prostora. Dostigne obično visinu od oko 18 cm. Korijen je slabašan pa mu stoga ne treba sađenje u veće posude.

Razmnožavanje i rezidba

Da biste postigli željeni i lijep oblik biljke, na proljeće joj možete orezati vrhove. Upravo te odsječene izdanke upotrijebite za razmnožavanje kućne sreće. S većih biljaka, obavezno redovno potkrešite neposlušne uzdanke.

Reznice, odnosno vrhove treba samo zabosti u miješavinu peska i treseta, i uz redovno zalijevanje, brzo će pustiti žilice.

Razmnožavanje možete obaviti i na drugi način: iskopajte žlicom jedan dio odrasle biljke i posadite ga u posudu sa zemljom. Ako posuduu potom držite na hladnom i vlažnom mjestu – nova kućna sreća ubrzo će početi bujati i ispunjavati posudu.

Šarm jednostavnosti

Prednost uzgajanja Kućne sreće je u tome što su njeni bujni listići sami po sebi dovoljan ukras, mada se ova biljka često kombinira i s drugim cvijećem.
Možete je iskombinirati s nekom biljkom koja cvjeta, tako što će Kućna sreća biti zelena baza – podloga za dekoraciju.

IMG_7952

Kućna sreća i njen uzgoj u vrtu

Ukoliko želite kućnu sreću uzgajati u vrtu – za to su ipak najpogodnije žardinjere. Postavite ih pored ivica, stazica u vrtu, ili pored vrata i ograde.

Posebno će u vrtu izgledati dekorativno kada kućne sreće kombinirate sa cvjetnicama.

Osim u žardinjerama i loncima, kućnu sreću nerijetko mnogi u vrtu drže kao travu – upravo zbog prelijepih sitnih listića. Lako će i brzo širenjem po podlozi formirati lijepi zeleni pokrivač i za to joj ne treba mnogo bogate zemlje.
Ipak znajte da temperature koje su niže od 7 stupnjeva, kućna sreća u vrtu neće lako podnijeti. Ako su u žardinjerama, kada je hladno, unesite ih unutra.

Kućna sreća je biljka koja više od otvorenog prostora, voli toplinu doma. Zimi je potrebno držati je u toplijem prostoru s dovoljno svjetla.

Ako je zimi ostavite u vrtu, izmrznuće, ali postoje velike šanse da će s prvim proljetnim sunčevim zracima potjerati nove uzdanke i početi se razvijati i puštati zelene listiće.

Trebalo bi spomenuti još jednu biljku koja je poznata također pod imenom Kućna sreća, latinski naziv: Nertera Granadensis. Zovu je još i koraljna mahovina. Ova biljka formira lijepi zeleni tepih po kome su posute narančaste bobice, svježe i preko zime, a posebno je lijepa i kada cvjeta – u proljeće ili početkom ljeta, žutim ili bijelim sitnim cvjetovima.
Potječe s Novog Zelanda. U pitanju je zeljasta grmolika višegodišnja biljka, kojoj prijaju kućni uvjeti uzgajanja, svjetlost i toplina.

Nju možete razmnožiti u proljeće dijeljenjem korijena ili sjemenom. Sjeme se dobiva iz narandčastih bobica. Osušite ih potpuno, pa tek onda uzmite sjemenke koje možete posijati.
U vrtu se ipak uzgaja kao jednogodišnja biljka.

Izvor: zdravljeipriroda.com/ www.my-garden-of-flowers.blogspot.com

 

 

 

 

Leave a Comment