Zakon uspjeha Reviewed by admin on . Postoji li moć koja može otkriti skrivene zlatne žile i razotkriti blago o kakvom nikada nismo ni sanjali? Postoji li sila koju možemo prizvati da nam podari zd Postoji li moć koja može otkriti skrivene zlatne žile i razotkriti blago o kakvom nikada nismo ni sanjali? Postoji li sila koju možemo prizvati da nam podari zd Rating: 0

Zakon uspjeha

uspjeh

Postoji li moć koja može otkriti skrivene zlatne žile i razotkriti blago o kakvom nikada nismo ni sanjali? Postoji li sila koju možemo prizvati da nam podari zdravlje, sreću i duhovno prosvjetljenje? Sveci i mudaci Indije uče da takva moć zaista postoji. Oni su pokazali efikasnost principa istine, koji će raditi i za vas budete li im za to pružili istinsku priliku.

Vaš uspjeh u životu ne ovisi isključivo o vašoj sposobnosti i izvježbanosti; ovisi isto tako i o odlučnosti kojom koristite mogućnosti koje vam se nude. A te mogućnosti u životu ne dolaze slučajno, one su stvorene. Vi sami ste ih, da li sada ili u prošlosti (uključujući i prijašnje živote), stvorili. Obzirom da ste ih zaradili, iskoristite ih na najbolji mogući način.

Budete li koristili sva raspoloživa izvanjska sredstva, zajedno sa svojim urođenim sposobnostima, kako biste prevazišli svaku prepreku na svom putu, razvit ćete moć koju vam je Bog podario – neograničenu moć koja dolazi iz najunutarnjijeg dijela vašeg bića. Svi vi posjedujete snagu misli i snagu volje. Iskoristite do kraja te božanske darove!

Snaga misli

Vi odražavate uspjeh ili neuspjeh sukladno vašem uobičajenom načinu razmišljanja. Što je u vama snažnije – misli o uspjehu ili misli o neuspjehu? Ako je vaš um uobičajeno usmjeren k negativnim stanjima, neće biti dovoljna tek povremena pozitivna misao da bi privukla uspjeh. No, ako su vaše misli ispravne, postići ćete svoj cilj makar vam se činilo da ste okruženi tamom.

Jedino ste vi sami odgovorni za sebe., Nitko drugi neće moći odgovarati za vaša djela kada dođe vrijeme konačnog obračuna. Vaš zadatak u svijetu – na koji vas je postavila vaša karma, vaša vlastita prošla aktivnost – može ispuniti tek jedna osoba – vi sami. A vaš se rad može nazvati „uspjehom“ tek kada na bilo koji način služi vašim bližnjima.

Nemojte neprestano preturati po nekom problemu. Pustite da malo otpočine i možda će se vremenom sam riješiti; ali pazite da se vi ne odmarate sve dok je vaša diskriminacija izgubljena. Te periode mira koristite da uronite duboko u mirno područje svog unutarnjeg Bića. Usklađeni sa svojom dušom, bit ćete u stanju ispravno gledati na sve što radite; a ako su vaše misli ili djela zastranili, moći ćete ih ponovo ispraviti. Ta moć božanskog sklada postiže se vježbom i trudom.

Volja je pokretač

Da biste postigli uspjeh, zajedno s pozitivnim mislima trebali biste koristiti svoju snagu volje i neprestano biti aktivni. Svaka izvanjska manifestacija rezultat je volje, no ta se snaga ne koristi uvijek svjesno. Postoji mehanička volja i svjesna volja. Pokretačka snaga svih vaših moći je htijenje, ili snaga volje. Bez nje vi ne možete hodati, govoriti, raditi, misliti, osjećati. Stoga je snaga volje izvor svih vaših aktivnosti. (Kad ne biste htjeli koristiti tu energiju, morali biste biti potpuno neaktivni, kako fizički, tako i mentalno. Čak i kad pomaknete ruku, vi koristite snagu volje. Nemoguće je živjeti bez korištenja te sile.)

Mehanička volja je nesvjesno korištenje snage volje. Svjesna volja je životna sila koja prati odlučnost i napor, dinamo koji se mora mudro usmjeriti. Dok se vježbate u korištenju svjesne, a ne mehaničke volje, morate biti sigurni da snagu svoje volje koristire konstruktivno, a ne u negativne svrhe ili za beskorisno sticanje.

Da biste razvili dinamičnu snagu volje čvrsto odlučite da ćete uraditi neke stvari za koje ste mislili da niste sposobni. Isprva neka to budu jednostavni zadaci.Kako vaše samopouzdanje bude jačalo, a vaša volja postajala dinamičnija, možete si postaviti i neke teže ciljeve. Budite sigurni da je vaš izbor zaista ispravan, a tada odbijte priznati neuspjeh. Posvetite svu svoju snagu volje tom jednom cilju; nemojte rasipati svoje energije i nemojte ostavljati stvari napola dovršene da biste započeli nešto novo.

Sami možete kontrolirati sudbinu

Um je kreator svega. Stoga biste ga trebali voditi da stvara samo dobro. Ako se uhvatite određene zamisli s dinamičnom snagom volje, ona će najzad poprimiti opipljivu, materijalnu formu. Kada postignete da svoju volju koristite uvijek u konstruktivne svrhe, vi postajete upravitelj svoje sudbine.

Upravo sam spomenuo tri važna načina da svoju volju učinite dinamičnom: (1) odaberite neki jednostavni zadatak ili cilj koji niste dosad postigli i čvrsto odlučite da ćete sada uspjeti; (2) budite sigurni da je ono što ste izabrali konstruktivno i izvedljivo, a tada odbijte čak i razmišljati o neuspjehu; (3) koncentrirajte se na taj jedan cilj, koristeći sve svoje sposobnosti i sve prilike da biste ga postigli.

No, morate uvijek biti sigurni, u onom najmirnijem dijelu svog unutarnjeg Bića, da je ono što želite zaista ispravno za vas i da je u skladu s Božjom voljom. Tada možete upotrijebiti svu snagu svoje volje da biste ostvarili svoj cilj; zadržavajući svoj um, međutum, stalno usmjeren na misao o Bogu – Izvoru svih moći i svih dostignuća.

Strah iscrpljuje životnu energiju

Ljudski je mozak skladište životne energije. Ta je energija neprestano zaposlena mišićnim pokretima: radom srca, pluća, dijafragme; u staničnom metabolizmu i kemizmu krvi; u radu nervnog sistema. Pored toga, ogromna količina životne energije troši se u procesima misli, osjećaja i htijenja.

Strah iscrpljuje životnu energiju; on je jedan od najvećih neprijatelja dinamične snage volje. Strah uzrokuje da se životna sila, koja inače postojano struji kroz živce, iscrpi, a živci postaju kao paralizirani; vitalnost cijelog tijela time je umanjena. Strah vam ne pomaže da pobjegnete od predmeta straha; on samo slabi vašu snagu volje. Strah uzrokuje da mozak šalje poruke „kočenja“ svim tjelesnim organima. On steže srce, koči probavne funkcije te uzrokuje mnoge druge fizičke smetnje. Kada svoju svjesnost usmjerite na Boga, nećete imati nikakvih strahova; svaka će prepreka biti savladana hrabrošću i vjerom.

„Želja“ je težnja bez energije. Poslije želje može doći „namjera“ – plan da se nešto učini, da bi se ispunila želja ili težnja. No, „volja“ znači: „Radit ću sve dok ne ostvarim svoju želju.“ Kada vježbate svoju snagu volje vi oslobađate snagu životne energije – što se ne događa kada samo pasivno želite nešto postići.

Neuspjesi trebaju potaći odlučnost

Čak i neuspjesi trebaju djelovati kao stimulans vašoj snazi volje i materijalnom i duhovnom razvitku. Kad ne uspijete u nekom pothvatu, od velike će pomoći biti da analizirate svaki pojedini korak, kako biste otklonili svaku mogućnost da ponovite iste greške u budućnosti.

Sezona neuspjeha je najpogodnije vrijeme da se posije sjeme uspjeha. Makar vas žrvanj okolnosti samljeo u prah, držite glavu i dalje uspravno. Uvijek pokušajte još jednom, ma koliko puta da ste promašili. Borite se dalje i onda kada mislite da više ne možete, ili kad ste već pomislili da ste učinili najbolje što ste mogli, ili sve dok se vaši napori ne okrune uspjehom. Jedan će vam primjer to pojasniti.

  1. i B. su se međusobno tukli. Nakon dugo vremena A. kaže u sebi: „Ne mogu više.“ No, B. pomisli: „Još samo jedan udarac“ i zada ga, a na pod se sruši A. Morate biti upravo takvi; dati još posljednji udarac. Upotrijebite tu nepobjedivu snagu volje da biste savladali sve poteškoće u životu.

Novi napori nakon neuspjeha donijet će vam istinski rast. No, oni moraju biti dobro planirani i vođeni sve budnijom pažnjom i dinamičnom snagom volje.

Recimo da ste dosad bili neuspješni. Bilo bi glupo odustati od daljnje borbe, prihvaćajući neuspjeh kao presudu „sudbine“. Bolje je umrijeti boreći se nego napustiti sve napore dokle god još uvijek postoji neka mogućnost da se postigne više; jer čak i kada stigne smrt, vaša se borba uskoro mora obnoviti u drugom životu. Uspjeh ili neuspjeh je rezultat onoga što ste uradili u prošlosti plus onoga što činite sada. Stoga biste trebali poticatisve misli o uspjehu koje ste imali u prošlim životima dogod se one ne obnove i ne nadjačaju utjecaj sklonosti k neuspjehu u sadašnjem životu.

Uspješna se osoba možda morala boriti s mnogo ozbiljnijim poteškoćama nego onaj tko nije uspio, no ona je sebe natjerala da odbaci svaku pomisao na neuspjeh. Morali biste prenijeti svoju pažnju s neuspjeha na uspjeh, sa zabrinutosti na smirenost, s mentalnog lutanja na koncentraciju, s uznemirenosti na mir i s mira na božansko blaženstvo koje se nalazi u vama. Kada dostignete to stanje Samorealizacije svrha vašeg života bit će veličanstveno ispunjena.

Potreba za samoanalizom

Još jedna tajna napretka je samoanaliza. Introspekcija je ogledalo u kom se ogledaju svi zakutci vašeg uma koji bi inače ostali skriveni od pogleda. Utvrdite svoje neuspjehe, kao i svoje dobre i loše sklonosti. Analizirajte se onakvi kakvi jeste, kakvi biste željeli biti i koji vas nedostaci spriječavaju da to stvarno i postignete.

Odlučite koji je vaš istinski zadatak – vaša misija u životu. Nastojte da postanete onakvi kakvi biste trebali biti i kakvi biste željeli biti. Budete li usmjeravali svoj um na Boga i usklađivali se s Njegovom voljom, sve više i više ćete napredovati na svom putu.

Naša temeljna zadaća jest da pronađete svoj put natrag do Boga, no isto tako imate i određeni zadatak u izvanjskom svijetu. Snaga volje, u kombinaciji s poduzetnošću, pomići će vam da prepoznate i ispunite taj zadatak.

Stvaralačka snaga poduzetnosti

Što je to poduzetnost? To je stvaralačka sposobnost u vama, iskra Vječnog Stvaraoca. Ona vam može dati snagu da stvorite nešto što nitko prije vas nije stvorio.  Ona vas potiče da činite stvari na nov način.Postignuća poduzetne osobe mogu biti spektakularna poput meteora. Naizgled stvarajući nešto iz ničega, ona dokazuje da nemoguće može postati moguće kad se upotrijebi velika inventivna snaga Duha.

Poduzetnost vam omogućava da stanete na vlastite noge, slobodni i neovisni. To je jedna od značajki uspjeha.

U svakom čovjeku vidi sliku Boga

Mnogi svoje osobne greške opravdavaju, istovremeno oštro osuđujući tuđe. Takav bismo stav trebali upravo obrnuti, opravdavajući tuđe nedostatke, a oštro preispitujući svoje vlastite.

Ponekad se ukaže potreba da analiziamo druge ljude; u tom je slučaju veoma važno zapamtiti da svoj um moramo zadržati nepristrasnim. Um oslobođen predrasuda je poput čistog ogledala, čvrst i jasan, a ne kolebljiv uslijed nepromišljenog prosuđivanja. Takvo ogledalo odražavat će neiskrivljenu sliku svake osobe koja se u njemu ogleda.

Naučite vidjeti Boga u svim ljudima, bez obzira na njihovu rasu i njihova vjerovanja. Božansku ljubav spoznat ćete tek kada počnete osjećati svoje jedinstvo sa svakim ljudskim bićem, nikako prije. U uzajamnom služenju mi zaboravljamo svoje sićušno ja i na tren spoznajemo jedno neizmjerno Ja, Duh koji ujedinjuje sve ljude.

Navike misli upravljaju životom

Uspjeh je pospješen ili usporen osobnim navikama.

Vašim životom ne upravljaju toliko vaša prolazna nadahnuća ili briljantne ideje, koliko svakodnevne mentalne navike. Način razmišljanja je mentalni magnet koji k vama privlači određene stvari, ljude i uvjete. Dobre mentalne navike omogućuju vam da privučete blagodati i dobre prilike. Loše vas navike odvlače do materijalističkih osoba i nepovoljne okoline.

Oslabite svoju lošu naviku time da izbjegavate sve što je izaziva ili potiče, ali se ne smijete koncentrirati na nju u svom nastojanju da je izbjegnete. Tada preusmjerite svoj um k nekoj dobroj navici i ustrajno je njegujte sve dok ne postane neodvojiv dio vašeg bića.

U nama postoje dvije sile koje se međusobno bore. Jedna nam kaže da učinimo stvari koje ne bismo smjeli, a druga nas nagovara da činimo ono što bismo trebali, a što se čini teškim. Jedan je glas zla, drugi glas dobra, ili Božji glas.

Kroz svakodnevne teške lekcije ponekad možete vidjeti da loše navike njeguju stablo neiscrpnih materijalnih želja, dok dobre navike njeguju stablo duhovnih težnji. Svoje napore biste trebali svakim danom sve više usmjeravati prema uspješnom rastu duhovnog stabla, kako biste jednog dana mogli sakupiti zrelo voće Samorealizacije.

Ukoliko ste sposobni osloboditi se svih loših navika i ukoliko ste u stanju činiti dobro zato što to želite, a ne samo zato što zlo donosi patnju, tada se može reći da istinski napredujete u Duhu.

Tek kada odbacite svoje loše navike postajete zaista slobodan čovjek. Sve dok ne postanete istinski gospodar, sposoban narediti sebi da čini stvari koje bi trebao činiti, iako to možda ne želi, vi niste oslobođena duša. U toj snazi samokontrole leži sjeme vječne slobode.

Spomenuo sam nekoliko važnih značajki uspjeha – pozitivne misli, dinamična volja, samoanaliza, poduzetnost i samokontrola. Mnoge popularne knjige naglašavaju jednu ili više od tih značajki, no one propuštaju naglasiti značaj Božanske Moći koja stoji iza njih. Usklađenost s Božanskom Voljom je najvažniji faktor privlačenja uspjeha.

Božanska je Volja snaga koja pokreće kozmos i sve u njemu. Božja je volja bila ta koja je raspršila zvijezde svemirom. Njegova je volja ta koja drži planete u njihovim orbitama i koja upravlja ciklusima rpđenja, rasta i raspadanja svih oblika života.

Snaga Božanske Volje

Božanska Volja nema granica; ona djeluje kroz zakone znane i neznane, prirodne i prividno čudesne. Ona može izmijeniti tijek sudbine, probuditi mrtve, oboriti planine u more i stvoriti nove sunčeve sustave.

Čovjek, kao slika Boga, posjeduje u sebi tu svepostižuću snagu volje. Najuzvišenija obaveza čovjeka jest ispravnom meditacijom otkriti kako biti u skladu s Božanskom Voljom.

Vođena zabludom, ljudska nas volja može odvesti na krivi put; no, vođena mudrošću, ona se usklađuje s Božjom Voljom. Božji plan za nas često nam postaje skriven zbog raznih životnih sukoba, tako da gubimo ono unutarnje vodstvo koje bi nas spasilo od bezdana bijede.

Isus je rekao: „Neka bude volja Tvoja.“ Kada čovjek svoju volju uskladi s Božjom, vođenom mudrošću, on tada koristi Božansku Volju. Ispravnim tehnikama meditacije, razvijenim od drevnih insdijskih mudraca, svi ljudi mogu postići savršeni sklad s voljom Nebeskog Oca.

Iz Oceana obilja

Kao što sve snage leže u Njegovoj Volji, tako i svi duhovni i materijalni darovi proističu iz Njegovog bezgraničnog obilja. Da biste mogli primiti Njegove darove iz svog uma morate iskorijeniti sve misli o ograničenjima i siromaštvu. Univerzalni Um je savršen i ne poznaje nedostatke; da biste mogli primiti tu neprekidnu rijeku, morate u svom umu održavati svjesnost obilja. Čak i ako ne znate otkuda će doći sljedeći dolar, ne smijete se prepustiti zabrinutosti. Kada vi činite svoj dio posla i oslanjate se na Boga, da On učini svoj, otkrit ćete da vam neke tajanstvene sile priskaču u pomoć i da se vaše konstruktivne želje uskoro ostvaruju. To povjerenje i svjesnost obilja postižu se meditacijom.

Kako je Bog izvor svih mentalnih moći, mira i napretka, nemojte prvo željeti i činiti, već prvo kontaktirajte Boga. Tako ćete omogućiti svojoj volji i djelovanju da postignu najviše ciljeve. Kao što ne možete prenositi poruke preko pokvarenog mikrofona, tako ne možete slati ni svoje molitve kroz mentalni mikrofon čiji je rad poremećen nemirnim mislima. Dubokom smirenošću trebali biste popraviti svoj umni mikrofon i povećati prijemčivost svoje intuicije. Na taj ćete način biti u mogućnosti uspješno kontaktirati s Njim i primati Njegove odgovore.

Meditacija

Kada ste popravili svoj mentalni radio i smireno se uskladili s konstruktivnim vibracijama, na koji ih način možete iskoristiti da bi pronašli Boga? Odgovor leži u ispravnoj metodi meditacije.

Snagom koncentracije i meditacije možete usmjeriti neizmjernu snagu svog uma prema ispunjenju onoga što želite, čuvajući sva vrata koja vode prema neuspjehu. Svi uspješni ljudi posvećuju mnogo vremena dubokoj koncentraciji. Oni mogu zaroniti duboko u svoje umove i tamo pronaći prava rješenja za probleme koji su im se ispriječili na putu. Naučite li kako da svoju pažnju povučete od svih predmeta smetnji i da je usmjerite u jednu točku koncentracije, i vi ćete znati kako da voljno privučete sve ono što vam je potrebno.

Prije no preduzmete neku važnu akciju, sjednite u tišini, smirite svoja osjetila i misli i duboko meditirajte. Tada ćete biti vođeni velikom kreativnom snagom Duha. Nakon toga biste trebali iskoristiti sva materijalna sredstva kako biste postigli svoj cilj.

Stvari koje trebate u životu su one koje će vam pomoći da ispunite svoju osnovnu svrhu. Stvari koje želite, ali ih ne trebate mogu vas odvesti daleko od te svrhe. Tek kada sve podredite njenom ispunjenju, uspjeh je vaš.

Uspjeh se mjeri srećom

Razmislite hoće li vam postizanje cilja kojeg ste odabrali donijeti uspjeh. Što je to uspjeh? Ako posjedujete i zdravlje i bogatstvo, ali imate problema sa svima oko sebe (uključujući i vas same), vaš život zasigurno nije uspješan. Egzistencija postaje besmislena ukoliko ne možete pronaći sreću. Kada izgubite bogatstvo; izgubili ste malo; kada izgubite zdravlje, izgubili ste nešto vrijednije; no, kada izgubite unutarnji mir, izgubili ste najveće blago.

Prema tome, uspjeh bi se trebao mjeriti mjerilom sreće; mjerilom vaše sposobnosti da ostanete u harmoniji punoj mira s kozmičkim zakonima. Uspjeh nije ispravno mjeriti svjetovnim standardima bogatstva, prestiža i moći. Nijedan od njih ne donosi sreću, osim ako se koriste ispravno. A da bi ih ispravno koristio, čovjek mora posjedovati mudrost i ljubav za Boga i čovjeka.

Bog vas niti nagrađuje niti kažnjava. On vam je dao moć da nagradite ili kaznite sami sebe ispravnim ili pogrešnim korištenjem svog vlastitog razuma i snage volje. Ako se ogriješite o zakone zdravlja, napretka i mudrosti, neizostavno ćete morati patiti od bolesti, siromaštva i neznanja. Međutim, trebali biste stalno jačati svoj um i dbijati da podnosite ograničenja mentalnih i moralnih sklonosti naslijeđenih iz prošlosti; spalite ih u vatrama svoje sadašnje božanske riješenosti i ispravnih aktivnosti. Takvim ćete konstruktivnim stavom postići slobodu.

Sreća do određene granice ovisi o izvanjskim okolnostima, no uglavnom ovisi o mentalnim stavovima. Da bi bio sretan, čovjek bi morao biti zdrav, imati uravnotežen um, uspješan život, pravi posao, zahvalno srce i iznad svega mudrost ili spoznaju Boga.

Čvrsta odlučnost da budete sretni će vam pomoći. Nemojte čekati da se promijene okolnosti, pogrešno misleći da je problem u njima. Nemojte da vam nesretnost postane kronična navika, mučeći njome i sebe i druge. Vaša je sreće blagoslov i za vas i za vaše bližnje. Posjedujete li sreću, vi posjedujete sve; biti sretan znači biti u skladu s Bogom. Ta moć da se bude sretan dolazi kroz meditaciju.

Stavite Božju snagu iza svojih napora

Oslobodite moć koju već imate u konstruktivne svrhe i još više ćete je steći. Slijedite svoj put s nepopustljivom odlučnošću, koristeći sve značajke uspjeha. Uakladite se s kreativnom snagom Duha. Bit ćete povezani s Beskonačnom Inteligencijom koja je sposobna voditi vas i riješiti sve probleme. Snaga će neprekidno doticati iz dinamičnog Izvora vašeg bića, tako da ćete biti u mogućnosti kreativno djelovati na bilo kom području aktivnosti.

Prije donošenja odluke po bilo kom važnom pitanju, trebali biste sjesti u tišini, moleći Oca za Njegov blagoslov. Tada je iza vaše snage Božja snaga; iza vašeg uma Njegov um; iza vaše volje Njegova volja. Kad Bog radi s vama, ne možete pogriješiti; povećat će se snaga svake sposobnosti koju posjedujete. Kada djelujete s mišlju da služite Boga, vi primate Njegove blagoslove.

Ako je vaš životni poziv skroman, nemojte se zbog toga ispričavati. Budite ponosni jer ispunjavate dužnost koju vam je dao vaš Otac. On treba baš vas na tom određenom mjestu; ne mogu svi ljudi igrati istu ulogu. Sve dotle dok radite da biste zadovoljili Boga, sve će vam kozmičke sile složno pomagati.

Kada uvjerite Boga da iznad svega ostalog želite Njega, uskladit ćete svoju volju s Njegovom. Kada Ga nastavite tražiti bez obzira kakve vas poteškoće nastojale odvući od Njega, vi koristite svoju ljudsku volju u njenom najkonstruktivnijem obliku. Na taj ćete način pokrenuti zakon uspjeha, poznat još drevnim mudracima i shvaćen od svih onih koji su postigli istinski uspjeh. Božanska snaga je vaša učinite li odlučan napor da je iskoristite kako bi postigli zdravlje, sreću i mir. Kada postignete te ciljeve, kročit ćete stazom Samorealizacije prema svom istinskom domu u Bogu.

* * *

AFIRMACIJA

Nebeski Oče, ja ću misliti, ja ću htjeti, ja ću djelovati; ali Ti vodi moj razum, moju volju i moju aktivnost prema onome što bih trebao učiniti.

MOJE BOŽANSKO PRAVO PO ROĐENJU

Gospod me stvorio na svoju sliku. Prvo ću tražiti Njega, dok ne budem siguran da sam uspostavio kontakt s Njim; tada, bude li to Njegova volja, neka sve drugo – mudrost, obilje, zdravlje – bude pridodano kao dio mog božanskog prava po rođenju.

Želim postići neizmjerni uspjeh, ali ne iz zemaljskih izvora, već iz Božjih sveposjedujućih, svemoćnih i svedarujućih ruku.

– Sri Sri Paramhansa Yogananda

yoganandinakriyayoga.blogspot.com

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: