Tajne Michelangelove Piete Reviewed by admin on . Michelangelo Buonarroti je živio krajem 15. i početkom 16. vijeka. Bio je italijanski renesansni kipar, slikar, arhitekt i poet, s ogromnim utjecajem na razvoj Michelangelo Buonarroti je živio krajem 15. i početkom 16. vijeka. Bio je italijanski renesansni kipar, slikar, arhitekt i poet, s ogromnim utjecajem na razvoj Rating: 0

Tajne Michelangelove Piete

Michelangelo

Michelangelo Buonarroti je živio krajem 15. i početkom 16. vijeka. Bio je italijanski renesansni kipar, slikar, arhitekt i poet, s ogromnim utjecajem na razvoj europske umjetnosti. Tvorac je najpoznatije piete na svijetu (u likovnoj umjetnosti kompozicija koja prikazuje Djevicu Mariju i Isusa skinutog s križa u njenim rukama), koja je nastala krajem 15. vijeka. Ovo je lista od 10 zanimljivosti vezanih za nju, koju je sastavio Mental Floss.

1. Francuski kardinal je naručio Michelangelovo djelo za vlastitu sahranu

Francuski kardinal Jean de Billheres , koji je služio u crkvi u Rimu, želio je biti upamćen dugo nakon smrti. Kako bi to postigao, zatražio je od Michelangela da za njegovu grobnicu napravi djelo koje oslikava scenu koja je u to vrijeme bila popularna u sjevernoevropskoj umjetnosti – tragični momenat u kojem Djevica Marija u naručju drži Isusa skinutog s križa.
Bilerov zahtjev je bio da želi najljepše mramorno djelo koje postoji u Rimu, takvo da ga nijedan drugi živi umjetnik ne može napraviti bolje. I dok bi mnogi drugi umjetnici odustali od takvog zadatka, Michelangelo Buonarroti je bio dovoljno siguran u sebe.

2. Napravljena od samo jedne mramorne ploče

Michelangelo je koristio plavi i bijeli mramor iz toskanskog grada Karara, koji je i u sviejtu poznat po njemu i kojeg su za slične potrebe koristili i umjetnici iz antičkog Rima.

3. Pieta je jedino djelo na kojem stoji Michelangelov potpis

Kad se pogleda malo bolje, vidi se Michelangelov potpis isklesan na Marijinim grudima.

Naime, jedne prilike kada su stranci posjetili atelje u kojem su, između ostalih, bila i Michelangelova djela, netko im je saopćio za jednu od skulptura da pripada Gobou iz Milana, a ne poznatom renesansnom umjetniku. To je u trenutku zasmetalo Michelangelu, zbog čega je odlučio da dodatno iskleše potpis na pietu.

Kasnije zbog tog postupka zažalio, i više nikada nije ponovio sličnu stvar.

4. Zbog nje je postao poznat sa samo 24 godine

Zahvaljujući potpisu, kako je rasla ljubav javnosti prema Pieti, tako je rasla i Michelangelova popularnost. S obzirom na to da je umro u 88 godini, imao je punih šest decenija da uživa u tome.

5. Crkva je kritizirala Michelangela zbog načina na koji je prikazao Djevicu Mariju

Mnogi crkveni ljudi su kritizirali Michelangela, jer su mislili da njegova Marija izgleda premlado za nekoga tko ima sina od 33 godine, koliko se vjeruje da je imao Isus kada je razapet.

Michelangelo se branio tvrdnjom da čedne žene, kakva je prema predanju bila Marija, izgledaju mnogo mlađe od ovih drugih.

Michelangelos_Pie

6. Bila je brutalno napadunta

Nezaposleni mađarski geolog, Laszlo Toth, je 1972. godine dospio u centar pažnje jer je s 12 udaraca čekićem otkinuo Marijinu lijevu ruku, kao i djelove nosa, obraza i lijevog oka.

7. Napad nije okarakteriziran kao krivično djelo

Iako su vlasti odlučile da krivično ne gone Laszla zbog uništavanja Michelangelovog djela, sud u Rimu je donio odluku da je u pitanju osoba opasna po društvo i smjestio ga u mentalnu bolnicu na dvije godine, nakon čega je deportiran.

8. Restauracija je trajala 10 mjeseci

Eksperti su uspjeli skupiti ukupno 100 djelića mramora. Instalirali su malu radionu odmah pored mjesta napada, i u njoj su pokušavali identificirati djeliće veličine nokta. Spajali su ih nevidljivim ljepilom, a na kraju su restaurirano djelo okružili neprobojnim staklom.

9. Napad na Pietu je imao i jednu dobru stranu

Tijekom restauracije, eksperti su utvrdili da je na Marijinoj lijevoj ruci ispisan skriveni znak „M“, za što se pretpostavlja da označava ime autora.

10. Michelangelov model za Pijetu je možda otkriven

U 11.mjesecu 2010. godine, američki historičar umjetnosti Roy Doliner je tvrdio da je skulptura iz 15. vijeka korištena kao test za Michelangelovo djelo.

Prethodno se autorstvo male skulpture Marije i Isusa pripisivalo Andreu Bregnu, ali Doliner tvrdi da je ona zapravo poslužila Michelangelu kao model koji je predstavio Jeanu de Billheresu, kako bi osigurao narudžbu.

Kliker.tv

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: