Najbolji raspored dnevnih aktivnosti po kineskoj medicini Reviewed by admin on .   Pročitajte kada je najbolje vrijeme za obroke, vježbe i odmor po istočnjačkom shvaćanju dnevnih ciklusa energije Između 3 i 5 sati Rano ujutro su pluća najakt   Pročitajte kada je najbolje vrijeme za obroke, vježbe i odmor po istočnjačkom shvaćanju dnevnih ciklusa energije Između 3 i 5 sati Rano ujutro su pluća najakt Rating: 0

Najbolji raspored dnevnih aktivnosti po kineskoj medicini

 kineska

Pročitajte kada je najbolje vrijeme za obroke, vježbe i odmor po istočnjačkom shvaćanju dnevnih ciklusa energije

Između 3 i 5 sati

Rano ujutro su pluća najaktivnija pa je tada, iako vam se možda čini neprirodno, odlično vrijeme za vježbanje. Kinezi tada prakticiraju thai chi, vježbe usmjerene na disanje.

Između 7 i 11 sati

Stomak i gušterača su također najaktivniji u prvom dijelu dana. Nutricionisti zato savjetuju da doručkujemo poput kralja, ručamo poput princeze, a večeramo poput siromaha.

Između 9 i 11 sati

Mnogi se lakše koncentriraju prije podne jer misaonim procesima upravlja slezena koja najveći potencijal ima ujutro. Ovo vrijeme je idealno za posao.

Između 13 i 15 sati

Odmorite se na kratko poslije ručka. Energija u ekstremitetima opada i koncentrira se oko probave, odnosno organizam crpi energiju iz hrane. Tada se osjećamo pospano.

Između 19 i 21 sati

Kako bi bolje zaspali prije sna se treba opuštati. Tada epifiza luči manje serotonina, hormona koji kontrolira apetit i kardiovaskularni sistem, a počinje proizvoditi melatonin koji nam pomaže da zaspimo.

Kristina Ivčić, Magda Dežđek

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: