Duboko opuštanje – najbolji način oslobađanja od stresa Reviewed by admin on .   "Bez pravog opuštanja, nema ni prave snage!" Stres je u današnjem načinu života gotovo pa nemoguće izbjeći. Nemir i užurbanost, kao i preveliki zahtjevi   "Bez pravog opuštanja, nema ni prave snage!" Stres je u današnjem načinu života gotovo pa nemoguće izbjeći. Nemir i užurbanost, kao i preveliki zahtjevi Rating: 0

Duboko opuštanje – najbolji način oslobađanja od stresa

 

relax

“Bez pravog opuštanja, nema ni prave snage!”

Stres je u današnjem načinu života gotovo pa nemoguće izbjeći. Nemir i užurbanost, kao i preveliki zahtjevi i očekivanja koja se postavljaju pred nas, odražavaju se i u našim tijelima i umovima. U stanju stresa tijelo je preplavljeno adrenalinom, spremno je za “borbu ili bijeg.” Pojačano se izlučuju  hormoni stresa, adrenalin i  kortizol, ubrzava rad srca, usporava se probava i dolazi do raznih promjena u autonomnom živčanom sustavu, javlja se nemir, nervoza, nesanica i sl.

Dok je stres vrlo koristan u kriznim situacijama u kojima moramo biti oprezni i brzo reagirati, dugoročno on iscrpljuje tijelo ako se to stanje učestalo ponavlja. Organizam ne može neprekidno biti u takvom „izvanrednom“ stanju – umara se i iscrpljuje energetski,  a upravo to je uzrok raznih bolesti i tegoba današnjice.


Dan po dan, što smo umorniji i iscrpljeniji mislima o dnevnim problemima, ne stignemo više niti promišljati o tome što nas raduje, što bismo voljeli stvarati ili raditi, u čemu uživamo, o čemu sanjamo.I sve teže obavljamo svakodnevne obaveze, mislimo da nemamo dovoljno vremena i energije za sve što nas očekuje,  i tako se vrtimo u začaranom krugu.

Nasuprot tome, što smo više odmorni i relaksirani, imamo više energije,radosti i mira, javlja se  intuicija, jasnoća promišljanja i sve je veća sposobnost lakšeg savladavanja svakodnevnih izazova.

Razna istraživanja pokazala su da je pored fizičke aktivnosti , upravo duboko opuštanje najbolji lijek protiv stresa i najučinkovitija prevencija bolesti, jer vrijeme koje kvalitetno posvećujemo sebi (bilo koji oblik tjelovježbe ili relaksacije) obnavlja sve naše sustave koji vremenom postaju zdravi i uravnoteženi.

Dubokim (vođenim) opuštanjem možemo u kratko vrijeme otpustiti nagomilani stres i potaknuti tijelo na obnovu i iscjeljivanje. Kao posljedice opuštanja, fiziološki gledajući, produbljuje se disanje, smanjuje razina hormona stresa, usporava se rad srca, uspostavlja probava, snizuje krvni tlak i opuštaju se svi mišići, čime se cijelo tijelo regenerira i obnavlja.

Psihološki gledano, postajemo zadovoljniji, sretniji,  um se vraća u svoje prirodno stanje mira i blaženstva, umiruje se autonomni živčani sustav, a time i cijeli sustav.

 

Kako možemo sami sebi pomoći kad smo u stanju akutnog stresa

Najbrži i najlakši način da promijenimo svoje stanje u trenutcima akutnog stresa je da učinimo nešto sa svojim tijelom – pokrenemo se, vježbamo, prošetamo po svježem zraku, zaplešemo, popijemo čašu vode…jednostavno učinimo bilo što drugačije od onoga čime se trenutačno bavimo. Dakako, promjena položaja tijela ili odlazak po čašu vode, neće riješiti uzrok stresa i ukloniti problem, ali će vam omogućiti da dođete “do daha”, da barem malo umirite um, a time  automatski stvarate priliku za bolje i jasnije razmišljanje.

U stresnim situacijama, naizgled male stvari, poput usmjeravanja potpune pažnje na disanje, mogu učiniti mnogo.

 

Jednostavne vježbe koje možete izvoditi bilo gdje i bilo kad:

 

Svjesno disanje

– udahnite kroz nos, duboko u područje abdomena (da osjetite širenje trbuha pri udahu)

 – izdišite kroz nos vrlo sporo, tako da izdah traje najmanje dvostruko dulje od udaha i izdišite dok ne osjetite da ste ispustili sav zrak iz pluća. Možete izdahnuti i na usta ako vam je lakše, a pri tome možete ispustiti i jedno opuštajuće ”haaaaaaaa” i primjetiti kako vas napetost i stres polako napuštaju

– ponovite vježbu 3-4 puta.

Važno je da se potpuno fokusirate na disanje, te da udišete u trbuh. Ovakvo disanje smiruje i tijelo i um.

Promjena fokusa

Obratite pažnju na situaciju, događaj ili osobu koja vam uzrokuje stres i postavite sebi nekoliko jednostavnih pitanja poput: kako bi to izgledalo nekom slučajnom promatraču (prolazniku)  ili kako bi to izgledalo meni kad bih gledao s velike visine, odakle imam puno bolji pogled na situaciju i sve vezano uz nju, ili što to ne vidim, a postoji (vezano uz situaciju koja vam stvara stres)?

Izgovorite  glasno što vam to uzrokuje stres ili to napišite na papir i glasno pročitajte – kako vam zvuči? Kako biste reagirali da vam to govori netko drugi? Što bi savjetovali nekome drugom da mu se to događa?

Razmislite o smiješnoj strani tog problema – čak i kad je najteže, humor može pokrenuti naše misli u drugom smjeru i olakšati situaciju.

– Ivana Bezina

 Facebok grupa Opuštaonica

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: